«Η καθολική χρήση μάσκας είναι ένα από τα μέτρα που συζητούνται για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊου μετά την έξαρση των κρουσμάτων» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως «πίεση δέχεται το σύνολο της χώρας, καθώς αρκετές περιοχές όπως τα Ιωάννινα και την Καστοριά έχουν αυξημένα κρούσματα» ενώ για την Αττική είπε πως «η εικόνα είναι κρίσιμη αλλά σταθερή».

Ακόμα επισήμανε πως «στα γηροκομεία οι έλεγχοι είναι συνεχείς» ενώ υπογράμμισε ότι «σε κλειστές δομές πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Παράλληλα ανέφερε πως «οι νέοι είναι η κύρια πηγή για την αυξητική τάση των κρουσμάτων».

Εκτίμησε τέλος ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο έως τις αρχές το νέο έτους σημειώνοντας πως «πρέπει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Αρκουμανέα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την έξαρση του κοροναϊού, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε: «Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια αύξηση στα κρούσματα, χθες είχαμε 667 που είναι ρεκόρ και είναι και σημαντικά παραπάνω από το προηγούμενο άρα βλέπουμε μια πίεση που δέχεται πλέον το σύνολο της χώρας. Η Αττική είναι σταθερή αλλά κρίσιμη, θυμάστε ότι πριν από μερικές εβδομάδες είχε το 60-70% των καθημερινών κρουσμάτων άρα η Αττική έχει μια σταθερή πορεία, κρίσιμη μεν όπως κρίσιμα είναι για όλη τη χώρα και για όλη την Ευρώπη η οποία αναλογικά δηλώνει 5 και 7 φορές περισσότερα από εμάς. Αυτό το δεύτερο κύμα φαίνεται να είναι πιο ισχυρό και να πλήττει περισσότερο όλη την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη ανακοινώνοντας κάθε μέρα δυστυχώς ρεκόρ κρουσμάτων».

Ερωτηθεις ποιες περιοχές είναι πιο επικίνδυνες και αν υπάρχει σκέψη για εφαρμογή βραδινού lockdown, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ απάντησε: «Υπάρχει ήδη η Κοζάνη που είναι η μόνη περιφερειακή ενότητα που είναι στο κόκκινο στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, υπάρχουν και άλλες περιοχές όπως είναι τα Ιωάννινα, η Καστοριά που έχουν αυξημένο αριθμό και οι οποίες βρίσκονται υπό επιτήρηση αυστηρή. Η Αττική ακόμα επειδή έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό και πάντοτε πρέπει να βλέπουμε το σύνολο των κρουσμάτων αλλά ένας από τους βασικούς δείκτες είναι ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού άρα αναλογικά με τον πληθυσμό της είναι αυξημένο. Τα μέτρα τα συζητάμε καθημερινά όλα, έχουμε μια εμπειρία τι έχει αποδώσει και στο παρελθόν, βλέπουμε τι εφαρμόζεται στο εξωτερικό με επιτυχία ή με αποτυχία. Τα συζητάμε όλα για να δούμε ανάλογα την εξέλιξη της επιδημίας τι θα πρέπει αν θα πρέπει και πότε θα πρέπει να εφαρμόσουμε καινούργια μέτρα. Η ολική χρήση της μάσκας είναι ένα από τα μέτρα που το συζητάνε παγκοσμίως, και στην Ελλάδα».

Για τα τεστ που έγιναν στο Μετρό, ανέφερε: «Στα ΜΜΜ δημιουργείται ένας συγχρωτισμός και για αυτό το λόγο κάναμε χθες την παρέμβαση με τα δωρεάν τεστ αντιγόνου στο Μετρό του Συντάγματος. Κάναμε 3.017 τεστ και βγάλαμε 29 θετικά το οποίο ως ποσοστό θετικότητας κάτω από το 1% είναι καλό. Είναι αρκετά καλό σαν ποσοστό σε σχέση με άλλες περιοχές που έχουμε δει μέχρι και 3 και 4%. Ήταν το αναμενόμενο. Η αλήθεια είναι ότι στο μετρό η χρήση μάσκας, επειδή γίνονται και πάρα πολλοί έλεγχοι είναι σε πολύ μεγάλο επίπεδο όπως και στα λεωφορεία νομίζω ότι πάνω από το 95% φοράνε μάσκα».

Για τα γηροκομεία, δήλωσε: «Τα γηροκομεία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα , κάνουμε συνεχείς και περιοδικούς ελέγχους και εμείς αλλά και η εθνική Αρχή διαφάνειας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι περιφέρειες. Εμείς κάνουμε συνέχεια τεστ, και όλα τα τελευταία που έχουνε βρεθεί στα Γιάννενα, στην Καστοριά, στην Αθήνα είναι από περιοδικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ. Εμείς ως κράτος αναλαμβάνουμε τη δική μας ευθύνη και κάνουμε όσα μπορούμε, χθες ήταν 22 χιλιάδες τεστ σε μια μέρα. Πρέπει όμως και οι πολίτες, ειδικά στις κλειστές δομές οι εργαζόμενοι και στα εργοστάσια γιατί και εκεί έχουν παρατηρηθεί κάποιες συρροές, πρέπει να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν είναι μόνο να ανακοινώνουμε εμείς τα μέτρα και να λέμε πρέπει να φοράς μάσκα ή να έχεις απόσταση, πρέπει να τηρούνται ειδικά στις κλειστές δομές, ειδικά στα γηροκομεία γιατί αν έχουμε διασπορά σε γηροκομείο δυστυχώς έχουμε και αυξημένο αριθμό θανάτων».

Για τους νέους, επισήμανε: «Οι νέοι, όπως είναι στη Θεσσαλονίκη που είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η μέση ηλικία είναι κοντά στα 30, η ενδιάμεση είναι κοντά στα 24 βλέπουμε τα πάρτι, βλέπουμε το συγχρωτισμό στα μπαρ προφανέστατα αυτοί μολύνονται περισσότερο. Το θέμα είναι ότι επειδή αυτοί δεν νοσούν με την ίδια βαρύτητα ούτε με την ίδια συχνότητα θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν με τον κοροναϊό αλλά το πρόβλημα είναι αυτοί είναι ο λόγος που θα μολυνθεί ένας ηλικιωμένος ή ένας που ανήκει σε ευπαθή ομάδα . Το βασικότερο είναι ότι και οι ίδιοι να μη νοσούν πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να μεταφέρουν τον ιό, όλοι πρέπει να λειτουργούμε σαν δυνητικοί φορείς του ιού. Να φοράμε τη μάσκα μας και μακριά. Οι νέοι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι η κύρια πηγή για την επιδημική αύξηση που έχουμε αυτή τη στιγμή, πρέπει να προσέχουν . Δεν είναι μόνο οι ίδιοι πρέπει να έχουν την ευθύνη για τους γονείς τους, τους παππούδες ή και τους φίλους τους ηλικιωμένους».

Ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε στη εξεύρεση ενός εμβολίου και πόσο ασφαλή θα είναι αυτό, απάντησε: «Είναι σίγουρο ότι θα είναι ασφαλές το εμβόλιο κοιτάμε και την αποτελεσματικότητα. Σίγουρα επειδή έχουν πέσει πάνω όλοι οι επιστήμονες του πλανήτη μας διαβεβαιώνουν ότι θα είναι πάρα πολύ ασφαλές. Είναι σχετικά κοντά, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 170 κλινικές μελέτες για εμβόλια πολλές είναι σε καλή φάση. Πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες αλλά κανείς δεν μπορεί να δει γιατί κάποιο πρόβλημα σε μια κλινική μελέτη μπορεί να σταματήσει τις εξελίξεις για κάποιο διάστημα εβδομάδων ή και μηνών άρα πρέπει να περιμένουμε. Υπάρχουν πολύ μεγάλες εταιρείες που αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι βρίσκονται σχετικά κοντά. Βλέπουμε την ΕΕ αλλά και την Αμερική να κάνουν συμφωνίες για την παραγωγή από τώρα και πιστεύω ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε το εμβόλιο».