Κοροναϊός: Στα όριά τους ΜΕΘ και νοσοκομεία αν δεν μειωθούν τα κρούσματα τις επόμενες βδομάδες-Σημαντικές οι επόμενες 48 ώρες για τη Βόρεια Ελλάδα
Κίνδυνος να «κρασάρει» το σύστημα Υγείας από τα κρούσματα του κοροναϊού που εμφανίζονται καθημερινά, αλλά και από όσους ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τόσο οι ΜΕΘ, όσο και τα νοσοκομεία θα φτάσουν στα όριά τους και οι συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ασθενείς, όσο όμως και για την πορεία της πανδημίας θα είναι δραματικές.
Τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων διαδεχόταν το άλλο με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να αρχίσει να πιέζεται, ενώ ήδη οι προβλέψεις και προοπτικές για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας είναι δυσοίωνες.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα αποτελέσουν σημαντικό ορόσημο για τις εξελίξεις καθώς θα φανεί εάν τα μέτρα που ελήφθησαν είχαν αποτέλεσμα και αν οι πολίτες έδειξαν την σχετική πειθαρχεία στα μέτρα.
Κοντά στο «κόκκινο» η Αττική
Η ανησυχία των ειδικών εστιάζει κυρίως στην Αττική και στο πόσο τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά. Μάλιστα, όπως σημειώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, ο καθηγητής ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντα, «το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο».
«Η Αττική είναι πολύ κοντά στο ενδεχόμενο να βρεθεί στο «κόκκινο» στον χάρτη «υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κοροναϊό, εάν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας.
Ο κ. Τούντας δήλωσε πως τον ανησυχούν ιδιαίτερα οι θάνατοι και οι διασωληνομένοι στις ΜΕΘ, ενώ τόνισε πως «εάν δεν μειωθούν μέσα στο επόμενο 10ημερο τότε η κατάσταση θα έχει ξεφύγει».
Τέλος ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εμβόλιο κατά του ιού.
Είμαστε οριακά
Το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι πάρα πολλά κι ότι το σύστημα Υγείας είναι στα όριά του σημείωσε και ο καθηγητής Πνευμολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
«Γεγονός πάντως είναι ότι έχουμε πάρα πολλές μολύνσεις. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πόσοι πεθαίνουνε και πόσοι είναι διασωληνωμένοι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Αναφορικά με την έξαρση του κοροναϊού, σημείωσε ότι «προχθές γίνανε στη Λάρισα 500 τεστ στην κεντρική πλατεία, θετικά ήταν περίπου το 2% αν κάνουμε μια αναγωγή στο γενικό πληθυσμό καταλαβαίνουνε ότι αυτό μπορεί να είναι και 50 χιλιάδες μολύνσεις, μπορεί και λίγο περισσότερο, επομένως το να κυνηγάει κανένας τους αριθμούς όταν το πραγματικό νούμερο είναι κάποιο άλλο καταλαβαίνετε ότι δεν λέει και πάρα πολλά».
«Ένας αριθμός που είναι πολύ χρήσιμος είναι ο αριθμός που λέει πόσα θετικά είναι εκείνων των τεστ που γίνανε. Με αυτό το δείκτη που έχουμε είμαστε από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μερικά διαμερίσματα της χώρας μας είναι τα πρώτα στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τα νέα μέτρα προστασίας, ο κ. Γουργουλιάνης «ξέρουμε ότι το ‘’σφυροκόπημα’’ είναι το lockdown αλλά το lockdown σφυροκοπεί και την οικονομία σφυροκοπεί και τους ανθρώπους, προκαλεί ψυχολογικές συνέπειες επομένως το δίλημμα είναι τι άλλο κάνουμε για να μην κάνουμε lockdown».
«Αυτά που γίνονται συνήθως είναι αυτά που βλέπουμε τώρα, δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Ουσιαστικά περιορίζουμε τη δραστηριότητα αντί να την κλείσουμε τελείως, κάποιες ώρες που ευκολότερα περιορίζονται όπως είναι το βράδυ και από εκεί και πέρα αυτό το παραπάνω που μπορεί να γίνει είναι να έχουμε τοπικά lockdown δηλαδή μια περιοχή να μην επικοινωνήσει με μια άλλη. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα γενικευμένο lockdown για τη χώρα μας», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, δήλωσε: «Νομίζω ότι είμαστε οριακά αλλά εμείς έχουμε μάθει από τα προηγούμενα χρόνια κάθε φορά που είχαμε έναν ασθενή που θα έπρεπε να πάει σε ΜΕΘ να τηλεφωνείς, να ψάχνεις να βρεις μονάδα, να γίνονται μετακινήσεις μεταξύ νομών , μεταξύ διαμερισμάτων της χώρας άρα η πίεση το σύστημα υγείας όπως την είχαμε όταν ήταν πολύ λιγότερα τα κρεβάτια δεν έχει έρθει ακόμα».
«Τα κρεβάτια που έχουν γίνει για να νοσηλεύουν ασθενείς με κοροναϊό είναι στα όριά τους αλλά υπάρχουν και τα άλλα κρεβάτια ΜΕΘ. Στις δε κλίνες νοσηλείας υπάρχει αρκετή επάρκεια άρα νομίζω ότι μπορεί να πιεστεί η ΜΕΘ αλλά οι κλίνες νοσηλείας δεν φαίνεται να πιέζονται προς το παρόν. Ας περιμένουμε δύο εβδομάδες ακόμα να δούμε πως θα πάνε τα μέτρα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Πιέζεται το σύστημα Υγείας
Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), μιλώντας στο ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ανησυχία της για το σύστημα Υγείας, σημειώνοντας ότι γρήγορα θα φτάσει στα όριά του.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων (κοροναϊού) είναι πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Όπως η ίδια εξήγησε «αν θέλαμε να πούμε πόσοι νοσούν στην Ελλάδα θα έπρεπε να κάνουμε τεστ σε όλον τον ελληνικό πληθυσμό».
Παράλληλα η κα Παγώνη επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα ξεπεράσουμε τα 1000 κρούσματα ενώ δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν 2000 κρούσματα την ημέρα στα νοσοκομεία.
Η ίδια μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την ανησυχία της για τον αυξημένο αριθμό θανάτων και τόνισε ότι η μάσκα είναι το πιο βασικό
Αναφερόμενη στα τοπικά lockdown δήλωσε πως έπρεπε να γίνουν για να ελέχθη η κατάσταση και να περιοριστεί η διασπορά προς στις άλλες πόλεις. Σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά υπογράμμισε πως στα κλαμπ με συνωστισμό ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει άλλους 100.
Προειδοποίηση για τη Βόρεια Ελλάδα από τον Πέτσα
«Καμπανάκι» για τη Βόρεια Ελλάδα «χτύπησε» στην ενημέρωση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας του νέου κοροναϊού.
«Είναι πολύ σημαντικές οι επόμενες 48 ώρες για τη Βόρεια Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, έδειξε να υπάρχει αισιοδοξία αναφορικά με την πορεία του κοροναϊού στην Αττική «σκεφτείτε ότι πριν από λίγες εβδομάδες οι ΜΕΘ ήταν γεμάτες κατά 2/3, τώρα λόγω της σταθερότητας τoυ αριθμού κρουσμάτων είναι 1/2». «Στην Αττική βλέπουμε σταθεροποίηση. Σε Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη βλέπουμε ανησυχητικά στοιχεία, πολύ σημαντικές οι επόμενες 48 ώρες» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια του briefing ο κ. Πέτσας, «το δεύτερο κύμα κοροναϊού είναι σε επιθετική έξαρση σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ωστόσο, σημείωσε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις καλύτερες χώρες, ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Η Ελλάδα, η καλύτερη χώρα στον δείκτη θνησιμότητας του ECDC»
«Σε αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Στον δείκτη θετικότητας στα τεστ, η Ελλάδα είναι στο 3,6 "πράσινη" δηλαδή, μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι όλες στο "πορτοκαλί"», ανέφερε ο κ. Πέτσας.
«Και στον χάρτη θνησιμότητας, η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη. Και είναι ενδεικτικό το διάγραμμα με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε.
«Είναι προφανές ότι έξαρση παρατηρείται και στη χώρα μας, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, με στόχο να προλάβουμε τα χειρότερα, ήδη εφαρμόζονται δύο νέα μέτρα: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές των επιπέδων 3 και 4 από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. Γι’ αυτό και οι ειδικοί, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, απευθύνουμε έκκληση στους νεότερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις. Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουν - όπως είπε ο Πρωθυπουργός - την ορμή τους σε ευθύνη και να γίνουν πρωτοπόροι στα δύσκολα. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη τις επόμενες ημέρες.
Παρατηρείται ακόμη, ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται στα μέτρα, την ίδια στιγμή εκδηλώνονται μεμονωμένες, συνειδητά οργανωμένες προσπάθειες απείθειας στα ισχύοντα μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι διασποράς του ιού. Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες Αρχές - η Αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΔΗ.Μ.Ε.Α. - προχώρησαν σε εντατικοποίηση των ελέγχων. Και αυτό θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα» είπε ακόμα.
«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο, οφείλουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σχετικά με τα όσα ακούγονται για τα μέτρα που ενδέχεται να λάβει η κυβέρνηση, αν δεν υποχωρήσουν τα κρούσματα κοροναϊού, ο κ. Πέτσας διέψευσε τόσο το ότι εξετάζεται πιθανότητα περιορισμού μετακινήσεων των ευπαθών ομάδων όσο και το ότι μελετάται ο περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου των καταστήματων εστίασης.
«Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία θα έχουμε εμβόλιο κατά του κοροναϊού στο τέλος της χρονιάς ή αρχές της επόμενης», είπε σε άλλο σημείο.
Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στις εικόνες με τους αρχιερείς που δεν φορούσαν μάσκα σήμερα κατά τη Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, λέγοντας: «Κανείς δεν εξαιρείται από την εφαρμογή των μέτρων. (...) Η ανάγκη συμμόρφωσης δεν αφορά μόνο εκκλησίες, αλλά κάθε συνωστισμό»