Το δρόμο για Βουλή παίρνει η ρύθμιση για αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι θα δουν για τον μήνα Νοέμβριο τα ενοίκια που εισπράττουν να είναι μειωμένα κατά 40%. Η νομοθετική ρύθμιση είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.


Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί υποχρεωτικά για το μήνα Νοέμβριο θα λάβουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για ακίνητα που εκμισθώνουν σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Ως αντιστάθμισμα αυτών το 50% των χρημάτων που θα χάσουν από το ενοίκιο του Νοεμβρίου το οποίοι θα είναι υποχρεωτικά κουρεμένο κατά 40% θα το εισπράξουν από το κράτος κοντά στα Χριστούγεννα και θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.


Ο οδικός χάρτης για να συμβεί αυτό θα πρέπει:

  • Να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία περιλαμβάνεται όλες οι νέες ρυθμίσεις του Νοεμβρίου λόγω του κορονοϊού.
  • Να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
  • Να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η δήλωση COVID στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου θα αναγράφεται το μειωμένο ενοίκιο. Στη δήλωση αυτή οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ στο οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα.

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η εκκαθάριση των δηλώσεων COVID και στο τέλος η κατάθεση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών. Η ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα ισχύσει και για το Δεκέμβριο, δεδομένου ότι αρκούν σύμφωνα με το νόμο 14 ημέρες κλεισίματος ή αναστολής εργασίας, ώστε οι ενοικιαστές να δικαιούνται μείωση για το μίσθωμα ολοκλήρου του μηνός.


Για παράδειγμα, επαγγελματικό ακίνητο με μίσθωμα 2.000 ευρώ. Με την υποχρεωτική μείωση 40%:

  • Ο ενοικιαστής θα καταβάλει για το μήνα Νοέμβριο 2020 το ποσό των 1.200 ευρώ. Αυτά θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν κανονικά την επόμενη χρονιά. Αν δεν καταβληθούν από τον ενοικιαστή, ο ιδιοκτήτης που δεν θα τα έχει εισπράξει μέχρι τότε, δικαιούται να μην φορολογηθεί γι’ αυτά αν παρουσιάσει στη ΔΟΥ δικαστική απόφαση ή έστω καταθέσει αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο για αυτά, μέχρι την ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
  • Από τη ζημιά των 800 ευρώ που θα έχει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, το Δημόσιο θα επιστρέψει τα 400 ευρώ με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του, και όχι μόνο τα 240 ευρώ με συμψηφισμό σε φορολογικές του υποχρεώσεις, όπως ήταν η ρύθμιση που ίσχυσε μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το ποσό των 400 ευρώ που θα πιστωθεί σε κάθε ιδιοκτήτη θα παραμείνει αφορολόγητο. Τα υπόλοιπα 400 ευρώ χάνονται οριστικά για τους ιδιοκτήτες.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμα τα εξής:

  • Όπου συμφωνήθηκαν προαιρετικές μειώσεις τουλάχιστον 30% παραμένουν έγκυρες για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Για τον Νοέμβριο, ισχύει η υποχρεωτική μείωση 40%. Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης και ενοικιαστής είχαν ήδη συμφωνήσει για τον Νοέμβριο μικρότερη μείωση τότε αυξάνεται το ποσοστό της μείωσης στο 40%. Η επιστροφή του 50% των «χαμένων» ενοικίων θα υπολογιστεί στο σύνολο της απώλειας εισοδήματος (προαιρετικής και υποχρεωτικής).
  • Η διαδικασία αυτή δεν αφορά τα μισθώματα των προηγουμένων μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου για τα οποία θα παραμείνει σε ισχύ η παλαιά ρύθμιση και διαδικασία επιστροφής, για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία συμψηφισμού τους.
  • Όσοι έχουν εισπράξει μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα πρέπει έως τις 15 Δεκεμβρίου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση Covid ή και στη δήλωση της μίσθωσης του ακινήτου προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου για το 30% των ενοικίων που δεν έχουν εισπράξει. Συγκεκριμένα οι εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020 προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους, υποβάλλουν μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου 2020. Σημειώνεται ότι οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων που εντόπισε η ΑΑΔΕ αφορούν κυρίως στα εξής:
  1. Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.
  2. Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.
  3. Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης(π.χ. επαγγελματική).