Κοροναϊός: Μάχη για να αποφευχθούν τα χειρότερα – Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι προτείνουν οι ειδικοί
Τα νέα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Νέες νυχτερινές απαγορεύσεις, περιορισμός του ωραρίου της εστίασης και προσωπική ευθύνη των πολιτών είναι τα μέσα για την αντιμετώπισης της πανδημίας που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Αναμένεται να ζητήσει τη συνεργασία των πολιτών στην προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός και να αποφευχθούν μεγαλύτερες οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις.
Την ίδια στιγμή, «κόκκινοι» έχουν βαφτεί επτά νομοί σε όλη την επικράτεια ενώ έχει «πορτοκαλίσει» το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει σήμερα το πρωί τις οριστικές αποφάσεις για το εύρος των μέτρων που θα εφαρμοστούν στο σύνολο της χώρας σταθμίζοντας την τελική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων (την οποία πήρε αργά χθες το βράδυ), τα όσα συζητήθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και τον αντίκτυπο που θα έχουν στον προϋπολογισμό.
Για τους τομείς που θα μπουν σε «καραντίνα» προϊδέασε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δηλώνοντας χθες ότι «υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις».
Τα μέτρα θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον περιορισμό αυτών των εστιών υπερμετάδοσης του ιού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται το κλείσιμο των εστιατορίων και όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 22:00 ή 23:00 το βράδυ, ενώ σύμφωνα με πηγές έχει εξεταστεί και το σενάριο για γενικό κλείσιμο του συγκεκριμένου κλάδου. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές που θα είναι σε συνάρτηση με το κλείσιμο της εστίασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει στο τηλεοπτικό μήνυμά του μόνο τα περιοριστικά μέτρα, αλλά θα αναφερθεί και στην οικονομική στήριξη όσων πλήττονται από αυτά. Χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας. Επίσης είχε επαφές με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ενημερωθεί για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων και τα περιθώρια που υπάρχουν για την ενίσχυση των συγκεκριμένων κλάδων.
Τι προτείνει ο ιατρικός σύλλογος
Την ανάγκη αυστηρής τήρησης των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων ατομικής προστασίας, στοχευμένης ενημέρωση των νέων, ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διενέργειας περισσότερων τεστ για covid-19, τόνισαν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε έκτακτη σύσκεψη, χθες το βράδυ, κάνοντας λόγο «για οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται επιδημιολογικά το λεκανοπέδιο της Αττικής».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην στοχευμένη ενημέρωση των νέων, με τη συνδρομή της πανεπιστημιακής κοινότητας που πρέπει να αναλάβει δράση, όπως τονίστηκε, και στην άμεση ενίσχυση των Κέντρων Υγείας τόσο με προσωπικό όσο και με υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ενημέρωση των εργαζομένων για τη σωστή διαχείριση των περιστατικών της λοίμωξης Covid-19. Όπως αναφέρθηκε, ο ΙΣΑ προκειμένου να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών έχει ήδη πιστοποιήσει 700 μέλη του, τα οποία θα αναλάβουν την ενημέρωση για τον Sars-CoV-2, στα σχολεία και στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ποιές είναι οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη
Σε συναγερμό βρίσκεται όλη η χώρα μετά το απότομο «κοκκίνισμα» του χάρτη, με την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Ροδόπη να μπαίνουν από σήμερα σε lockdown. Πλέον, οι περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ανέρχονται σε επτά, συμπεριλαμβανομένων των: Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων και Σερρών.
Την ίδια στιγμή, «πορτοκαλί» βάφονται από σήμερα οι εξής περιφερειακές ενότητες:4 Πέλλα, Δράμα, Έβρος, Ξάνθη, Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία, Καβάλα, Χαλκιδική. Το πορτοκαλί χρώμα του χάρτη συμπληρώνεται με τις: Αττική, Βοιωτία, Θήρα, Πειραιάς και Τρίκαλα.
Την τελευταία εβδομάδα ανακοινώθηκαν 7.298 κρούσματα, εκτοξεύοντας το σύνολο των κρουσμάτων στα 35.510 και θέτοντας σε εγρήγορση τις αρχές. Την ίδια στιγμή, 615 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από κοροναϊό από την αρχή της πανδημίας, τοποθετώντας την Ελλάδα 75η στον παγκόσμιο πίνακα θανάτων από κοροναϊό.
Οι αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου της Πέμπτης για έκτακτο σχέδιο δράσης ενός μήνα, αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας, όσο αφορά το επιδημιολογικό φορτίο του κοροναϊού.
Να σημειωθεί ότι κυβέρνηση δεν μιλά σε καμία περίπτωση για γενικό lockdown αλλά για αυστηριοποίηση και επέκταση των ήδη υπαρχόντων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία αλλά και το λιανεμπόριο θα λειτουργούν κανονικά και οι περιορισμοί θα αφορούν άλλες Δομές και υπηρεσίες.
Μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, προκειμένου να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown ετοιμάζονται να προτείνουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του parapolitika.gr ένα από τα μέτρα που θα προτείνει η επιτροπή στον πρωθυπουργό είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν από τις 10 το βράδυ.
Στην ουσία οι εμπειρογνώμονες ακολουθούν το μοντέλο Γαλλίας, παρατείνοντάς το κατά μία ώρα. Σκοπός είναι πάντως να κλείνουν τα εστιατόρια στις 10 το βράδυ και οι εργαζόμενοι να έχουν έστω μια ώρα χρόνο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Οι καιρικές συνθήκες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν είναι ιδανικές προκειμένου να μπορούν πολλοί άνθρωποι να παραμένουν στον ίδιο κλειστό χώρο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να περιοριστεί η παραμονή σε ένα εστιατόριο.
Σε lockdown βρίσκονται Καστοριά, Κοζάνη, Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη. Αυτά είναι τα μέτρα που ισχύουν στις παραπάνω περιοχές:
Σε αυξημένο επιδημιολογικό κίνδυνο βρίσκονται και οι Αττική, Βοιωτία, Θήρα, Πειραιάς, Τρίκαλα, Πέλλα, Δράμα, Έβρος, Ξάνθη, Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία, Καβάλα και Χαλκιδική. Αυτά τα μέτρα ισχύουν σε όλες τις περιοχές με βαθμού επικινδυνότητας 3:
Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, δεν επιστρέφεται το 50% των κρατικών δανείων.
Σημειώνεται επίσης ότι:
Για τα επίπεδα 1, 2 και 3 ισχύει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ όπως έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ για το μήνα Οκτώβριο (εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και λοιποί πληττόμενοι κλάδοι).
Επιπλέον ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που έχουν μείωση τζίρου, η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι εργαζόμενοι τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
Ακόμη, λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση ειδικού σκοπού οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που η λειτουργία τους αναστέλλεται με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ ανά την επικράτεια.
Νέες νυχτερινές απαγορεύσεις, περιορισμός του ωραρίου της εστίασης και προσωπική ευθύνη των πολιτών είναι τα μέσα για την αντιμετώπισης της πανδημίας που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Αναμένεται να ζητήσει τη συνεργασία των πολιτών στην προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός και να αποφευχθούν μεγαλύτερες οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις.
Την ίδια στιγμή, «κόκκινοι» έχουν βαφτεί επτά νομοί σε όλη την επικράτεια ενώ έχει «πορτοκαλίσει» το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.
Σήμερα αποφασίζει για τα μέτρα ο Μητσοτάκης -Ποιοι τομείς θα επηρεαστούν
Ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει σήμερα το πρωί τις οριστικές αποφάσεις για το εύρος των μέτρων που θα εφαρμοστούν στο σύνολο της χώρας σταθμίζοντας την τελική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων (την οποία πήρε αργά χθες το βράδυ), τα όσα συζητήθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και τον αντίκτυπο που θα έχουν στον προϋπολογισμό.
Για τους τομείς που θα μπουν σε «καραντίνα» προϊδέασε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δηλώνοντας χθες ότι «υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις».
Τα μέτρα θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον περιορισμό αυτών των εστιών υπερμετάδοσης του ιού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται το κλείσιμο των εστιατορίων και όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 22:00 ή 23:00 το βράδυ, ενώ σύμφωνα με πηγές έχει εξεταστεί και το σενάριο για γενικό κλείσιμο του συγκεκριμένου κλάδου. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές που θα είναι σε συνάρτηση με το κλείσιμο της εστίασης.
Μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο πρωθυπουργός
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει στο τηλεοπτικό μήνυμά του μόνο τα περιοριστικά μέτρα, αλλά θα αναφερθεί και στην οικονομική στήριξη όσων πλήττονται από αυτά. Χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας. Επίσης είχε επαφές με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ενημερωθεί για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων και τα περιθώρια που υπάρχουν για την ενίσχυση των συγκεκριμένων κλάδων.
Τι προτείνει ο ιατρικός σύλλογος
Την ανάγκη αυστηρής τήρησης των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων ατομικής προστασίας, στοχευμένης ενημέρωση των νέων, ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διενέργειας περισσότερων τεστ για covid-19, τόνισαν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε έκτακτη σύσκεψη, χθες το βράδυ, κάνοντας λόγο «για οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται επιδημιολογικά το λεκανοπέδιο της Αττικής».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην στοχευμένη ενημέρωση των νέων, με τη συνδρομή της πανεπιστημιακής κοινότητας που πρέπει να αναλάβει δράση, όπως τονίστηκε, και στην άμεση ενίσχυση των Κέντρων Υγείας τόσο με προσωπικό όσο και με υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ενημέρωση των εργαζομένων για τη σωστή διαχείριση των περιστατικών της λοίμωξης Covid-19. Όπως αναφέρθηκε, ο ΙΣΑ προκειμένου να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών έχει ήδη πιστοποιήσει 700 μέλη του, τα οποία θα αναλάβουν την ενημέρωση για τον Sars-CoV-2, στα σχολεία και στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ποιές είναι οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη
Σε συναγερμό βρίσκεται όλη η χώρα μετά το απότομο «κοκκίνισμα» του χάρτη, με την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Ροδόπη να μπαίνουν από σήμερα σε lockdown. Πλέον, οι περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ανέρχονται σε επτά, συμπεριλαμβανομένων των: Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων και Σερρών.
Την ίδια στιγμή, «πορτοκαλί» βάφονται από σήμερα οι εξής περιφερειακές ενότητες:4 Πέλλα, Δράμα, Έβρος, Ξάνθη, Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία, Καβάλα, Χαλκιδική. Το πορτοκαλί χρώμα του χάρτη συμπληρώνεται με τις: Αττική, Βοιωτία, Θήρα, Πειραιάς και Τρίκαλα.
Την τελευταία εβδομάδα ανακοινώθηκαν 7.298 κρούσματα, εκτοξεύοντας το σύνολο των κρουσμάτων στα 35.510 και θέτοντας σε εγρήγορση τις αρχές. Την ίδια στιγμή, 615 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από κοροναϊό από την αρχή της πανδημίας, τοποθετώντας την Ελλάδα 75η στον παγκόσμιο πίνακα θανάτων από κοροναϊό.
Έτοιμη η κυβέρνηση για νέα μέτρα, όχι για καθολικό lockdown
Οι αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου της Πέμπτης για έκτακτο σχέδιο δράσης ενός μήνα, αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας, όσο αφορά το επιδημιολογικό φορτίο του κοροναϊού.
Να σημειωθεί ότι κυβέρνηση δεν μιλά σε καμία περίπτωση για γενικό lockdown αλλά για αυστηριοποίηση και επέκταση των ήδη υπαρχόντων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία αλλά και το λιανεμπόριο θα λειτουργούν κανονικά και οι περιορισμοί θα αφορούν άλλες Δομές και υπηρεσίες.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ
Μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, προκειμένου να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown ετοιμάζονται να προτείνουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του parapolitika.gr ένα από τα μέτρα που θα προτείνει η επιτροπή στον πρωθυπουργό είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν από τις 10 το βράδυ.
Στην ουσία οι εμπειρογνώμονες ακολουθούν το μοντέλο Γαλλίας, παρατείνοντάς το κατά μία ώρα. Σκοπός είναι πάντως να κλείνουν τα εστιατόρια στις 10 το βράδυ και οι εργαζόμενοι να έχουν έστω μια ώρα χρόνο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Οι καιρικές συνθήκες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν είναι ιδανικές προκειμένου να μπορούν πολλοί άνθρωποι να παραμένουν στον ίδιο κλειστό χώρο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να περιοριστεί η παραμονή σε ένα εστιατόριο.
Ποια μέτρα θα ισχύσουν σήμερα στις «κόκκινες» περιοχές
Σε lockdown βρίσκονται Καστοριά, Κοζάνη, Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη. Αυτά είναι τα μέτρα που ισχύουν στις παραπάνω περιοχές:
- Σχολεία ανοιχτά
- Πανεπιστήμια μόνο Τηλε-εκπαίδευση
- Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία: Υποχρεωτική χρήση μάσκας
- Λαϊκές αγορές: 50% πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, υποχρεωτική χρήση μάσκας
- Λιανεμπόριο: Μάσκα υποχρεωτική για όλους
- Κομμωτήρια: υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ, μάσκα σε προσωπικό και πελάτες, μόνο με ραντεβού
- Χώροι Λατρείας: Έως 9 άτομα για όλες τις τελετές με υποχρεωτική χρήση μάσκας
- Κλειστά θα είναι τα εξής:
- Θέατρα
- Κινηματογράφοι
- Παιδότοποι
- Κέντρα διασκέδασης και μπαρ
- Μουσικές σκηνές
- Εστιατόρια – καφέ – αναψυκτήρια – καντίνες (λειτουργία μόνο take away – delivery)
- Γυμναστήρια
- Δικαστήρια
- Αρχαιολογικοί Χώροι
Ποια μέτρα θα ισχύσουν στις «πορτοκαλί» περιοχές
Σε αυξημένο επιδημιολογικό κίνδυνο βρίσκονται και οι Αττική, Βοιωτία, Θήρα, Πειραιάς, Τρίκαλα, Πέλλα, Δράμα, Έβρος, Ξάνθη, Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία, Καβάλα και Χαλκιδική. Αυτά τα μέτρα ισχύουν σε όλες τις περιοχές με βαθμού επικινδυνότητας 3:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 22:00 έως 05:00.Εξαιρούνται μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας).
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
- Για τις συναθροίσεις προβλέπεται όριο ως εννιά άτομα με μάσκες, τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου και σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών.
- Μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κ.λπ.).
- Για νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα προβλέπεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ενώ θα υπάρχει ένας συνοδός ανά ασθενή και παράλληλα περιορίζονται οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι 40% με εξαίρεση τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.
- Αναστολή εξόδου στα ΚΥΤ προσφύγων.
- Μάσκες σε παιδιά από τεσσάρων ετών σε σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές.
- Για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα υπάρχει μάσκα σε όλους και έως 50 φοιτητές καθήμενοι σε αμφιθέατρα και τηλεκπαίδευση.
- Χώροι Λατρείας: 1 άτομο ανά 15 τ.μ. και έως 50 άτομα καθήμενοι με μάσκα.
- Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: 1,5 μέτρο απόσταση και μάσκα για όλους, ενώ σε κλειστά μουσεία 2 μέτρα απόσταση, 1 άτομο ανά 20 τ.μ. και απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων.
- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι): Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής με 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ για κλειστούς χώρους προβλέπεται 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
- Αναστολή διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων.
- Κινηματογραφικές προβολές: Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής 30% πληρότητα και υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ για κλειστούς, 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
- Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Yποχρεωτική χρήση μάσκας σε πρόβες, υποχρεωτική χρήση μάσκας όσων δεν είναι στην σκηνή γυρίσματος 4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον σε πρόβες Καταγραφή εισερχομένων – εξερχομένων.
- Παιδότοποι (κλειστοί): 1 παιδιά ανά 10 τ.μ. έως 20 παιδιά Yποχρεωτική χρήση μάσκας (>4 ετών) 1 συνοδός ανά παιδί. Συνοδοί με μάσκα στο χώρο αναμονής. Τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα και κανόνων υγιεινής.
- Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια), χωρίς ζωντανή μουσική - Μόνο καθήμενοι 4 άτομα ανά τραπέζι.
- Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενοι. Αποστάσεις 1,8 μ. ανάμεσα στα τραπέζια. Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά από 00:00 έως 05:00.
- Εστίαση (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, κυλικεία [πλην κυλικείων εκπαιδευτικών δομών], αναψυκτήρια, καντίνες): Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το κοινό κατά την αναμονή και κατά τη διαδικασία σερβιρίσματος, 4 άτομα ανά τραπέζι. Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας (Ειδικότερα, στους χώρους όπου προσφέρεται ζωντανή μουσική, η πληρότητα περιορίζεται στο 30% της ωφέλιμης επιφάνειας).
- Μεταφορές (Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης): Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ και στη στάση των ΜΜΜ με 65% πληρότητα, 50% πληρότητα σε πλοία, μέχρι δύο επιβάτες σε ταξί και μέχρι τέσσερα άτομα σε ΙΧ.
- Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις): Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές και μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση.
- Γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση (εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2 μ. 1 άτομο ανά 15 τ.μ. Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κ.λπ.).
- Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κ.ο.κ.): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ.).
- Λαϊκές αγορές: 50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων και υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους
- Αναστέλλεται η λειτουργία σε εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες Αγορές κ.λπ.
- Λιανεμπόριο: Μάσκα υποχρεωτική για όλους και 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).
- Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.: Μάσκα σε προσωπικό και πελάτες, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και μόνο με ραντεβού.
- Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό, τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη /αυξημένου κινδύνου ομάδα.
- Δικαιοσύνη: Μέχρι 20 άτομα στην αίθουσα με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας
Στις περιοχές που έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός ενεργοποιούνται τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών και συγκεκριμένα:Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, δεν επιστρέφεται το 50% των κρατικών δανείων.
Σημειώνεται επίσης ότι:
Για τα επίπεδα 1, 2 και 3 ισχύει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ όπως έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ για το μήνα Οκτώβριο (εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και λοιποί πληττόμενοι κλάδοι).
Επιπλέον ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που έχουν μείωση τζίρου, η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι εργαζόμενοι τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
Ακόμη, λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση ειδικού σκοπού οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που η λειτουργία τους αναστέλλεται με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ ανά την επικράτεια.