Αγώνας δρόμου για την παραγωγή του ελληνικού rapid test
Τα νέα έφτασαν στην αρχή της εβδομάδας. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε το μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα τεσσάρων πανεπιστημίων και έξι ερευνητικών κέντρων: τη δημιουργία του ελληνικού γρήγορου τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.
Αμέσως εστάλησαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για την κατοχύρωση της πατέντας, η οποία καθιστά το τεστ σχεδόν εκατό τοις εκατό ακριβές. Ο πυρήνας της ερευνητικής ομάδας αποτελείται από έξι άτομα με επικεφαλής τον καθηγητή Βασίλη Γοργούλη. Καθημερινά από τις 17 Φεβρουαρίου συναντώνται στο εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με στόχο την κατανόηση και αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid 19.
Το πρώτο βήμα για το ελληνικό τεστ αντιγόνου ήταν αρχικά να παραχθούν στο μικροβιολογικό εργαστήριο τα κατάλληλα κύτταρα, από τα πειραματόζωα, τα οποία απελευθερώνουν τα αντισώματα. Μετά ακολούθησε η διαδικασία της σύντηξης. Σε αυτό το στάδιο γίνεται η παραγωγή μεγάλου βαθμού αντισωμάτων. Το τρίτο και ενδεχομένως πιο κρίσιμο στάδιο, είναι η διαδικασία της επιλογής του καταλληλότερου αντισώματος.
«Εμείς εδώ καταλήξαμε στα μονοκλωνικά αντισώματα» λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κωνσταντίνος Ευαγγέλου, μέλος της ερευνητικής ομάδας και αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. «Μονοκλωνικό είναι ένα αντίσωμα το οποίο αναγνωρίζει με ακρίβεια κλειδιού / κλειδαριάς το αντιγόνο έναντι του οποίου έχει παραχθεί. Είναι δηλαδή υψηλά ειδικό, ειδικότατο», προσθέτει.
Το στοίχημα τώρα είναι η ανεύρεση εταιρείας που θα μπορέσει να παράξει μαζικά τα μονοκλωνικά αντισώματα. Για τον λόγο αυτό στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Βασίλης Γοργούλης.
«Είμαστε σε συζητήσεις με κάποιες εταιρείες ώστε να δούμε πώς μπορούμε αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, να την εκμεταλλευτούμε προς όφελος της δημόσιας υγείας», λέει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.
«Εφόσον υπάρχουν ελληνικές εταιρείες οι οποίες μπορούν να κάνουν αυτή της μεγάλης κλίμακας παραγωγή θεωρώ ότι είναι θέμα εθνικού συμφέροντος, εθνικής συστράτευσης, αυτό να πραγματοποιηθεί. Είναι εθνική υποχρέωση», τονίζει ο Κ. Ευαγγέλου. «Πρέπει να δούμε το εθνικό συμφέρον. Όποιος δεν συστρατευτεί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό» συμπληρώνει.
Η παραγωγή ενδεχομένως να γίνει με τη μορφή της σύμπραξης. Η μια μονάδα θα παράγει τα μονοκλωνικά αντισώματα και η άλλη τις ειδικές μεμβράνες ανάπτυξης, για παράδειγμα. Στόχος είναι η παραγωγή του προϊόντος να γίνει εντός συνόρων ώστε να μειωθεί το κόστος και να καταστεί η τιμή πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τα τεστ αντιγόνου που εισάγονται κυρίως από το Βέλγιο.
Παράλληλα με αυτή την προσπάθεια το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί την έρευνα για τη γενετική ανάλυση του γονιδιώματος του ιού, αλλά και των ξενιστών. Των ανθρώπων δηλαδή που έχουν προσβληθεί από την λοίμωξη Covid 19. Στα πρώτα ευρήματα από την ανάλυση του γονιδιώματος έχουν εντοπιστεί παραλλαγές του ιού. Τώρα, εξετάζεται αν αυτές οι παραλλαγές επηρεάζουν τη συμπεριφορά του και τον κάνουν πιο μολυσματικό.
Στα επόμενα βήματα είναι η δημιουργία μιας Εθνικής Βάσης Δεδομένων Covid η οποία θα έχει μεγάλη βιοαναλυτική αξία για τους επιστήμονες αφού τα στελέχη διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από οργανισμό σε οργανισμό και εξελίσσονται συνεχώς.
Η «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης χρηματοδοτήθηκε με 2,9 εκατ. ευρώ. Σε αυτή συμμετέχουν: το Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών), το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το ΕΚΕΦΕ
«Δημόκριτος» και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.