«Ο νόμος για την απαγόρευση των συναθροίσεων είναι συνταγματικός και οι αντιδράσεις άρχισαν μετά την διάταξη του αρχηγού της ΕΛΑΣ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε πως «ο νόμος ισχύει από το Μάρτιο του 2020» και διερωτήθηκε «τώρα ανακαλύφθηκε από κάποιους κάτι που ισχύει εδώ και 8 μήνες».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αντώνη Μανιτάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν είναι συνταγματικός ο νόμος που απαγορεύει τις συναθροίσεις
, ο κ. Μανιτάκης απάντησε: «Η πρόβλεψη αυτού του νόμου 4683 του 2020 είναι συνταγματική. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι αντιδράσεις για την απαγόρευση των συναθροίσεων άρχισαν μετά την έκδοση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας , όπως προβλέπει ο νόμος, της απαγορευτικής αυτής διάταξης η οποία απόφαση λήφθηκε από την Αστυνομία μετά από εισήγηση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής. Η απορία που η συνταγματική είναι η εξής, τώρα ανακαλύφθηκε ότι η εξουσιοδοτική διάταξη είναι αντισυνταγματική, διάταξη που υπάρχει από τον Μάρτιο του 2020 και η οποία δίνει την εξουσία στον Αστυνομικό διευθυντή να απαγορεύσει τις συναθροίσεις; Τώρα που τέθηκε σε εφαρμογή. Δεν άκουσα αυτούς τους 8 μήνες κάποιον να λεει ότι ο νόμος στην πρόβλεψή του αυτή ήταν αντισυνταγματικός για τους λόγους που επικαλούνται τώρα ότι η απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας είναι αντισυνταγματική».

«Στο άρθρο 11 παράγραφος 2 προβλέπεται η απαγόρευση είτε τοπικά όταν επίκειται διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής μιας περιοχής, είτε γενικά αλλά και ειδικά στην περίπτωση που απειλείται η δημόσια ασφάλεια. Αυτό που λεει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων λεει ότι το άρθρο 11 παράγραφος 2 προβλέπει την απαγόρευση μόνο για λόγους δημόσιας ασφάλειας στους οποίους κατά την κρίσης τους δεν περιλαμβάνεται η δημόσια υγεία. Γιατί δεν θίγεται η δημόσια ασφάλεια όταν απειλείται η υγειονομική μας ασφάλεια;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πως εξηγεί τη δήλωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο συνταγματολόγος ανέφερε: «Όλοι μας διερωτόμαστε γιατί ακριβώς την έκανε τώρα και μάλιστα εσπευσμένα και με αυτό το γενικόλογο αιτιολογικό. Νομίζω ότι είναι προφανείς οι λόγοι διότι γνώριζε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι έχει δημιουργηθεί στη Βουλή μια κομματική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Διότι είχε γίνει κάποια αμφισβήτηση και μετά από αυτό ήρθε κα έκανε άρα δημιουργεί την υπόνοια ότι τα κίνητρα της ήταν τελικά πολιτικά ή κομματικά ή ιδεολογικά. Η Ένωση Δικαστών γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε όταν βγήκε αυτός ο νόμος ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι αντισυνταγματική και το ανακαλύπτει τώρα με επιχειρήματα, κατά τη γνώμη μου, που είναι σαθρά».

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να γίνει αύριο σε σχέση με την πορεία, απάντησε: «Καταρχήν αν πάρουμε τη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπιστώσουμε ότι δεν καλούν σε συγκέντρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα πάει μια αντιπροσωπεία να καταθέσει στεφάνι, αυτό δείχνει ότι σέβονται τα μέτρα, ότι αποδέχονται ότι τα μέτρα αυτά είναι δικαιολογημένα και θέλουν να ενεργήσουν με έναν τρόπο πολιτισμένο. Εφόσον θα γίνει συνεννόηση με την Αστυνομία και έχουν λάβει όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Τα άλλα δύο κόμματα το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 αν πάρει το ρίσκο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Βαρουφάκης, ότι θα αντισταθούνε και καλεί τους οπαδούς του τι να σας πω αυτά αγγίζουν το παράλογο. Την κοινή λογική προσβάλουν γιατί δεν είναι δυνατόν να καλείς όλους τους έλληνες πολίτες, να τους απαγορεύεις την κίνηση, να τους κλείνεις στα σπίτια τους, να κλείνεις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται, να απαιτείς και να προβλέπεις μάλιστα και κυρώσεις ακόμα και φυλάκιση σε αυτούς που παραβαίνουν τα μέτρα και έρχεσαι από την άλλη τη μεριά και να λες ότι ειδικά σε αυτή την περίπτωση δεν είναι συνωστισμός και δεν διακυβεύεται η δημόσια υγεία και εγώ επειδή θέλω να τιμήσω τους ήρωες του Πολυτεχνείου, λες και οι άλλοι δεν ήθελαν, είμαι διατεθειμένος να προκαλέσω την κυβέρνηση και τα μέτρα».

«Όπως ξέρουμε οι βουλευτές έχουν ασυλία, δεν είναι δυνατόν να διωχθούνε, προφανώς ούτε να συλληφθούνε για οποιοδήποτε αδίκημα εκτός αν υπάρχει ένα αυτόφωρο κακούργημα άρα η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη, και πιστεύω ότι θα γίνει κάποια συνεννόηση , είμαστε μια πολιτισμένη χώρα, θα γίνει κάποια συνεννόηση ...αλλά πιστεύω ότι θα το κάνουν με υπευθυνότητα και ότι θα φορούν τουλάχιστον μάσκες ή θα τηρούν στοιχειωδώς τις αποστάσεις. Αλλά είναι δυνατόν να φτάσουμε για αυτό το θέμα που είναι ελάσσονος σημασίας, σε σύγκρουση αστυνομίας και βουλευτών που είναι μάλιστα προφανές ότι γίνεται με πολιτικά κίνητρα! Δεν βλέπουμε τους θανάτους, δεν βλέπουμε το κλίμα τρομοκρατίας και φόβου που έχει επικρατήσει στον κόσμο, δεν βλέπουν το άγχος και την αγωνία και είναι δυνατόν να προκαλούν την κοινή γνώμη, να προκαλούν όλους αυτούς του νομιμόφρονες πολίτες λέγοντας ηρωικά ότι «εγώ θα κάνω αντίσταση». Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό πρόκειται για δήλωση αντιστασιακού της παντόφλας», δηλώσε επιπρόσθετα.