Τσακρής στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν ήταν δυνατόν να γίνει μαζική διακίνηση του εμβολίου και μαζικός εμβολιασμός
«Δεν ήταν δυνατόν να γίνει μαζική διακίνηση του εμβολίου και μαζικός εμβολιασμός», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ« με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Στέλιου Πέτσα στα Παραπολιτικά 90,1 ότι τον πρώτο μήνα στην Ελλάδα αναμένονται μόλις 300 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού.
Ο κ. Τσακρής εκτίμησε ότι το καλοκαίρι του 2021 τα πράγματα θα είναι καλύτερα με το καλοκαίρι του 2020.
Τέλος ο καθηγητής επισήμανε πως «καλύτερα θα είναι να περάσουμε μόνοι μας τις φετινές γιορτές».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αθανάσιου Τσακρή στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την είδηση ότι θα έρθουν 300 χιλιάδες εμβόλια κατά του κοροναϊού μέσα στον Ιανουάριο, ο κ. Τσακρής σημείωσε: «Ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, δεν είναι δυνατόν να γίνει τόσο μαζική παραγωγή και μαζικός έλεγχος και μαζική διακίνηση του εμβολίου και διαχείριση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αλλά σίγουρα δίνει το πράσινο φως, την πρώτη ελπίδα ότι το εμβόλιο μπορεί να αρχίσει να παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας. Σίγουρα έχουμε δρόμο μπροστά μας, σίγουρα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα από τα πρώτα εμβόλια, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, που δείχνουν έτσι ότι οι προοπτικές είναι σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου πολύ περισσότερο ενθαρρυντικές. Σίγουρα μην περιμένουμε στο παρόν επιδημικό κύμα ότι το εμβόλιο θα παίξει σημαντικό ρόλο».
Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα συμπληρωθεί το 60% των εμβολιασμένων στην Ελλάδα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας απάντησε: «Και μόνο να εμβολιαστεί το νοσηλευτικό προσωπικό στις 300 χιλιάδες είναι κάτι σημαντικό, δίνει έναν άλλο αέρα και μια άλλη προοπτική την όλη διαχείριση και τη δυνατότητα που θα υπάρχει στο σύστημα υγείας να διαχειριστεί στη συνέχεια την κρίση από εκεί και πέρα σίγουρα θα χρειαστούν αρκετοί μήνες. Αυτό που χρειάζεται είναι προσεκτικά βήματα, συντονισμένα, να γίνουν όλα με συντονισμό και οργάνωση ώστε να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο επιδημικό κύμα . Να έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και να είμαστε έτοιμοι μαζί και με τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που πιστεύω ότι θα έχουν βελτιωθεί σημαντικά μέχρι το επόμενο επιδημικό κύμα να είμαστε έτοιμοι και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».
«Το καλοκαίρι πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, το καλοκαίρι του 2021 ευελπιστούμε ότι δεν θα έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι του 2020. Τα πράγματα θα έχουν μπει σίγουρα σε μια πολύ καλύτερη κανονικότητα και με το εμβόλιο που θα έχει προχωρήσει και με τη φυσική ανοσία που θα έχει αποκτηθεί σε ένα βαθμό, σίγουρα όλα αυτα θα συντελέσουν και τα πράγμα θα έχουν γυρίσει σε μια κανονικότητα και θα ξέρουμε και καλύτερα το πώς θα αντιμετωπίζουμε την όλη κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα ρεβεγιόν, επισήμανε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καλύτερα είναι να τις περάσουμε μόνοι μας. Να κάνουμε υπομονή και να μπορέσουμε να περάσουμε μόνοι μας τις μέρες αυτές με την οικογένειά μας, στο σπίτι μας. Εάν αποφασίσουμε τελικά να είμαστε με πολύ κοντινούς μας ανθρώπους τουλάχιστον να κρατήσουμε τα μέτρα, να υπάρχουν οι αποστάσεις, να υπάρχει καλός αερισμός στο χώρο. Αν έχουμε άτομα ηλικιωμένα καλό είναι να φοράμε μάσκα».
Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η μετάλλαξη του ιού στην Αγγλία, απάντησε: «Είναι νωρίς ακόμα να ξέρουμε. Δεν είναι μόνο μια μετάλλαξη είναι ένας αριθμός μεταλλάξεων που καταγράφεται στα στελέχη του ιού που απομονώνονται στις περιοχές της νότιας Αγγλίας που ακόμα διερευνάτε κατά πόσο αυτές έχουν συντελέσει στην μεγαλύτερη μολυσματικότητα του ιού κα στην αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων στη Νότια Αγγλία. Είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο να αποδειχθεί ότι όντως συντελούν ή όχι».
Για τα μονοκλωνικά αντισώματα εναντίον του κοροναϊού, ανέφερε: «Σίγουρα είναι από τα φάρμακα που περιμένουμε ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας οπότε ασθενείς σε πρώιμα στάδια δηλαδή πριν χρειαστεί να νοσηλευτούνε που έχουν τους παράγοντες κινδύνου και ακόμα δεν έχουν αναπτύξει τα δικά τους αντισώματα θα μπορεί να τους χορηγηθούνε τέτοια φάρμακα και πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα θεραπευτικά εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν στη διαχείριση της επιδημίας μαζί και με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις που έρχονται».