Προς επιμήκυνση οδεύουν τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κοροναϊού, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου για την επανεκκίνηση της οικονομίας. 

Από τη μία πλεύρα τα ισχύοντα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν καρπούς με τα περιστατικά κοροναϊού να παρουσιάζουν πτωτική τάση, κυρίως στην Αττική. Ωστόσο, οι επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τους αριθμούς των διασωληνωμένων, καθώς και για τους νεκρούς, που το Σάββατο σημείωσαν το «μαύρο» ρεκόρ των 121 θανάτων σε ένα 24ωρο.

Ο πρωθυπουργός έστειλε από τη Θεσσαλονίκη το δικό του μήνυμα, επισημαίνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά.

«Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία, εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός».

Η κυβέρνηση προετοιμάζει των σχεδιασμό για την άρση των μέτρων, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα, όταν το τοπίο για την εξέλιξη της πανδημίας θα είναι περισσότερο ξεκάθαρο. 

Η συζήτηση, όπως επιβεβαίωσε και η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα οπότε θα γίνει η εισήγηση στον πρωθυπουργό. Καθοριστικοί 

Επιπλέον ο Χαράλαμπος Γώγος το πρωί του Σαββάτου δήλωσε είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι.

Καθοριστικός για τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα είναι ο βαθμός πίεσης του ΕΣΥ. Επιπροσθέτως οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο εφυσηχασμό σε πιθανή χαλάρωση των περιορισμών. 
 
Υπέρμαχος για την παράταση του απαγορευτικού μέχρι την 21η Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. 

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των περιοριστικών μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα» επισήμανε.

Ο καθηγητής είπε ότι οι αριθμοί των εισαγωγών, των διασωληνώσεων και των θανάτων είναι απόλυτοι και τόνισε: «Αυτά τα στοιχεία δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

«Γρίφος» το άνοιγμα της εστίασης

Παράλληλα, πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα ερωτηματικό αποτελεί το τι θα γίνει με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Παρά τα σενάρια που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.

Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια.

«Καλύτερα να μην ανοίξουμε αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις»

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης επαναλαμβάνουν ότι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα επαναλειτουργήσουν έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξουν, ενώ τονίζουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να λειτουργήσουν για τις γιορτές και να κλείσουν ξανά αμέσως μετά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, τόνιζε τις προηγούμενες ημέρες ότι, εάν η πληρότητα για τη λειτουργία των καταστημάτων καθοριστεί κάτω του 50%, τότε καλύτερα η εστίαση μην ανοίξει καθόλου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Επεσήμαινε δε, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα insider.gr, ότι ο διαχωρισμός που γίνεται μεταξύ εστιατορίων και μπαρ, με τα πρώτα να λειτουργούν και τα δεύτερα να παραμένουν κλειστά, είναι πολύ δύσκολος και σε αρκετές περιπτώσεις ανέφικτος να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να κλείσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα. Η ζημιά για τους επαγγελματίες θα είναι, όπως είπε, μεγάλη, εάν επωμιστούν το κόστος της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους ενόψει των εορτών και στη συνέχεια κληθούν να κλείσουν ξανά.