Κοροναϊός: Προς σκληρό lockdown η Θεσσαλονίκη - Ποια μέτρα έχουν «πέσει στο τραπέζι»
Το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ σκληρό - καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη, με ακόμη αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, εξετάζει η κυβέρνηση, μετά την έκρηξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων.
Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ τη δραματικότητα της κατάστασης δείχνει η έκτακτη επίσκεψη στην πόλη των υπουργών Βασίλη Κικίλια και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Ειδικότερα ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη είναι στο 32%, ενώ χτες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, στη ημερήσια έκθεσή του την Τρίτη, επιβεβαίωσε 2.384 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, με τα περισσότερα από τα μισά να εντοπίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης.
«Η διασπορά του κορωνοιού στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστια» είπε χθες κατά την έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας ότι το ποσοστό θετικότητας του πληθυσμού στον εκτεταμένο έλεγχο για τον κορωνοιό, ανέρχεται στο 32%, δηλαδή περισσότεροι από τρεις στους 10 που ελέγχονται, είναι θετικοί στον κορωνοϊό.
Πέτσας: Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε πρωινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, επεσήμανε πως όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι σε περίπτωση που απαιτηθούν νέες κινήσεις κατά της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, ερωτώμενος εάν υπάρχει περίπτωση να αποφασιστεί απαγόρευση κυκλοφορίας, ο ίδιος σημείωσε πως θα κριθεί ανάλογα με την κινητικότητα που υπάρχει.
Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επιτροπή λοιμωξιολόγων αποφάσισε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τους τη λήψη νέων μέτρων, καθώς η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ κρίσιμη.
Οι ειδικοί φαίνεται να δίνουν το πράσινο φως για περαιτέρω αυστηροποίηση στις μετακινήσεις με επαναφορά της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ από τις 21.00 έως τις 05.00, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.
Η επιτροπή θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό το νέο αυστηρότερο πλαίσιο και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στις 18.00 κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Οι 25 διασωληνώσεις σε ένα βράδυ φέρνουν νέα μέτρα
«Η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα είναι σοβαρή», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας από τη Θεσσαλονίκη, όπου μετέβη για να έχει ενημέρωση από τους προέδρους των δυο Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδας (3η και 4η), αλλά κι από λοιμωξιολόγους και εντατικολόγους.
Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «ηρωικούς» τους ανθρώπους του ΕΣΥ, που δίνουν σκληρή μάχη, ενώ ανέφερε πως από χθες μέχρι σήμερα διασωληνώθηκαν άλλοι 25 άνθρωποι στη βόρεια Ελλάδα.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως προστίθενται στη μάχη άλλες 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ωστόσο απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα.
Έκκληση στους Θεσσαλονικείς για τα μέτρα
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς, των οποίων ζήτησε τη συνδρομή στη δύσκολη μάχη κατά της πανδημίας.
Όπως είπε, οι ανάγκες του ΕΣΥ, είναι για παθολόγους, λοιμωξιολόγους, εντατικολόγους (για ΜΕΘ) και αναισθησιολόγους.
«Η χώρα πλέον είναι μια υγειονομική περιφέρεια», είπε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας πως εάν χρειαστεί οι ασθενείς θα μεταφέρονται σε άλλες περιφέρειες.
«Παρακαλώ τους Θεσσαλονικείς, αλλά και όλους, να προσέξουν και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους», είπε.
Αναλυτικότερα, οι κλίνες ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα κατανέμονται ως εξής:
27 στην Θεσσαλονίκη
6 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ,
7 στο Νοσοκομείο Ξάνθης
5 στο νοσοκομείο Σερρών
5 στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός παράλληλα, αύριο 12/11 το Διαβαλκανικό νοσοκομείο πρόκειται να συνδράμει στην προκαθορισμένη εφημερία του το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
Εντείνονται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε πως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένεται να γίνουν τεστ και στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ
«Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων για μετακινήσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο, κάνω έκκληση γι’ αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται ν’ αντέξουμε, πρέπει ν’ αντέξουμε ακόμη λίγους μήνες χωρίς άλλες απώλειες. Πλησιάζουμε το τέλος αυτού του εφιάλτη. Υπομονή και προσπάθεια για να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί».
Όπως τόνισε ο υπουργός, στις συναντήσεις που είχε με ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από όλη τη Βόρεια Ελλάδα έδωσε οδηγίες να υπάρξει εντατικοποίηση της εφαρμογής και εποπτείας των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού.
Χιλιάδες τεστ για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ
Αναφερόμενος σε κρούσματα που εντοπίστηκαν στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των αστυνομικών και τα μέτρα αυτά ενισχύονται, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν αποσταλεί από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας χιλιάδες τεστ COVID αποκλειστικά για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, και τις επόμενες μέρες θα διενεργηθούν.
«Είναι πολύτιμη η υγεία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. διότι μόνο με υγιές προσωπικό μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε ότι όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες με υλικά ώστε να προστατεύεται η υγεία των αστυνομικών. Κάλεσε, δε, όλους τους αστυνομικούς να είναι παρά πολύ προσεκτικοί στην εξωυπηρεσιακή και κοινωνική τους ζωή.
Δεν θα γίνουν πορείες για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου
Ερωτηθείς για το θέμα του εορτασμού του Πολυτεχνείου, ο κ. Χρυσοχοΐδης, σχολίασε: «Αυτή η συζήτηση εξελίσσεται μακάβρια. Είναι μία άσκοπη συζήτηση. Γιορτή για φέρετρα, το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ. Ούτε θα αφήσουμε να γίνει φέτος έτσι. Την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, το Πάσχα του 2020, όλες αυτές τις γιορτές τις φυλάξαμε και προφυλάξαμε τους εαυτούς μας. Το ίδιο θα γίνει με την 17η Νοεμβρίου, την οποία θα γιορτάσουμε με κατάνυξη και σεβασμό, αλλά χωρίς πορείες».