Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων – Προβληματίζει το παράλληλο άνοιγμα εκπαίδευσης και εμπορίου
Ανησυχία για την επόμενη ημέρα και για πιθανή νέα αύξηση κρουσμάτων εκφράζουν οι ειδικοί, κατά τη συζήτηση που γίνεται για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.
Πολλοί είναι οι ειδικοί που προειδοποιούν ότι το παράλληλο άνοιγμα εκπαίδευσης και εμπορίου, ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, ίσως και είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός για την πορεία των κρουσμάτων στην χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικές οι προειδοποιήσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, διατήρησε τις επιφυλάξεις του για το παράλληλο άνοιγμα.
«Όσο δεν λειτουργούν καφετέριες και μπαρ τα Λύκεια δεν θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και υπογράμμισε: « Γιατί το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε στη μεταδοτικότητα από τα Λύκεια δεν ήταν ότι υπήρχε συγχρωτισμός γιατί τα παιδιά του Λυκείου δεν τα πηγαινοφέρνουν μπαμπάδες και μαμάδες, είναι οτι τα παιδιά αυτά θα βγουν έξω με τις παρέες τους θα πάνε στις καφετέριες, στα μπαρ δεν θα προσέξουν και εκεί θα κολλήσουν. Όμως σαν κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε κάτι επειδή θέλουμε να έχουμε όσο παραπάνω δραστηριότητες γίνεται ανοιχτές δεν μπορούμε να τις ανοίξουμε όλες ταυτόχρονα γατί αν δούμε μια έκρηξη κρουσμάτων δεν θα ξέρουμε εκ των υστέρων ποια δραστηριότητα μας έφταιξε ώστε να περιορίσουμε μόνο αυτή τη δραστηριότητα και να αφήσουμε τις άλλες να λειτουργούν. Θα πρέπει να πάμε βήμα-βήμα δηλαδή να μην ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες ταυτόχρονα ώστε να ξέρουμε κάθε μια δραστηριότητα τι επιφέρει».
Αναφορικά με τα κρούσματα και τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε: « Έχουμε δει το αποτύπωμα από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, το αποτύπωμα σε κάποιες περιοχές αύξησε τα περιστατικά έτσι ώστε η αναμενόμενη εβδομαδιαία μείωση δεν συνέβη. πχ στην Αττική. Όμως ακόμα και χθες διατηρούμε πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό θετικών δειγμάτων ανά 100 τεστ που κάνουμε, έχουμε 2% είναι ίσως από τα χαμηλότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη και το ίδιο ήμασταν και προχθές άρα είμαστε πολύ χαμηλό πανελλαδικά. Αυτό δείχνει ότι είμαστε σε μια πολύ καλή φάση της επιδημίας έτσι ώστε να αρχίζουμε να ανοίγουμε. Τα Φώτα δεν τα έχουμε δει ακόμα επιδημιολογικά, θα τα δούμε στην πλήρη τους ανάπτυξη σε δύο τρεις μέρες ακόμα, δείχνει ότι με εξαίρεση κάποιες περιοχές δεν ξεφύγαμε πάρα πολύ, ξεφύγαμε λίγο. Η Αθήνα είναι το πρόβλημα, θα δείτε ότι στην περιοχή της Αθήνας η καμπύλη έχει επιπεδωθεί δηλαδή έχει πάψει να έχει αυτή την πτωτική πορεία που είχε οπότε εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα και επειδή είμαστε η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδος πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί.
Να σημειωθεί ότι και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο, έχει διευκρινίσει ότι αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, λέγοντας: «σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί όπως κάνουμε για κάθε απόφαση που αφορά στην Παιδεία». Επιχειρησιακά, ωστόσο, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια όταν το υποδείξει η επιτροπή.
"Όπως ξέρετε σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση πηγαίνουμε βήμα βήμα και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών . Βήμα βήμα οι ειδικοί αναλύουν κάθε μέρα τα τελευταία δεδομένα που έχουνε σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τα αναλύουν, τα συζητάμε μαζί τους και οι τελικές αποφάσεις προφανώς είναι της κυβέρνησης . Έτσι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε βήμα-βήμα και προφανώς θα προσαρμόζουμε τα μέτρα μας διαρκώς στη βάση των νέων επιδημιολογικών δεδομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.