Δερμιτζάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων - Χρειάζονται βαριά και οριζόντια μέτρα
«Η Ελλάδα παρουσίασε απότομη αύξηση κρουσμάτων όπως κι οι άλλε ευρωπαϊκές χώρες και η αυξητική τάση αυτή θα συνεχιστεί» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι «είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων» σημειώνοντας πως χρειάζονται «βαριά και οριζόντια μέτρα».
Παράλληλα ανέφερε πως «το σύστημα υγείας δέχεται πιέσεις» ενώ είπε πως στην Ελβετία «γίνεται επιλογή ασθενών για το ποιοι θα μπουν στις εντατικές και ποιοι όχι».
Ερωτηθείς ποσό κοντά είμαστε σε ένα εμβόλιο, ο καθηγητής απάντησε πως «τα εμβόλια που έρχονται έχουν κάποια επίπεδα ασφάλειας».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μανώλη Δερμιτζάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
«Η Ελλάδα παρουσίασε μια απότομη αύξηση το οποίο είναι ακριβώς αυτό που παρουσίασαν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή πάντα η Ελλάδα ερχόταν με μια μικρή φάση λόγω του καιρού, τώρα ακόμα δεν έχει χαλάσει πολύ ο καιρός αλλά έχει αρχίσει η θερμοκρασία να πέφτει και επομένως παρουσιάστηκε αυτή η αυξητική τάση η οποία πιστεύω ότι θα συνεχιστεί, δεν θα είναι εύκολο να την αποτρέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.
«Το θέμα είναι πότε αντιδρά κάποιος και αν δούμε από τις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι τώρα η αντίδραση ήρθε εκ των υστέρων δηλαδή αντιδρούσανε στο τι συνέβαινε παρά παίρνανε προληπτικά μέτρα και για αυτό ξέφυγε η κατάσταση. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα δηλαδή η λογική του να πάρω βαριά μέτρα στην αρχή για να αποτρέψω δεν εφαρμόστηκε σε καμία χώρα της Ευρώπης και οδηγηθήκαμε εδώ πέρα. Η αντιμετώπιση είναι δύσκολη γιατί όσο πιο πολύ αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, που σημαίνει ότι η πανδημία είναι σε μεγαλύτερη εξάπλωση, τόσο πιο δύσκολο είναι να ελεγχθεί. Η μείωση των κρουσμάτων γίνεται με πιο αργό ρυθμό από ότι η αύξηση», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Εδώ χρειάζονται δύο πράγματα, πρώτον βαριά και οριζόντια μέτρα δηλαδή να μην γίνονται «μικροχειρουργικές επεμβάσεις «αλλά βαριές επεμβάσεις. Πρέπει να είναι οριζόντια, βλέπετε ότι βάζοντας ανά περιοχή οδηγεί κάποιους ανθρώπους να πάνε σε εστιατόρια ή μπαρ άλλης περιοχής. Δεν μιλάω για lockdown μιλάω για μέτρα που εφαρμόζονται παντού αντί να είναι τοπικά γιατί τα τοπικά μέτρα οδηγούν σε μια ετερογένεια στο πως συμπεριφέρεται ο κόσμος. Θα έλεγα τα μέτρα να είναι πανελλαδικά δηλαδή ότι εφαρμοστεί να εφαρμοστεί πανελλαδικά ανεξάρτητα με το πόση ένταση μπορεί να έχει η μια περιοχή ή η άλλη. Ο λόγος είναι ότι πρέπει όλοι να βρεθούμε σε εγρήγορση γιατί οι αλλαγές στην ένταση είναι πολύ γρήγορες. Άρα νομίζω ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια σε όλη την Ελλάδα και πρέπει να εφαρμοστούν με πολύ μεγάλη ένταση», επισήμανε ο καθηγητής.
«Από τη μια πλευρά να υπάρχει μια έντονη ενημέρωση στους πολίτες ώστε να έχουν συνεχώς την αίσθηση ότι πρέπει κάτι να κάνουν και δεύτερον πρέπει η Αστυνομία στο βαθμό που μπορεί να επιτηρεί αυτά τα μέτρα. Καταλαβαινω ότι αυτό είναι κάτι δύσκολο γιατί αυτό δεν γίνεται ούτε στην Ευρώπη, δεν μιλάμε για κάτι που το κάνουν οι άλλοι επιτυχημένα και δεν μπορούμε να το κάνουμε στην Ελλάδα αλλά αυτή τη στιγμή είναι η λύση. Η επόμενη λύση μετά δυστυχώς είναι το lockdown. Το lockdown είναι επιλογή απελπισίας, δεν είναι επιλογή στρατηγικής . Δηλαδή το lockdown είναι κάτι που δεν το θέλουμε αλλά μπορεί να χρειαστεί να το κάνουμε, δεν είναι κάτι το οποίο το αποκλείουμε και δεν το βάζουμε καν στην ατζέντα απλώς πρέπει να είναι κάτι το οποίο θα το εφαρμόσουμε σε ακραία κατάσταση που δεν ελέγχουμε τον ιό», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για την πίεση στο σύστημα υγείας, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε: «Ξέρω ότι το σύστημα υγείας είναι πιεσμένο αυτή τη στιγμή αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αντιμετώπιση του συστήματος υγείας που είναι σε πίεση μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να είναι κοινωνικά αποδεκτοί ή όχι. Για παράδειγμα εδώ στην Ελβετία ένας τρόπος αντιμετώπισης της πίεσης στο σύστημα υγείας, παρόλο που έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, είναι να γίνει επιλογή εξαρχής με βάση τους ανθρώπους οι οποίοι είναι μεγάλης ηλικίας ή με πολύ βαριά νοσήματα. Δηλαδή ξέροντας την πιθανότητα να τα καταφέρει κάποιος μπαίνοντας σε διασωλήνωση ή σε ΜΕΘ αποφασίζει ότι δεν θα τον βάλει διότι δεν θα επωφεληθεί πάρα πολύ και αφήνει σε αυτή τη μονάδα ανοιχτή για κάποιο νέο. Θα πρέπει να βρούμε μια στρατηγική η οποία να είναι σταθερή, και η σταθερή στρατηγική σε αυτή τη φάση πρέπει να είναι τα μέτρα. Τα μέτρα πρέπει από τη μια πλευρά να είναι ξεκάθαρα ώστε να μπορεί ο πολίτης να τα εφαρμόζει και από την άλλη να ζητηθεί από τους πολίτες και με ενθάρρυνση αλλά και με αστυνόμευση να τα τηρήσουν ευλαβικά. Αυτό είναι το στοίχημα αυτή τη στιγμή».
Ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε στην ανακάλυψη εμβολίου και αν αυτό θα είναι ασφαλές, απάντησε: «Η ασφάλεια του εμβολίου είναι σε δύο επίπεδα, πρώτο είναι η βραχυπρόθεσμη ασφάλεια δηλαδή αν έχει κάποιος έντονες παρενέργειες με το που γίνεται η χορήγηση και μετά θεωρητικά υπάρχει κάποια πιθανότητα κάποιων παρενεργειών μακροπρόθεσμα. Αυτές είναι πολύ σπάνιες και έρχονται πολύ αργότερα. Σε αυτή τη φάση της πανδημίας δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με τη λογική που λειτουργούμε σε άλλα εμβόλια ασθενειών που είναι λιγότερο συχνές. Επομένως το εμβόλιο ή τα εμβόλια που έρχονται έχουνε κάποια επίπεδα ασφάλειας τα οποία απαιτούνται και νομίζω ότι αυτά θα ικανοποιηθούνε για αυτά που θα εγκριθούνε και από εκεί και πέρα αν υπάρχει κάποια πολύ σπάνια πιθανότητα να υπάρχει κάποια μακροχρόνια παρενέργεια, το οποίο δεν είναι και πολύ συχνό στα εμβόλια, αυτό είναι μια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσουμε».
«Επειδή συζητάμε για μια έντονη κατάσταση μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι πεθαίνουν σε κάθε χώρα δεν μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια να πούμε θα περιμένουμε δύο τρία χρόνια ακόμα να δούμε τις μακροχρόνιες συνέπειες γιατί το κόστος του να περιμένουμε είναι τεράστιο. Αυτό το μικρό ποσοστό, αν υπάρχει και μιλάω για απειροελάχιστο ποσοστό 1 στο εκατομμύριο, να έχουν κάποιες μακροχρόνιες συνέπειες στο εμβόλιο αυτό θα πρέπει να το απορροφήσουμε όπως απορροφούμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις», διευκρίνισε ο ίδιος.