Δεν αναμένει συμφωνία στο Κυπριακό πριν από το 2020 ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα, Χουσείν Οζγκιουργκιούν αποδίδοντάς το στην οικονομική κρίση στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή του στο τουρκοκυπριακό “πρακτορείο” ειδήσεων ΤΑΚ, ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστήριξε ότι η κρίση στο “βορρά” αυξάνει τον αριθμό εκείνων που θέλουν μια λύση, ενώ αντίθετα στον “νότο” η κρίση αυξάνει εκείνους που δεν θέλουν λύση.

Επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στην επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες της πριν από μια ολοκληρωμένη λύση, είπε ότι το άνοιγμα της πόλης  είναι μέρος μιας συνολικής λύσης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να μπορεί να ανοίξει υπό τουρκική διοίκηση, αντί να επιστραφούν.

Κληθείς να σχολιάσει το ευαίσθητο θέμα του εδαφικού στο πλαίσιο του πάρε – δώσε, ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν είπε ότι έχουν μεγάλη απόσταση να καλύψουν πριν εισέλθουν στη διαδικασία του πάρε – δώσε για το εδαφικό, Επέκρινε, επίσης, κάποιους αρμοδίους ότι δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα όπως όλα έχουν τελειώσει και απομένει μόνο το στάδιο του πάρε - δώσε.

Αναφερόμενος στα θέματα των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί μια εναλλακτική της Ρωσίας γραμμή ενεργειακών μέσω της σύνδεσης του Ισραήλ με την Τουρκία και την πρόσθεση της Κύπρου μετά από μια διευθέτηση του Κυπριακού. Ανέφερε επίσης ότι το κόμμα του είναι κατά της διάκρισης των πολιτών του ψευδοκράτους τουρκικής καταγωγής, λέγοντας ο όρος “πολίτης” του ψευδοκράτους είναι ένας.

Έρογλου: Θέλουμε συμφωνία αλλά να διαφυλλάσονται και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων

Οι Τoυρκοκύπριοι είναι πρόθυμοι για μια συμφωνία, αλλά το ίδιο πρέπει να είναι και οι Ελληνοκύπριοι, ανέφερε σήμερα ο Ντερβίς Έρογλου λέγοντας ότι «στο τραπέζι των συνομιλιών φθάνουμε μέχρι ένα ορισμένο σημείο, αλλά στο τέλος η απέναντι πλευρά με ορισμένες συμπεριφορές ή στο δημοψήφισμα λένε όχι ή φεύγουν από το τραπέζι χωρίς να συμφωνήσουν».

Είπε ακόμα ότι στόχος του είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν με ένα θετικό αποτέλεσμα. Αλλά, είπε, με μια συμφωνία που θα διαφυλάσσει τα οφέλη των Τουρκοκυπίων. «Είναι εφικτό αυτό; Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες πιο ξεκάθαρα».

Πρόσθεσε ότι η “βουλή” παράγει “νομοθεσία” προς όφελος του “λαού” και στηρίζει την πλειοψηφία των “νόμων” για την εκδημοκρατικοποίηση, λέγοντας ότι αυτό που λείπει από αυτή την ωραία “χώρα”, εννοώντας το ψευδοκράτος, είναι “μια συμφωνία με τους Εληνοκύπριους γείτονές μας”.

Θεωρεί καθήκον του την επίτευξη μια συμφωνίας που δεν θα δημιουργεί ένταση και να εξαθλιώνει τους ανθρώπους. Αυτό, επανέλαβε, εξαρτάται και από την θέληση της άλλης πλευράς, αναφέροντας ότι από καιρού εις καιρόν θα ενημερώνει τον κόσμο και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία γι` αυτό.