Όλγα Τρέμη στα Παραπολιτικά 90,1: Με προβληματίζει που η τηλεόραση τελευταία λειτουργεί πιο επιφανειακά
«Βλέπω τελευταία και με προβληματίζει ότι η τηλεόραση λειτουργεί πιο επιφανειακά, δεν μπαίνει στην ουσία των πραγμάτων, αφήνει περισσότερο χώρο στην εικόνα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Αυτή η μάσκα μένει» με την δημοσιογράφο Ντέπυ Γκολεμά, η δημοσιογράφος, Όλγα Τρέμη.
ΔΗΜ: Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια η ιδιωτική τηλεόραση έμπαινε στη ζωή μας, ένα καινούργιο κεφάλαιο άνοιγε που όσοι το ζήσαμε ξέρουμε πολύ καλά και τα υπέρ και τα κατά αλλά πιο καλά από εμάς τα ξέρει μια κυρία, μια μεγάλη κυρία της ιδιωτικής τηλεόρασης που έζησε και αυτή μαζί της και ίσως έχει να μας πει αρκετά.
«Εμένα με συγκινεί. Λένε ότι όταν συγκινείσαι με επετείους, Χριστούγεννα, Πάσχα, γιορτές και τέτοια ότι αυτό είναι παιδικό στερεότυπο, εγώ υποκύπτω στα παιδικά στερεότυπα και με συγκινεί το γεγονός ότι κλείνουμε 31 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης. Όχι ότι δεν έχω τις ενστάσεις μου αλλά στη γενική προσέγγιση που νομίζω οφείλει να είναι και γενναιόδωρη ιδιαίτερα μια τέτοια μέρα σαν τη σημερινή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τρέμη.
ΔΗΜ: Συμφωνώ μαζί σου, σαν χθες έβγαινε το MEGA στον αέρα ήταν το πρώτο κανάλι
«Συγκινούμαι διπλά επομένως», υπογράμμισε η ίδια.
ΔΗΜ: Ακριβώς και όπως θα θυμάσαι πολύ καλά παραμονή Πρωτοχρονιάς ξεκίνησε και ο ΑΝΤ1 με ένα ενθουσιώδες πάρτυ. Σε όλα αυτά τα 31 χρόνια στα οποία πόσα συμμετείχες 20 χρόνια;
«Κάμποσα, όχι τόσα πολλά κάτι λιγότερο, είμαι πιο πολύ παιδί των εφημερίδων και λιγότερο της τηλεόρασης», απάντησε η γνωστή δημοσιογράφος.
ΔΗΜ: Ευτυχώς
«Δεν υπάρχει ευτυχώς και δυστυχώς, έχουν αλλάξει τόσα πολλά όλα αυτά τα χρόνια που νομίζω ότι για να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές πρέπει να αναθεωρούμε τον τρόπο που προσεγγίζαμε τα πράγματα. Τίποτα δεν είναι ίδιο πια εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλάζουνε με ραγδαίο ρυθμό τα δεδομένα», διευκρίνισε η ίδια.
ΔΗΜ: Και πόσο μάλλον τώρα να υποθέσω
«Καλά τώρα ζούμε κάτι άλλο αλλά για την ιδιωτική τηλεόραση θα ήθελα να πω ότι άλλαξε με τρόπο εντυπωσιακό τη ζωή μας γιατί άλλαξε την ποιότητα και το εύρος της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας μας. Με τα πολλά καλά της και τα κάποια κακά της και τα κάποια λάθη της, τις κάποιες αδυναμίες της και τις κάποιες προκλήσεις αλλά πάντως στη σούμα τα θετικά είναι πολύ περισσότερα, υπερτερούν κατά τη γνώμη μου. Και μια δεύτερη παρατήρηση, νομίζω ότι ήταν αυτό που θα ονομάζαμε μια θεσμική κατάκτηση γιατί ας μη ξεχνάμε ότι όταν βγήκαμε από τη δικτατορία η δημοκρατία μας ήταν εξαιρετικά ανώριμη και χρειάστηκε να κάνουμε πολλά βήματα για να προσεγγίσουμε έστω κατ΄ελάχιστο το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και ένα από τα βήματα αυτά θεωρώ ότι ήταν το ότι επετράπη να γίνει επιτέλους η ιδιωτική τηλεόραση και το ραδιόφωνο στην Ελλάδα», δήλωσε επιπρόσθετα.
ΔΗΜ: Το ότι έσπασε το κρατικό μονοπώλιο και ότι εκεί κάπου άνθισε, λίγο νωρίτερα το ’87, και το ραδιόφωνο με τον 9,84
«Το ραδιόφωνο είχε καταφέρει να βγει στον αέρα νωρίτερα. Θα θυμάσαι εκείνη την εποχή είχε ξεσπάσει ένα είδος ιερού πολέμου και είχανε χωριστεί οι πολιτικοί μας στα δύο από τη μια πλευρά εκείνοι οι οποίοι απειλούσαν ότι θα πυροβολούν τους δορυφόρους που θα εξέπεμπαν και από την άλλη εκείνους που ονόμαζαν την ιδιωτική τηλεόραση «ελεύθερη τηλεόραση». Ούτε τη λογική των πυροβολητών μπορώ να παρακολουθήσω αλλά ούτε και αυτή την προσέγγιση εκείνων που μιλούσαν για ελεύθερη τηλεόραση. Τι σημαίνει ελεύθερη τηλεόραση; Ούτε η δημόσια τηλεόραση είναι ελεύθερη γιατί υπηρετεί συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης ούτε η ιδιωτική τηλεόραση είναι «ελεύθερη» για να σηκώνεις και λάβαρα διότι και εκείνη εξυπηρετεί συμφέροντα. Από εκεί και πέρα από εμάς εξαρτάται για όλα, εμείς έχουμε την ψήφο, εμείς έχουμε και το τηλεκοντρόλ και καλό θα ήταν να αναλάβουμε και αυτή την ατομική ευθύνη που μας αναλογεί γιατί βολευόμαστε πάρα πολύ με το να λέμε ότι φταίνε οι άλλοι. Φταίνε οι πολιτικοί για τη δημόσια τηλεόραση, ότι φταίνε οι καναλάρχες για την ιδιωτική τηλεόραση και έτσι είμαστε χαλαροί και χαρούμενοι και κριτικάρουμε από τον καναπέ και δεν παίρνουμε καμία ατομική ευθύνη», πρόσθεσε.
ΔΗΜ: Εσύ κυρίως υπηρέτησες πιο πολύ τον τομέα της ενημέρωσης δηλαδή το βαρύ πυροβολικό ενός καναλιού. Ήσουνα ένα από τα βαριά ονόματα της ενημέρωσης και θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αυτό που σου έχει μείνει πια είναι ένα αίσθημα ότι την υπηρέτησες ή ότι εντάξει, σε παρέσυρε και λίγο κάποιες φορές.
«Εγώ δεν θεωρώ ότι με παρέσυρε. Την αυτοκριτική μου την έχω κάνει. Λέγανε παλιά στο ΚΚΕ κάνε την αυτοκριτική σου είναι πολύ ασφαλές γιατί την κάνεις μόνος σου και να ελέγχεις την κατάσταση, την κριτική να αποφεύγεις. Το λεω με απόλυτη ειλικρίνεια, πήγα κατά 90%, με το σταυρό στο χέρι φυσικά, να πω 100% θα ήταν εξωπραγματικό, σε ένα ιδιωτικό «μαγαζί». Πάντα κάνεις κάποιες παραχωρήσεις όπως σε ένα οποιοδήποτε μαγαζί αναγκάζεσαι κάποια στιγμή να κάνεις κάποιες παραχωρήσεις ή κάποιους συμβιβασμούς. Αν αυτοί είναι επιμέρους και δεν σου αλλοιώνουν την άποψή σου για τη δημοσιογραφία, ή αν δεν συγκρούονται με το αξιακό σου σύστημα το ταμείο στο τέλος είναι καλό δηλαδή μπορείς να είσαι περήφανος», σημείωσε μεταξύ άλλων.
ΔΗΜ: Λύσε μου μια απορία, σε όλα αυτά τα χρόνια που έζησες στην τηλεόραση και εγώ την παρακολούθησα όπως την παρακολούθησα γιατί δεν έχουμε νέα πρόσωπα. Γιατί δεν βλέπουμε ανθρώπους καινούργιους να βγαίνουν;
«Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, και δεν είναι να σου λύσω την απορία γιατί την απορία την έχουμε συζητήσει κατ’ ιδίαν πολλές φορές και εγώ τουλάχιστον δεν έχω βρει απάντηση. Ελπίζω να βρεις εσύ που είσαι η γκουρού του τηλεοπτικού ρεπορτάζ αλλά η αλήθεια είναι ότι είχαμε νέα πρόσωπα αλλά πολύ σποραδικά δηλαδή δεν υπήρξε μια νέα ισχυρή γενιά», απάντηση η Όλγα Τρέμη.
ΔΗΜ: Αντάξια της δικής σας θες να πεις
«Όχι δεν πάει έτσι και είναι και λάθος να το λες έτσι, και είναι και μια βλακώδης υπεροψία κατά τη γνώμη μου. Καταρχάς εμείς τώρα και ηλικιακά αν θέλεις μάλλον θα έπρεπε να είμαστε στο μουσείο της Μαντάμ Τισό αλλά παραταύτα επί των επάλξεων. Όμως όλα αυτά τα χρόνια γιατί μιλάμε για 31 χρόνια δεν είχαμε ένα κύμα , ότι είχαμε άξιους ανθρώπους...», επισήμανε.
ΔΗΜ: Μήπως και οι παλιοί δεν αφήνετε τους καινούργιους να πιάσουνε τις καρέκλες
«Σιγά τα ωά!», απάντησε.
ΔΗΜ: Γιατί εγώ το αντιμετώπισα στη δημοσιογραφία τα πρώτα μου χρόνια
«Θα σε πάω πίσω 40 κάτι χρόνια όταν εγώ ήμουνα κοντά στα 25 και ήθελα να γίνω πολιτική συντάκτης. Εκείνη την εποχή η δημοσιογραφία και η κοινωνία ήταν τόσο στεγανοποιημένες που δεν μπορούσες να αναπνεύσεις δηλαδή το πολιτικό ρεπορτάζ για τις γυναίκες ήταν κάτι σαν το άβατο του Αγίου Όρους. Βρέθηκαν λοιπόν δύο τρεις τρελές οι οποίες έσπασαν το άβατο αυτό και έκαναν το Άγιο Όρος, Μητρόπολη Αθηνών. Πως έγινε αυτό το πράγμα; Και δεν ήτανε μόνο ότι ήμασταν κόντρα σε μηχανισμούς που υπήρχαν ισχυροί μηχανισμοί που το εμπόδιζαν αλλά ήμασταν κόντρα σε κάτι πολύ πιο ισχυρό δηλαδή σε παγιωμένες νοοτροπίες, σε στερεότυπα, σε προκαταλήψεις και το καταφέραμε . Πως το καταφέραμε; Δηλαδή δεν θεωρώ ότι είναι αυτή η εξήγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΔΗΜ: Ποια είναι η εξήγηση ότι οι καινούργιοι έχουν άλλη άποψη, θέλουν κατευθείαν να λένε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων
«Δεν ξέρω, πραγματικά δεν ξέρω, δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλό», ανέφερε η κ. Τρέμη.
ΔΗΜ: Πάντως εγώ όταν ξεκινούσα στα ΝΕΑ δεν βρήκα πρόσφορο έδαφος.
«Άντε καλέ, είσαι η εξαίρεση... Εκείνη την εποχή έτσι ήταν τα πράγματα», σημείωσε.
ΔΗΜ: Υπήρχανε σθεναρές αντιστάσεις από μεγάλα πρόσωπα της εποχής που δεν σ’ αφήνανε να κάνεις ούτε μονόστηλο
«Κάτι μου είπες τώρα...», απάντησε.
ΔΗΜ: Κάνε μου μια ευχή για το μέλλον της τηλεόρασης
«Θεωρώ ότι η ιδιωτική τηλεόραση όλα αυτά τα χρόνια μας γοήτευσε, μας σαγήνευσε, μας ενημέρωσε, μας παραπλάνησε κάποιες φορές, μας εκνεύρισε, μας προκάλεσε τα θετικά είπαμε σαφέστατα υπερτερούν αλλά πάντως μας άνοιξε παράθυρα στις σκέψεις σε ότι αφορά την ενημέρωση. Μας έδωσε ποιοτικές παραγωγές σε ότι αφορά την ψυχαγωγία. Βλέπω τελευταία και με προβληματίζει αυτό το πράγμα ότι λειτουργεί πιο επιφανειακά, δεν μπαίνει στην ουσία των πραγμάτων, αφήνει περισσότερο χώρο στην εικόνα. Είναι ένα θέμα που με προβληματίζει», τόνισε.
ΔΗΜ: Άφηνε πολύ χώρο στην εικόνα όμως
«Όχι έμπαινε στο βάθος, έκανε τις αναλύσεις της , αποκάλυπτε πράγματα, δεν ήταν καθόλου έτσι κατά τη γνώμη μου φυσικά», συμπλήρωσε.
ΔΗΜ: Έχω μια διαφωνία αλλά θα τη λύσουμε κατ’ιδίαν
«Και σε ότι αφορά τις παραγωγές εντάξει, είμαστε σε περίοδο ισχνών αγελάδων, δεν υπάρχουν ίδιες δυνατότητες. Υπάρχουν κάποιες εξαιρετικά αξιόλογες προσπάθειες στις οποίες θα έπρεπε να βγάλουμε το καπέλο γιατί γίνονται όχι σε περίοδο παχέων αγελάδων αλλά γίνονται σε χαλεπούς καιρούς και άρα αξίζει ένα μπράβο. Ελπίζω η επόμενη μέρα να είναι καλύτερη για όλους από κάθε άποψη», συνέχισε η ίδια.
ΔΗΜ: Τώρα που έχεις μια απόσταση από τα πράγματα, ελπίζω γρήγορα να μην την έχεις, η κρατική ή η ιδιωτική τηλεόραση ήταν καλύτερη;
«Δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η ιδιωτική τηλεόραση είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε, έχει συζητηθεί κατ’επάναληψη το θέμα αυτό. Έχει τις αδυναμίες της, έχει τα πλεονεκτήματά της, έχει και τα προβλήματά της, η δημόσια τηλεόραση έχει το εξής πρόβλημα, είναι ένας γίγαντας που κοιμάται. Κοιμάται δηλαδή ύπνο βαθύ και έχω την εντύπωση ότι όσο περνούν τα χρόνια παίρνει όλο και πιο βαριά ηρεμιστικά», δήλωσε επιπρόσθετα.
ΔΗΜ: Και κλίση, γέρνει κάπως, τη λέγαμε πάντα ο γίγαντας με τα γυάλινα πόδια. Βλέπεις καθόλου τηλεόραση τώρα που είσαι έγκλειστη ;
«Εγώ ήμουνα αυτό που λέμε news junkie δηλαδή έβλεπα πάρα πολύ και άλλα δελτία όταν μπορούσα και έβλεπα και σχεδόν όλες τις ενημερωτικές εκπομπές, α! έβλεπα και αθλητικά. Εν πάση περιπτώσει δεν έβλεπα και πολλά άλλα πράγματα κανένα ντοκιμαντέρ, καμιά ιστορική σειρά τέτοια τώρα το έχω ρίξει στο διάβασμα και ενημερώνομαι πολύ από το διαδίκτυο και από το ραδιόφωνο», ανέφερε.
ΔΗΜ: Σαν άνθρωπος των ειδήσεων πως βλέπεις τώρα τις ειδήσεις με το θέμα του κορονοϊού. Βλέπεις κάποια υπερβολή, βλέπεις κάποια πράγματα που εσείς δεν θα τα κάνατε αν ήσασταν.
«Η τηλεόραση καταρχάς από τη φύση της, είναι η φύση του μέσου αυτή, έχει μια ροπή προς υπερβολή έτσι κι αλλιώς. Όλοι υπερβάλαμε και εμείς υπερβάλαμε δηλαδή σε παρασύρει αυτό το πράγμα και σε παρασύρει γιατί ζεις, τώρα για να είμαστε ειλικρινείς, σε ένα περιβάλλον ανταγωνισμού όπου προσπαθείς να διατηρήσεις εν μέρει την ψυχραιμία σου αλλά είναι αδύνατον να είσαι BBC όταν δίπλα είναι κάτι άλλο . Η υπερβολή είναι μέσα στη τηλεόραση», υπογράμμισε.
ΔΗΜ: Δηλαδή όλα θα τα πληρώσει ο ανταγωνισμός
«Και ο ανταγωνισμός παίζει ρόλο και σε όλα παίζει ρόλο, καπιταλισμό έχουμε. Σε σχέση με τον covid δεν ξέρω που βρίσκεται η αλήθεια και που βρίσκεται η υπερβολή, προτιμώ να κάνω και πιο υπερβολικά πράγματα από το να ρισκάρω», εξήγησε.
ΔΗΜ: Εγώ νομίζω ότι καλό θα ήταν όσοι λένε ειδήσεις τουλάχιστον να στέκονται στον τομέα της ενημέρωσης, πάντα από τους επιστήμονες εννοείται, και να αφήνουν κατά μέρος αυτή την υπερβολή, αυτά τα μακάβρια ρεπορτάζ από τις εισόδους στις εντατικές
«Και τα μακάβρια ρεπορτάζ είπαμε είναι μέσα στη φύση της τηλεόρασης πάντως σε γενικές γραμμές έχοντας παρακολουθήσει την αρχή αυτής της περιπέτειας και τον πρώτο εγκλεισμό εγώ νομίζω ότι η τηλεόραση εκείνη την περίοδο, έκτοτε σου είπα ότι δεν παρακολουθώ συστηματικά δηλαδή από το καλοκαίρι και μετά δεν παρακολουθώ αλλά νομίζω εκείνη την πρώτη περίοδο η τηλεόραση στάθηκε στο ύψος της. Ήταν εξαιρετικά αξιοπρεπής και εξαιρετικά προσεκτική», κατέληξε.
ΔΗΜ: Θα συμφωνήσω μαζί σου. Θα σε ευχαριστήσω που ήμουν κοντά μας, 31 χρόνια είναι αρκετά δεν είναι λίγα. Να είσαι καλά και προσέχεις
Ο.ΤΡΕΜΗ: Να προσέχουμε όλοι μας και να έχουμε ένα καλό Σαββατοκύριακο πολύ-πολύ προσεκτικό.
ΔΗΜ: Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια η ιδιωτική τηλεόραση έμπαινε στη ζωή μας, ένα καινούργιο κεφάλαιο άνοιγε που όσοι το ζήσαμε ξέρουμε πολύ καλά και τα υπέρ και τα κατά αλλά πιο καλά από εμάς τα ξέρει μια κυρία, μια μεγάλη κυρία της ιδιωτικής τηλεόρασης που έζησε και αυτή μαζί της και ίσως έχει να μας πει αρκετά.
«Εμένα με συγκινεί. Λένε ότι όταν συγκινείσαι με επετείους, Χριστούγεννα, Πάσχα, γιορτές και τέτοια ότι αυτό είναι παιδικό στερεότυπο, εγώ υποκύπτω στα παιδικά στερεότυπα και με συγκινεί το γεγονός ότι κλείνουμε 31 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης. Όχι ότι δεν έχω τις ενστάσεις μου αλλά στη γενική προσέγγιση που νομίζω οφείλει να είναι και γενναιόδωρη ιδιαίτερα μια τέτοια μέρα σαν τη σημερινή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τρέμη.
ΔΗΜ: Συμφωνώ μαζί σου, σαν χθες έβγαινε το MEGA στον αέρα ήταν το πρώτο κανάλι
«Συγκινούμαι διπλά επομένως», υπογράμμισε η ίδια.
ΔΗΜ: Ακριβώς και όπως θα θυμάσαι πολύ καλά παραμονή Πρωτοχρονιάς ξεκίνησε και ο ΑΝΤ1 με ένα ενθουσιώδες πάρτυ. Σε όλα αυτά τα 31 χρόνια στα οποία πόσα συμμετείχες 20 χρόνια;
«Κάμποσα, όχι τόσα πολλά κάτι λιγότερο, είμαι πιο πολύ παιδί των εφημερίδων και λιγότερο της τηλεόρασης», απάντησε η γνωστή δημοσιογράφος.
ΔΗΜ: Ευτυχώς
«Δεν υπάρχει ευτυχώς και δυστυχώς, έχουν αλλάξει τόσα πολλά όλα αυτά τα χρόνια που νομίζω ότι για να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές πρέπει να αναθεωρούμε τον τρόπο που προσεγγίζαμε τα πράγματα. Τίποτα δεν είναι ίδιο πια εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλάζουνε με ραγδαίο ρυθμό τα δεδομένα», διευκρίνισε η ίδια.
ΔΗΜ: Και πόσο μάλλον τώρα να υποθέσω
«Καλά τώρα ζούμε κάτι άλλο αλλά για την ιδιωτική τηλεόραση θα ήθελα να πω ότι άλλαξε με τρόπο εντυπωσιακό τη ζωή μας γιατί άλλαξε την ποιότητα και το εύρος της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας μας. Με τα πολλά καλά της και τα κάποια κακά της και τα κάποια λάθη της, τις κάποιες αδυναμίες της και τις κάποιες προκλήσεις αλλά πάντως στη σούμα τα θετικά είναι πολύ περισσότερα, υπερτερούν κατά τη γνώμη μου. Και μια δεύτερη παρατήρηση, νομίζω ότι ήταν αυτό που θα ονομάζαμε μια θεσμική κατάκτηση γιατί ας μη ξεχνάμε ότι όταν βγήκαμε από τη δικτατορία η δημοκρατία μας ήταν εξαιρετικά ανώριμη και χρειάστηκε να κάνουμε πολλά βήματα για να προσεγγίσουμε έστω κατ΄ελάχιστο το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και ένα από τα βήματα αυτά θεωρώ ότι ήταν το ότι επετράπη να γίνει επιτέλους η ιδιωτική τηλεόραση και το ραδιόφωνο στην Ελλάδα», δήλωσε επιπρόσθετα.
ΔΗΜ: Το ότι έσπασε το κρατικό μονοπώλιο και ότι εκεί κάπου άνθισε, λίγο νωρίτερα το ’87, και το ραδιόφωνο με τον 9,84
«Το ραδιόφωνο είχε καταφέρει να βγει στον αέρα νωρίτερα. Θα θυμάσαι εκείνη την εποχή είχε ξεσπάσει ένα είδος ιερού πολέμου και είχανε χωριστεί οι πολιτικοί μας στα δύο από τη μια πλευρά εκείνοι οι οποίοι απειλούσαν ότι θα πυροβολούν τους δορυφόρους που θα εξέπεμπαν και από την άλλη εκείνους που ονόμαζαν την ιδιωτική τηλεόραση «ελεύθερη τηλεόραση». Ούτε τη λογική των πυροβολητών μπορώ να παρακολουθήσω αλλά ούτε και αυτή την προσέγγιση εκείνων που μιλούσαν για ελεύθερη τηλεόραση. Τι σημαίνει ελεύθερη τηλεόραση; Ούτε η δημόσια τηλεόραση είναι ελεύθερη γιατί υπηρετεί συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης ούτε η ιδιωτική τηλεόραση είναι «ελεύθερη» για να σηκώνεις και λάβαρα διότι και εκείνη εξυπηρετεί συμφέροντα. Από εκεί και πέρα από εμάς εξαρτάται για όλα, εμείς έχουμε την ψήφο, εμείς έχουμε και το τηλεκοντρόλ και καλό θα ήταν να αναλάβουμε και αυτή την ατομική ευθύνη που μας αναλογεί γιατί βολευόμαστε πάρα πολύ με το να λέμε ότι φταίνε οι άλλοι. Φταίνε οι πολιτικοί για τη δημόσια τηλεόραση, ότι φταίνε οι καναλάρχες για την ιδιωτική τηλεόραση και έτσι είμαστε χαλαροί και χαρούμενοι και κριτικάρουμε από τον καναπέ και δεν παίρνουμε καμία ατομική ευθύνη», πρόσθεσε.
ΔΗΜ: Εσύ κυρίως υπηρέτησες πιο πολύ τον τομέα της ενημέρωσης δηλαδή το βαρύ πυροβολικό ενός καναλιού. Ήσουνα ένα από τα βαριά ονόματα της ενημέρωσης και θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αυτό που σου έχει μείνει πια είναι ένα αίσθημα ότι την υπηρέτησες ή ότι εντάξει, σε παρέσυρε και λίγο κάποιες φορές.
«Εγώ δεν θεωρώ ότι με παρέσυρε. Την αυτοκριτική μου την έχω κάνει. Λέγανε παλιά στο ΚΚΕ κάνε την αυτοκριτική σου είναι πολύ ασφαλές γιατί την κάνεις μόνος σου και να ελέγχεις την κατάσταση, την κριτική να αποφεύγεις. Το λεω με απόλυτη ειλικρίνεια, πήγα κατά 90%, με το σταυρό στο χέρι φυσικά, να πω 100% θα ήταν εξωπραγματικό, σε ένα ιδιωτικό «μαγαζί». Πάντα κάνεις κάποιες παραχωρήσεις όπως σε ένα οποιοδήποτε μαγαζί αναγκάζεσαι κάποια στιγμή να κάνεις κάποιες παραχωρήσεις ή κάποιους συμβιβασμούς. Αν αυτοί είναι επιμέρους και δεν σου αλλοιώνουν την άποψή σου για τη δημοσιογραφία, ή αν δεν συγκρούονται με το αξιακό σου σύστημα το ταμείο στο τέλος είναι καλό δηλαδή μπορείς να είσαι περήφανος», σημείωσε μεταξύ άλλων.
ΔΗΜ: Λύσε μου μια απορία, σε όλα αυτά τα χρόνια που έζησες στην τηλεόραση και εγώ την παρακολούθησα όπως την παρακολούθησα γιατί δεν έχουμε νέα πρόσωπα. Γιατί δεν βλέπουμε ανθρώπους καινούργιους να βγαίνουν;
«Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, και δεν είναι να σου λύσω την απορία γιατί την απορία την έχουμε συζητήσει κατ’ ιδίαν πολλές φορές και εγώ τουλάχιστον δεν έχω βρει απάντηση. Ελπίζω να βρεις εσύ που είσαι η γκουρού του τηλεοπτικού ρεπορτάζ αλλά η αλήθεια είναι ότι είχαμε νέα πρόσωπα αλλά πολύ σποραδικά δηλαδή δεν υπήρξε μια νέα ισχυρή γενιά», απάντηση η Όλγα Τρέμη.
ΔΗΜ: Αντάξια της δικής σας θες να πεις
«Όχι δεν πάει έτσι και είναι και λάθος να το λες έτσι, και είναι και μια βλακώδης υπεροψία κατά τη γνώμη μου. Καταρχάς εμείς τώρα και ηλικιακά αν θέλεις μάλλον θα έπρεπε να είμαστε στο μουσείο της Μαντάμ Τισό αλλά παραταύτα επί των επάλξεων. Όμως όλα αυτά τα χρόνια γιατί μιλάμε για 31 χρόνια δεν είχαμε ένα κύμα , ότι είχαμε άξιους ανθρώπους...», επισήμανε.
ΔΗΜ: Μήπως και οι παλιοί δεν αφήνετε τους καινούργιους να πιάσουνε τις καρέκλες
«Σιγά τα ωά!», απάντησε.
ΔΗΜ: Γιατί εγώ το αντιμετώπισα στη δημοσιογραφία τα πρώτα μου χρόνια
«Θα σε πάω πίσω 40 κάτι χρόνια όταν εγώ ήμουνα κοντά στα 25 και ήθελα να γίνω πολιτική συντάκτης. Εκείνη την εποχή η δημοσιογραφία και η κοινωνία ήταν τόσο στεγανοποιημένες που δεν μπορούσες να αναπνεύσεις δηλαδή το πολιτικό ρεπορτάζ για τις γυναίκες ήταν κάτι σαν το άβατο του Αγίου Όρους. Βρέθηκαν λοιπόν δύο τρεις τρελές οι οποίες έσπασαν το άβατο αυτό και έκαναν το Άγιο Όρος, Μητρόπολη Αθηνών. Πως έγινε αυτό το πράγμα; Και δεν ήτανε μόνο ότι ήμασταν κόντρα σε μηχανισμούς που υπήρχαν ισχυροί μηχανισμοί που το εμπόδιζαν αλλά ήμασταν κόντρα σε κάτι πολύ πιο ισχυρό δηλαδή σε παγιωμένες νοοτροπίες, σε στερεότυπα, σε προκαταλήψεις και το καταφέραμε . Πως το καταφέραμε; Δηλαδή δεν θεωρώ ότι είναι αυτή η εξήγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΔΗΜ: Ποια είναι η εξήγηση ότι οι καινούργιοι έχουν άλλη άποψη, θέλουν κατευθείαν να λένε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων
«Δεν ξέρω, πραγματικά δεν ξέρω, δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλό», ανέφερε η κ. Τρέμη.
ΔΗΜ: Πάντως εγώ όταν ξεκινούσα στα ΝΕΑ δεν βρήκα πρόσφορο έδαφος.
«Άντε καλέ, είσαι η εξαίρεση... Εκείνη την εποχή έτσι ήταν τα πράγματα», σημείωσε.
ΔΗΜ: Υπήρχανε σθεναρές αντιστάσεις από μεγάλα πρόσωπα της εποχής που δεν σ’ αφήνανε να κάνεις ούτε μονόστηλο
«Κάτι μου είπες τώρα...», απάντησε.
ΔΗΜ: Κάνε μου μια ευχή για το μέλλον της τηλεόρασης
«Θεωρώ ότι η ιδιωτική τηλεόραση όλα αυτά τα χρόνια μας γοήτευσε, μας σαγήνευσε, μας ενημέρωσε, μας παραπλάνησε κάποιες φορές, μας εκνεύρισε, μας προκάλεσε τα θετικά είπαμε σαφέστατα υπερτερούν αλλά πάντως μας άνοιξε παράθυρα στις σκέψεις σε ότι αφορά την ενημέρωση. Μας έδωσε ποιοτικές παραγωγές σε ότι αφορά την ψυχαγωγία. Βλέπω τελευταία και με προβληματίζει αυτό το πράγμα ότι λειτουργεί πιο επιφανειακά, δεν μπαίνει στην ουσία των πραγμάτων, αφήνει περισσότερο χώρο στην εικόνα. Είναι ένα θέμα που με προβληματίζει», τόνισε.
ΔΗΜ: Άφηνε πολύ χώρο στην εικόνα όμως
«Όχι έμπαινε στο βάθος, έκανε τις αναλύσεις της , αποκάλυπτε πράγματα, δεν ήταν καθόλου έτσι κατά τη γνώμη μου φυσικά», συμπλήρωσε.
ΔΗΜ: Έχω μια διαφωνία αλλά θα τη λύσουμε κατ’ιδίαν
«Και σε ότι αφορά τις παραγωγές εντάξει, είμαστε σε περίοδο ισχνών αγελάδων, δεν υπάρχουν ίδιες δυνατότητες. Υπάρχουν κάποιες εξαιρετικά αξιόλογες προσπάθειες στις οποίες θα έπρεπε να βγάλουμε το καπέλο γιατί γίνονται όχι σε περίοδο παχέων αγελάδων αλλά γίνονται σε χαλεπούς καιρούς και άρα αξίζει ένα μπράβο. Ελπίζω η επόμενη μέρα να είναι καλύτερη για όλους από κάθε άποψη», συνέχισε η ίδια.
ΔΗΜ: Τώρα που έχεις μια απόσταση από τα πράγματα, ελπίζω γρήγορα να μην την έχεις, η κρατική ή η ιδιωτική τηλεόραση ήταν καλύτερη;
«Δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η ιδιωτική τηλεόραση είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε, έχει συζητηθεί κατ’επάναληψη το θέμα αυτό. Έχει τις αδυναμίες της, έχει τα πλεονεκτήματά της, έχει και τα προβλήματά της, η δημόσια τηλεόραση έχει το εξής πρόβλημα, είναι ένας γίγαντας που κοιμάται. Κοιμάται δηλαδή ύπνο βαθύ και έχω την εντύπωση ότι όσο περνούν τα χρόνια παίρνει όλο και πιο βαριά ηρεμιστικά», δήλωσε επιπρόσθετα.
ΔΗΜ: Και κλίση, γέρνει κάπως, τη λέγαμε πάντα ο γίγαντας με τα γυάλινα πόδια. Βλέπεις καθόλου τηλεόραση τώρα που είσαι έγκλειστη ;
«Εγώ ήμουνα αυτό που λέμε news junkie δηλαδή έβλεπα πάρα πολύ και άλλα δελτία όταν μπορούσα και έβλεπα και σχεδόν όλες τις ενημερωτικές εκπομπές, α! έβλεπα και αθλητικά. Εν πάση περιπτώσει δεν έβλεπα και πολλά άλλα πράγματα κανένα ντοκιμαντέρ, καμιά ιστορική σειρά τέτοια τώρα το έχω ρίξει στο διάβασμα και ενημερώνομαι πολύ από το διαδίκτυο και από το ραδιόφωνο», ανέφερε.
ΔΗΜ: Σαν άνθρωπος των ειδήσεων πως βλέπεις τώρα τις ειδήσεις με το θέμα του κορονοϊού. Βλέπεις κάποια υπερβολή, βλέπεις κάποια πράγματα που εσείς δεν θα τα κάνατε αν ήσασταν.
«Η τηλεόραση καταρχάς από τη φύση της, είναι η φύση του μέσου αυτή, έχει μια ροπή προς υπερβολή έτσι κι αλλιώς. Όλοι υπερβάλαμε και εμείς υπερβάλαμε δηλαδή σε παρασύρει αυτό το πράγμα και σε παρασύρει γιατί ζεις, τώρα για να είμαστε ειλικρινείς, σε ένα περιβάλλον ανταγωνισμού όπου προσπαθείς να διατηρήσεις εν μέρει την ψυχραιμία σου αλλά είναι αδύνατον να είσαι BBC όταν δίπλα είναι κάτι άλλο . Η υπερβολή είναι μέσα στη τηλεόραση», υπογράμμισε.
ΔΗΜ: Δηλαδή όλα θα τα πληρώσει ο ανταγωνισμός
«Και ο ανταγωνισμός παίζει ρόλο και σε όλα παίζει ρόλο, καπιταλισμό έχουμε. Σε σχέση με τον covid δεν ξέρω που βρίσκεται η αλήθεια και που βρίσκεται η υπερβολή, προτιμώ να κάνω και πιο υπερβολικά πράγματα από το να ρισκάρω», εξήγησε.
ΔΗΜ: Εγώ νομίζω ότι καλό θα ήταν όσοι λένε ειδήσεις τουλάχιστον να στέκονται στον τομέα της ενημέρωσης, πάντα από τους επιστήμονες εννοείται, και να αφήνουν κατά μέρος αυτή την υπερβολή, αυτά τα μακάβρια ρεπορτάζ από τις εισόδους στις εντατικές
«Και τα μακάβρια ρεπορτάζ είπαμε είναι μέσα στη φύση της τηλεόρασης πάντως σε γενικές γραμμές έχοντας παρακολουθήσει την αρχή αυτής της περιπέτειας και τον πρώτο εγκλεισμό εγώ νομίζω ότι η τηλεόραση εκείνη την περίοδο, έκτοτε σου είπα ότι δεν παρακολουθώ συστηματικά δηλαδή από το καλοκαίρι και μετά δεν παρακολουθώ αλλά νομίζω εκείνη την πρώτη περίοδο η τηλεόραση στάθηκε στο ύψος της. Ήταν εξαιρετικά αξιοπρεπής και εξαιρετικά προσεκτική», κατέληξε.
ΔΗΜ: Θα συμφωνήσω μαζί σου. Θα σε ευχαριστήσω που ήμουν κοντά μας, 31 χρόνια είναι αρκετά δεν είναι λίγα. Να είσαι καλά και προσέχεις
Ο.ΤΡΕΜΗ: Να προσέχουμε όλοι μας και να έχουμε ένα καλό Σαββατοκύριακο πολύ-πολύ προσεκτικό.