Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στα Παραπολιτικά 90,1: Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας προβληματίζει ιδιαίτερα
«Ο ιός προχωράει και εμείς πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα και τα μέτρα που λαμβάνουμε προφανώς δεν είναι επαρκή και δεν ξέρω αν υπάρχουν και επαρκή μέτρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η ραγδαία, η πολύ μεγάλη αύξηση στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και αυτό το αντιδιαστέλλω κάπως με την Αττική που ασφαλώς υπάρχει τάση αύξησης αλλά η τάση αύξησης δεν είναι ραγδαία».
«Το απόλυτο lockdown που είχε γίνει είναι κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το απόλυτο lockdown ξέρουμε ότι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο , είναι όμως το τελευταίο που επιθυμεί κανένας γιατί έχει πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες και δεν εννοώ μόνο οικονομικές αλλά και ψυχολογικές και υγείας και ένα σωρό άλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς ποια μέτρα πρέπει να παρθούν στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής απάντησε: «Νομίζω ότι όλα είναι στο τραπέζι. Θα πρέπει για άλλη μια φορά να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στην επιστήμη και την πολιτική. Η επιστήμη θέτει κατευθύνσεις, η πολιτική παίρνει τις αποφάσεις πιο δύσκολος είναι ο ρόλος της πολιτικής γιατί πρέπει να συνυπολογίσει εκτός από τα επιστημονικά δεδομένα και τα κοινωνικά και τα οικονομικά και τα πάντα. Επίσης πολλά μέτρα έχουν δύο όψεις για παράδειγμα, η διακοπή της κυκλοφορίας κάποιες ώρες, που ασφαλώς είναι στο τραπέζι και νομίζω ότι πρέπει σοβαρά να εκτιμηθεί από τους λαμβάνοντες απόφαση, δεν αποκλείεται όμως να έχει και αντίστροφα αποτελέσματα».
«Δηλαδή αυτοί που στριμώχνονται μετά τις 12 να στριμώχνονται πριν τις 12 και ως εκ τούτου να στριμώχνονται και περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθεί, χρειάζεται πολύ καλή στάθμιση και ενδεχομένως αντισταθμιστικά μέτρα ώστε τέτοιες αρνητικές συνέπειες να έχουν εκ των προτέρων αντιμετωπιστεί και να μην τις δούμε εκ των υστέρων», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα το κλειδί είναι η εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν. Υπάρχει μια σειρά μέτρων που είναι η πολύ έντονη ενίσχυση του συστήματος υγείας. Έχουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε που είναι τα νοσοκομεία και όχι μόνο οι Μονάδες. Είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπου 80 με 85% των ασθενών με covid αρκεί να πάνε εκεί και να βρούνε εύκολο τεστ. Αυτά είναι πάρα πολύ ουσιαστικές κινήσεις επίσης», δήλωσε επιπρόσθετα.