Καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στα Παραπολιτικά 90,1: Χρειάζεται να γίνει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού σημείο αναφοράς
«Εάν δεν δω τις μελέτες να καταλάβω τι έγινε και πως προχώρησε δεν είμαι επιφυλακτικός, στο δικό μου μυαλό δεν υπάρχει το εμβόλιο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας.
Για την εικόνα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Κούβελας σημείωσε ότι «είναι συνεχώς μεγάλη πίεση δεν έχει ελαφρυνθεί αλλά αυτό είναι το αναμενόμενο. Αν δεν το ξέραμε ήδη από τον Φεβρουάριο απλώς ήμασταν αρνητές του κοροναϊού και βέβαια ο πρωταθλητής ήταν ο πολιτικός κόσμος».
ΔΗΜ.: Άρα μας λέτε ότι δεν πάρθηκε εγκαίρως μέτρα
«Ούτε εγκαίρως ούτε ακαίρως, δεν πάρθηκαν μέτρα», απάντησε ο ίδιος.
ΔΗΜ: Σε lockdown είμαστε, πάρθηκαν μέτρα
«Αυτά δεν είναι μέτρα. Αν πάρω μέτρα να βάλω πυροσβεστικούς κρουνούς γύρω γύρω για την επιδημία μάλλον δεν θα αποδώσουν, αν βάλω κοτετσοσυρμα γύρω από το σπίτι μου επίσης δεν αποδίδει, τα αστυνομικά μέτρα αποδίδουν στις αστυνομικού τύπου απειλές δεν χρησιμοποιούνται στις υγειονομικές απειλές. Τα αστυνομικά μέτρα τα χρησιμοποιούμε όταν έχουμε κάτι που το περιμένουμε κατ επειγόντως και με αυτό πάμε καλύτερα αλλά όχι ότι θα μας σώσει από τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το ξέραμε ότι δεν θα λειτουργήσει. Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει είναι η Πρωτοβάθμια. Όταν στήσεις μακριά από τον πυρήνα της πόλης τα τείχη τότε δεν απειλείται το ΕΣΥ από την αθρόα εισροή κρουσμάτων, πάνω στα νοσοκομεία μόνο αυτοί που πρέπει να πάνε», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Η Πρωτοβάθμια δεν είναι αυτό που πολλά χρόνια προσποιούνται ότι κάνανε οι κυβερνήσεις. Η Πρωτοβάθμια δεν έχει να κάνει με μικρά νοσοκομεία στα χωριά, έχει να κάνει με οικογενειακούς γιατρούς. Χρειάζεται να γίνει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, αυτός πρέπει είναι το σημείο αναφοράς. Επειδή δεν υπήρξε ποτέ οικογενειακός γιατρός για αυτό το λόγο δεν υπήρξε και κανένας άνθρωπος να μας πάρει ένα ιστορικό της προκοπής, να μας εξετάσει και να μας συμπληρώσει τα στοιχεία στον ηλεκτρονικό φάκελό του πολίτη. Ούτε αυτό το έχουμε. Και τρίτον αν εγώ σαν οικογενειακός γιατρός στο Βαρδάρη για παράδειγμα αρχίσω να στέλνω πολλά περιστατικά καρκίνου, δυσανάλογα πολλά με τις διπλανές περιοχές τότε έρχονται και ψάχνουν τα περιστατικά», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Αν αυτοί είναι πιστοποιημένοι καρκίνοι και είναι παραπάνω από το κανονικό η πολιτεία θα πρέπει να κάνει μια δράση γιατί κάτι γίνεται την περιοχή μου. Αυτή η Πρωτοβάθμια της γειτονιάς μας δίνει τη δυνατότητα αντίθετων μέτρων περιορισμού. Σε μια επιδημία δεν λέμε ευπαθείς στα κουτουρού», υπογράμμισε ο κ. Κούβελας.
«Όταν λένε ότι ο ευπαθής είναι αυτός και έρχεται οδηγία στον οικογενειακό γιατρό αυτός την περνάει στον υπολογιστή και λέει ποιοι από τους δικούς μου ασθενείς κινδυνεύουν. Αυτοί που πια δεν είναι περιστατικά αλλά είναι άνθρωποι με ονοματεπώνυμο τους πλησιάζει ο γιατρός που τον εμπιστεύονται και τους ζητάει να περιοριστούν για τη δική τους ασφάλεια. Αυτό είναι το σύστημα όλης της Κεντρικής Ευρώπης, δεν υπάρχει χώρα που να μην το έχει οι μόνοι που είμαστε ακόμα στην Εκδίκηση της Γυφτιάς είμαστε η Ελλάδα που είναι ντροπή», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Τώρα τι να κάνουμε, έχει μπει ο κλέφτης μέσα και μας κλέβει. Τώρα πλέον περιμένουμε πότε θα αποφασίσει ο ιός να αποσυρθεί. Το μόνο που θα μας βοηθήσει τώρα και δεν μπορώ να καταλάβω όλη αυτή την ιστορία με τα εμβόλια, είναι ότι κανένας δεν λέει ότι έχει πάρει άδεια να κυκλοφορήσει μονοκλωνικό αντίσωμα αμερικάνικης εταιρείας το οποίο καταστρέφει τον ιό μέσα στο σώμα. Οι διαδικασίες είναι πανευρωπαϊκές , θα πρέπει όπως πήρε άδεια στις ΗΠΑ, θα πρέπει ο ΕΜΑ με τον ίδιο ακριβώς μηχανισμό που είπε γρήγορη διαδικασία να θεωρήσει την έγκριση του FDA ικανοποιητική», πρόσθεσε.
ΔΗΜ.: Άρα κακώς η ΕΕ αγόρασε όλα αυτά τα εμβόλια
«Το πώς διατίθενται τα χρήματα του πολίτη είναι πολιτικές αποφάσεις. ...Εγώ ήμουνα για αρκετά χρόνια ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην επιτροπη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που εγκρίνει τα φάρμακα οπότε είμαι που εξοικειωμένος και με τις διαδικασίες και με τον τρόπο που γίνεται, τι διαβάζουμε. Αν οι συνάδελφοι στην επιτροπή πουν ότι το προϊόν είναι εντάξει, είναι εντάξει τελείωσε. Όταν θα το πουν θα το ακούσουμε όλοι», εξήγησε.
Ερωτηθείς αν θα έχουμε τη γνώση για το εμβόλιο πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, απάντησε: «Εγώ δεν δέχομαι τη λογική των εξαιρέσεων αν υπάρχει επείγον τότε θα έπρεπε να κάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία σε όλα τα επείγοντα φάρμακα. Κι επείγοντα φάρμακα είναι αυτά που χαρακτηρίζονται ως φάρμακα που είναι για καταστάσεις άμεσα πλήττουν τη ζωή, τέτοια είναι ο καρκίνος. Όταν εγώ ως αξιολογητής έλεγχα ένα φάρμακο για τον καρκίνο που από τη στιγμή που ήταν καλό θα σωζόντουσαν μερικά εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη και το κρατούσαμε ένα χρόνο και το μελετούσαμε γιατί όντως είχε προβλήματα, δεν είχαμε κάνει ποτέ μια κατ’ επείγουσα διαδικασία να το πάρουν όλοι οι ασθενείς και να γλυτώσουν. Την κάναμε τώρα αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει να γίνουν και για τα άλλα, αν δεν γίνει και για τα άλλα εμένα μου φαίνεται κάτι περίεργο».
«Το δεύτερο πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι πολλά φάρμακα εγκρίνονται με συγκεκριμένου τύπου μελέτες που αποδεικνύονται ότι δεν είναι χειρότερες από το προηγούμενο προϊόν και έτσι κυκλοφορούν. Ναι αλλά αυτό που δεν είναι χειρότερο έρχεται μετά στο κράτος και πρέπει να το αποζημιώσει. Υπάρχει μια δεύτερη πολύ σημαντική επιτροπή που αξιολογούν τι θα αποζημιωθεί από τα κράτη, και αυτό έχει ξεπεραστεί . Τα προ-πληρώσαμε χωρίς να είμαστε σίγουροι ούτε για την αποτελεσματικότητα, ούτε για την ασφάλεια, ούτε αν θα παίρνουμε μια –δυο ή δεκαπέντε δόσεις, ούτε αν θα γίνεται κάθε εξάμηνο. Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουν παρθεί αυτές οι αποφάσεις, αν τώρα το συγκρίνουμε με το πόσοι πέθαναν σε σχέση με άλλους θανάτους θα δούμε ότι αυτή ήταν μια υπερβολική απόφαση. Αυτό ξεκινάει και δημιουργεί αμφιβολίες στον πληθυσμό, όχι τόσο η ποιότητα των φαρμάκων, ότι γίνεται μέσα από μια τεράστια παγκόσμια πίεση που δεν καταλαβαίνουμε το λόγο», κατέληξε.