Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου» στα Παραπολιτικά 90,1: Έχουν εξαντληθεί οι δομές του ΕΣΥ - Οι ΜΕΘ είναι όλες καλυμμένες
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο κ. Καπραβέλος, σημείωσε ότι «οι ημερήσιες εισαγωγές με πνευμονία είναι 100 με 150 και έχουν εξαντληθεί οι δομές του δημόσιου συστήματος υγείας και οι κλίνες ΜΕΘ είναι όλες καλυμμένες».
Ο κ. Καπραβέλος είπε ακόμα πως «δεν θα αργήσει η ημέρα που θα γίνονται διακομιδές ασθενών με τρένα στην Αθήνα».
Ακόμη υπογράμμισε ότι «η διασπορά του ιού είναι ανεξέλεγκτη και η πίεση αφόρητη» λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν ξέρω πως θα εφημερεύουμε αύριο».
Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να επιβάλει την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενώ είπε ότι «θα πρέπει να γίνει άμεσα η ένταξη των ιδιωτικών κλινικών στο σύστημα υγείας».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικόλαου Καπραβέλου στα Παραπολιτικά 90,1:
«Από τα 10 κρούσματα σε όλη την Ελλάδα τα 7 είναι στην Κεντρική Μακεδονία, έχουμε αυτή τη στιγμή ημερήσιες εισαγωγές πάνω από100-150 ασθενών με πνευμονία, όχι με απλά συμπτώματα. Έχουμε αξιοποιήσει όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας για τις κλίνες ΜΕΘ και είναι όλες καλυμμένες. Υπάρχουν ασθενείς που υποφέρουν και βρίσκονται σε θαλάμους και τους βοηθάμε με αναπνευστήρες, με ότι μέσο διαθέτουμε στους χώρους αυτούς που δεν είναι και ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
«Έχουμε τρομερές ελλείψεις ακόμα σε εξειδικευμένο προσωπικό. Ακούμε συζητήσεις περί του ιδιωτικού συστήματος υγείας που είναι κεδροσκοπικού χαρακτήρα και είναι δύσκολο να παντρέψεις ένα σύστημα μη κερδοσκοπικό με ένα σύστημα κερδοσκοπικό αλλά πριν δείτε τα τρένα να έρχονται στη Αθήνα, η Αθήνα η οποία ακόμα δεν έχει δει αυτές τις εικόνες αλλά δεν είναι μακριά ο χρόνος, δεν έχετε άλλο γονίδιο εσείς, το ίδιο γονίδιο έχουμε και τα ίδια λάθη γίνανε και έχει γίνει αυτή η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού με αποτέλεσμα να είναι η πίεση πλέον να είναι αφόρητη στο ΕΣΥ. Δεν ξέρω πως θα εφημερεύσουμε αύριο», επισήμανε ο ίδιος.
Για την «επιλογή ασθενών», ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, ανέφερε: «Η ''επιλογή'' στην ιατρική και στη δεοντολογία της ιατρικής είναι μια απαράδεκτη λέξη. Δεν την δεχόμαστε αυτή την επιλογή. Δεν είναι επιλογή, είναι κάτι που απορρέει από την έλλειψη κλινών εντατικής αυτή τη στιγμή».
«Αυτή την ώρα πρέπει όλοι να παραμερίσουν οτιδήποτε έχουν στο μυαλό τους και η πολιτεία να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να επιβάλλει τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή, πρέπει όλο το σύστημα υγείας να προσανατολιστεί μεθοδικά όχι την τελευταία στιγμή γιατί την τελευταία στιγμή πάμε να επιστρατεύσουμε ή να εντάξουμε τον ιδιωτικό τομέα χωρίς να τον έχουμε προετοιμάσει γιατί και αυτοί πρέπει να προετοιμαστούν. Γιατί ο ιός δεν είναι θεομηνία πλημμύρας που ξεκίνησε το πρωί και έπληξε το βράδυ, ήταν κάτι που μας προειδοποίησε και μάλιστα ήταν και λίγο φιλικός μαζί μας, έκανε μια κοιλιά το καλοκαίρι και μας είπε «θα επανέλθω αλλά πάρτε τα μέτρα σας» κι εμείς τον διευκολύναμε και φοβάμαι ότι αυτό που βλέπουμε εμείς αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ, αυτό το θηρίο, δεν είναι εύκολο να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για την επίταξη των ιδιωτικών κλινών, σημείωσε: «Πρέπει να είναι η άμεση ένταξη, η λέξη επίταξη δεν μου αρέσει, πρέπει να είναι οικειοθελής. Πως βλέπετε το μεγαλείο ψυχής της ελληνίδας νοσηλεύτριας, δεν έχει σημασία ότι είναι μικρός αριθμός, δεν αρκεί ούτε να λειτουργήσει καλά μια μονάδα αλλά δεν έχει σημασία, η πράξη έχει σημασία. Αν δεν δείξουμε αυτή τη μεγαλοψυχία ψυχής αυτή τη στιγμή είμαστε χαμένοι. Δεν ξέρουμε να προγραμματίζουμε σα χώρα, δεν προγραμματίσαμε σωστά ωραία και αυτή τη στιγμή να μην μπορούμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε, οι μισοί να αντιμετωπίζουν και οι μισοί να εκμεταλλεύονται την κατάσταση των νοσοκομείων για να κερδοσκοπήσουν! Μου είναι αδιανόητο αυτό».
«: Εφαρμογή των μέτρων. Ο ιός αντιμετωπίζεται πανεύκολα. Ο ιός αν απομονωθεί δεν μπορεί να κάνει ζημιά, εάν διασπαρθεί κάνει ζημιά. Το ζήτημα είναι όταν κάνει ζημιά η θεραπεία είναι τρομακτική, δεν έχουμε ξαναδεί εμείς τόσο βαριές περιπτώσεις. Η ορμή της πανδημίας του πρώτου κύματος δεν συγκρίνεται με αυτή την ορμή. Αυτό που βλέπουμε τώρα ότι ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει και έχουμε παιδιά 25-27-35-45-50 χρονών είναι ότι ο ιός πλέον έχει αυτή τη δύναμη και όχι η άμυνα του οργανισμού η οποία έχει εξασθενήσει με την πάροδο της ηλικίας. Άρα η προσοχή πρέπει να είναι προς όλες τις κατευθύνσεις», διευκρίνισε ο κ. Καπραβέλος.