Τσακρής στα Παραπολιτικά 90,1: Η μη τήρηση των μέτρων οδήγησαν σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο τη χώρα
«Η μη τήρηση των μέτρων οδήγησαν σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο τη χώρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.
Ο κ. Τσακρής σημείωσε πως ο δείκτης RO είναι πάνω από το 1 στο 1,2 με 1,3.
Ακόμη τόνισε πως «η μάσκα στις μετακινήσεις θα είναι υποχρεωτική και στο γενικό lockdown».
Παράλληλα επισήμανε πως «ο καλός αερισμός των χώρων μειώνει το ιικό φορτίο».
Τέλος εκτίμησε ότι «το επόμενο διάστημα θα αυξάνονται οι νοσηλείες και οι θάνατοι από τον κοροναϊο».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αθανάσιου Τσακρή στα Παραπολιτικά 90,1:
«Η χαλάρωση των μέτρων οδήγησε στην μη τήρηση των μέτρων και γενικότερα οδήγησε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη σε ένα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο πριν καν ξεκινήσει το κανονικό επιδημικό φορτίο των κοροναϊών που ξέρουμε ότι οι εποχικοί κορονοϊοί ξεκινάνε το επιδημικό τους σχήμα με τις πρώτες αλλαγές της θερμοκρασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μικροβιολογίας.
Για το lockdown, ο κ. Τσάκρης σημείωσε: «Ήταν επιβεβλημένο, αν δεν πάρουμε τα μέτρα έγκαιρα η επιδημία πολύ δύσκολα αναστρέφεται. Το έχει δείξει και η εμπειρία από τη Βόρειο Ιταλία που χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο μήνες μετά από το lockdown για να μπορέσει να μειωθεί πραγματικά ο ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας».
«Το R0 πρέπει να είναι αρκετά πάνω από το 1 γύρω στο 1,2-1,3 και στη Θεσσαλονίκη σίγουρα ακόμα περισσότερο», επισήμανε ο ίδιος.
Για τη χρήση της μάσκας, τόνισε: «Η μάσκα είναι το εργαλείο δημόσιας υγείας που έχουμε και η διαφορά η σημαντική από το πρώτο lockdown και το οποίο πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει σημαντικά και όταν θα βγούμε που ευχόμαστε να βγούμε μετά από τρεις εβδομάδες από το lockdown. Βέβαια θα έχουμε τη δυσκολία των καιρικών συνθηκών που θα είναι ακόμα πιο δυσμενείς για την εξάπλωση του ιού αλλά από την άλλη ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ξέρουμε ακριβώς πως μεταδίδεται και τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχθούμε».
«Κάποια ιικά σωματίδια θα περνάνε οπωσδήποτε και από τη μάσκα, λογικό είναι αλλά δεν είναι ικανά να κάνουν μόλυνση ή λοίμωξη ή στην χειρότερη περίπτωση θα μας κάνουν ασυμπτωματική ή ήπια λοίμωξη αλλά βοηθούν από την άλλη να αποκτήσουμε σιγά-σιγά φυσική ανοσία. Είναι κατι το οποίο αυτή τη στιγμή διερευνάτε κατά πόσο η χρήση της μάσκας λειτουργεί σαν μέσο φυσικής ανοσίας. Αυτή τη στιγμή ο ιός κυκλοφορεί παντού, είναι τόσο εκτεταμένη η εξάπλωση του ιού που όλοι μας λίγο πολύ είμαστε εκτεθειμένοι σε μικρές ποσότητες του ιού για αυτό λέμε καλός αερισμός. Ο καλός αερισμός μειώνει το ιικό φορτίο, μειώνει τις πιθανότητες να εκτεθούμε σε υψηλό ιικό φορτίο», διευκρίνισε ο καθηγητής.
«Η μάσκα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μείνει, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο δημόσιας υγείας. Οι χώρες της Απω Ανατολής που έχουν την κουλτούρα της μάσκας δεν νομίζω ότι έχουν βγει χαμένοι, το έδειξε και η παρούσα επιδημία, είναι ίσως από τις λίγες περιοχές όπως η Κορέα, η Ιαπωνία που δεν χρειάστηκε να κάνουν πραγματικό lockdown», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς πόσο θα πρέπει να είναι το R0 κατά την έξοδο από το lockdown, απάντησε: «Σίγουρα το R0 θα πρέπει να είναι κάτω από 1 και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κάτι το οποίο σχετίζεται με το πόσο εντατικοί είναι οι έλεγχοι. Δεν θα έμενα τόσο πολύ στον αριθμό κρουσμάτων όσο περισσότερο στον αριθμό αναπαραγωγής και στον αριθμό θετικότητας των δειγμάτων σε πιστοποιημένα δείγματα τα οποία λαμβάνονται στην κοινότητα».
«Για τις επόμενες δύο εβδομάδες και οι νοσηλείες θα συνεχίσουνε να αυξάνουνε και δυστυχώς πιστεύω ότι οι ασθενείς που θα καταλήγουν από σοβαρές επιπλοκές θα είναι αρκετά υψηλοί οι αριθμοί δεδομένου ότι είναι λοιμώξεις έχουν γίνει τις προηγούμενες 2-3 εβδομάδες και τώρα εμφανίζονται σοβαρές επιπλοκές», τόνισε ο κ. Τσακρής.
«Η επιθετική αύξηση σημαίνει διπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε πολύ λίγες μέρες, αυτό σημαίνει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα είναι μόνο διπλασιασμός των κρουσμάτων θα έχουμε διπλασιασμό σε λίγο των νοσηλειών αλλά και των ασθενών που θα καταλήγουν», εξήγησε.