Σε µια ιστορική απόφαση, έπειτα από πεντέµισι χρόνια ακροαµατικής διαδικασίας και επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η ∆ικαιοσύνη έκρινε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληµατική οργάνωση. Η ηγετική οµάδα της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτές της, όπως οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός κ.ά., καταδικάστηκαν για σύσταση και διεύθυνση εγκληµατικής οργάνωσης, σε µια απόφαση-σταθµό για τη ∆ικαιοσύνη και τη ∆ηµοκρατία.

Το µόρφωµα της Χρυσής Αυγής εµφανίστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική Βουλή στις εκλογές του Μαΐου του 2012, παίρνοντας πάνω από 3%. Μια κοινοβουλευτική παρουσία η οποία έληξε στις εκλογές του 2019, όταν ο ελληνικός λαός την έστειλε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ωστόσο, ως κοινοβουλευτικό κόµµα και από τη συµµετοχή του στην Ευρωβουλή είχε τα δικαιώµατα που ορίζει ο νόµος, ανάµεσα στα οποία και η κρατική χρηµατοδότηση, όπως και η χρηµατοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς. Μια κρατική χρηµατοδότηση, βέβαια, η οποία ανεστάλη µε απόφαση της Βουλής το 2013, επί διακυβέρνησης Αντώνη Σαµαρά.

Ωστόσο, από το 2012 µέχρι και την αναστολή της χρηµατοδότησής του, το κόµµα της Χρυσής Αυγής έλαβε το ποσό των 873.114,83 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στην α’ δόση της κρατικής επιχορήγησης του 2013. Το ποσό των 320.012,78 ευρώ της β’ δόσης του 2013 και το ποσό των 553.102,06 ευρώ της γ’ δόσης του 2013 ανεστάλησαν και δεν καταβλήθηκαν. Το τελευταίο διάστηµα, µετά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, τίθεται στον δηµόσιο διάλογο και το τι µέλλει γενέσθαι µε την καταβληθείσα (2012-2013) αυτή κρατική χρηµατοδότηση και αν υπάρχει θέµα επιστροφής αυτών των ποσών στο κράτος. «Τα πράγµατα είναι περίπλοκα ως προς την αναζήτηση ήδη καταβληθείσας κρατικής επιχορήγησης, ιδίως πριν καταστούν οι σχετικές αποφάσεις αµετάκλητες», αναφέρει σήµερα στα «Π» µε άρθρο του ο συνταγµατολόγος και τοµεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισηµαίνοντας, ωστόσο, ότι «και εκεί, όµως, µπορεί να υπάρξουν νοµικές λύσεις συµβατές µε το Σύνταγµα και τις θεµελιώδεις αρχές της ΕΣ∆Α».

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Η αναστολή χρηµατοδότησης της Χρυσής Αυγής το 2013 ήρθε µε πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας και του Αντώνη Σαµαρά. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, στις 18 Σεπτεµβρίου, και τη σύλληψη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, που ακολούθησε, η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες νοµοθετικές πρωτοβουλίες και αλλαγές για να ανασταλεί η επιχορήγηση του συγκεκριµένου µορφώµατος. Αρχικά, τροποποιήθηκε ο νόµος για τη χρηµατοδότηση των κοµµάτων. Συγκεκριµένα, µε το άρθρο 23 του Ν. 4203/2013, προβλέφθηκε η δυνατότητα αναστολής της κρατικής χρηµατοδότησης και κάθε οικονοµικής ενίσχυσης σε κάθε πολιτικό κόµµα ή και συνασπισµό κοµµάτων, σε περίπτωση που θα υπήρχε άσκηση ποινικής δίωξης ή προσωρινή κράτηση του αρχηγού του κόµµατος ή και βουλευτών για τα εγκλήµατα των άρθρων 187 και 187α του Π.Κ., που αφορούν την εγκληµατική οργάνωση. Η αναστολή της χρηµατοδότησης, αναφέρει το συγκεκριµένο άρθρο, ισχύει µέχρι την έκδοση αµετάκλητου απαλλακτικού βουλεύµατος ή αµετάκλητης αθωωτικής απόφασης, οπότε και επιστρέφεται άτοκα η χρηµατοδότηση στο πολιτικό κόµµα.

Ακολούθησε η τροποποίηση του Κανονισµού της Βουλής, µε το άρθρο 83Α και τη σχετική πρόβλεψη για την αναστολή κάθε είδους κρατικής χρηµατοδότησης και οικονοµικής ενίσχυσης, ενώ στις 18 ∆εκεµβρίου του 2013 η Βουλή µε τη συντριπτική πλειοψηφία 241 βουλευτών υπερψήφισε την αναστολή της χρηµατοδότησης της Χρυσής Αυγής. Αργότερα, στις 23 ∆εκεµβρίου 2013, εκδόθηκε εγκύκλιος από τα συναρµόδια υπουργεία, µε την οποία ανεστάλη και η χρηµατοδότηση του κόµµατος της Χρυσής Αυγής. Αξίζει να σηµειωθεί πως το Συµβούλιο της Επικρατείας, µε την απόφαση 518/2015, έκρινε την αναστολή της χρηµατοδότησης της Χρυσής Αυγής συνταγµατική και σύµφωνη µε την Ευρωπαϊκή Σύµβαση ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου. Σηµειώνεται ότι το ποσό από την κρατική χρηµατοδότηση και κάθε είδους χρηµατοδότηση που λόγω αναστολής δεν έλαβε η Χρυσή Αυγή ξεπερνά συνολικά τα 8 εκατ. ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»