Μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, δεν είναι λίγοι οι «Αδαμόπουλοι» που έχουν χάσει τον ύπνο τους, αφού φοβούνται ότι θα ακολουθήσει μπαράζ αποκαλύψεων και από άλλους χώρους, κυρίως αυτούς του θεάματος (θέατρο, τηλεόραση και media)

Πιστεύουν ότι πολλές γυναίκες θα πάρουν θάρρος, από τη συμπαράσταση που έδειξε όλος ο κόσμος στη Σοφία Μπεκατώρου και θα ακολουθήσουν το δρόμο της. Όπως είναι φυσικό, κάποιοι που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Φοβούνται ότι από στιγμή σε στιγμή θα ακούσουν το όνομά τους και θα φρίξει η κοινωνία. Άλλωστε, έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα για μεγαλοπαράγοντες, παραγωγούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σταρ της TV, δημοσιογράφους, γενικά άτομα προβεβλημένα με χρήμα και εξουσία.

Συγκλονίζει η μαρτυρία πολύ γνωστής δημοσιογράφου, που όχι μόνο δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση διαρκείας, αλλά απολύθηκε κιόλας επειδή δεν ενέδωσε. «Δέχτηκα δύο φορές σεξουαλική παρενόχληση και απολύθηκα απροκάλυπτα και στεγνά εξαιτίας της άρνησής μου να ενδώσω. Έκλαψα πολύ, αλλά τότε δεν μιλάγαμε οι γυναίκες. Τι να έλεγες, άλλωστε; Τι μπορούσε να κάνει ένα κορίτσι που μόλις ξεκινούσε απέναντι σε έναν υψηλά ιστάμενο, δυνατό άνθρωπο. Δεν έβρισκες το δίκιο σου. Έτσι, σταμάτησα μάλιστα να δουλεύω σε εφημερίδες, το οποίο θεωρώ ότι μου έκανε κακό, γιατί η εφημερίδα ήταν και παραμένει το μεγάλο σχολείο στη δημοσιογραφία και όχι η τηλεόραση. Μου στοίχισε πολύ. Έκλαιγα με μαύρο δάκρυ. Η απόλυσή μου έγινε ενώπιον όλων των συναδέλφων. Ξεφτιλιζόσουν κιόλας, γιατί οι υπόλοιποι δεν ήξεραν το λόγο που σε απέλυαν. Δεν μπορούσες να πεις ότι με απέλυσε ο διευθυντής για τον τάδε λόγο. Ευτυχώς, όσο διάστημα έμεινα στην εφημερίδα δεν μπορούσαν να πουν ότι δεν ήμουν καλή δημοσιογράφος γιατί είχα κάνει πολλά αποκλειστικά. Είχα δείξει ότι ήρθα για να μείνω».


Η Κατερίνα Τσάβαλου: «Tον ξέρουν όλοι στο χώρο, αλλά κανείς δεν λέει τίποτα»

Καλεσμένη τον περασμένο Νοέμβριο στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» βρέθηκε η Κατερίνα Τσάβαλου, η οποία μεταξύ άλλων μίλησε και για τη σεξουαλική παρενόχληση που έχει δεχθεί στο χώρο της δουλειάς της. Όπως είπε, είναι ένας συγκεκριμένος άνθρωπος στο χώρο που έχει παρενοχλήσει κι άλλες γυναίκες, ωστόσο παρόλο που όλοι το συζητάνε και το γνωρίζουν, κανείς δεν βγαίνει να μιλήσει γιατί φοβούνται.
«Ποιος δεν έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση;» ρώτησε η Κατερίνα Τσάβαλου, μετά από σχετική ερώτηση που δέχτηκε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη».

Μάλιστα, η ηθοποιός σημείωσε πως στη δική της περίπτωση, ενώ γνωρίζουν όλοι το θύτη, κανείς δεν μιλάει. «Ενώ τον ξέρουν όλοι στο χώρο και το συζητάμε όλοι, κανείς δεν λέει τίποτα», είπε. «Στην τηλεόραση δεν θα έβγαινα να πω κάτι γιατί υπάρχει κανιβαλισμός. Όταν πεις κάτι, ο άλλος απαντάει», τόνισε η Κατερίνα Τσάβαλου. «Εμένα στο θέατρο μου έχει συμβεί, όχι στην τηλεόραση. Και στο θέατρο είναι πιο άγριο. Μια ολόκληρη σεζόν, να μη δείξεις στον κόσμο τίποτα…».

«Ξέρουμε πού μένεις και θα σε τακτοποιήσουμε»

Ακόμα και απειλές σε βάρος της ζωής του είχε δεχτεί ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης από παράγοντες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, η οποία τα τελευταία 24ωρα κλυδωνίζεται μέσα στη δίνη των πρωτοφανών εξελίξεων που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου. Ο δύο φορές «χρυσός» ιστιοπλόος ήταν από τους πρώτους που στήριξαν τη 43χρονη αθλήτρια μετά τη σοβαρή καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση από τον αντιπρόεδρο Αριστείδη Αδαμόπουλο, ενώ, όπως δήλωσε στο Mega, έχει στη διάθεσή του στοιχεία για νέα υπόθεση που θα έλθει στο φως της δημοσιότητας και προανήγγειλε όσα θα επακολουθήσουν:

«Αυτά που έχουμε αναγγείλει είναι λίγο-πολύ γνωστά. Υπάρχει εισαγγελική έρευνα, για την οποία έχουμε δώσει ό,τι στοιχεία έχουμε. Υπάρχουν στοιχεία που καταθέτουμε σε ένα φιλμ 20 λεπτών. Η Ομοσπονδία επιδιώκει συσκότιση, αλλά αυτό δεν θα περάσει. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πάμε μέχρι το τέλος». Και πρόσθεσε: «Όταν οι άνθρωποι αυτοί έχουν επί 30 χρόνια το ακαταλόγιστο, θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ήλπιζα τα όσα είπα στη Βουλή να ήταν η αρχή για όλους τους αθλητές. Ήταν τελικά και για τη Σοφία, και δυστυχώς δικαιώνομαι».

Υπενθυμίζεται ότι ο «γιος του ανέμου» είχε ήδη καταγγείλει -από τον Νοέμβριο του 2019- την Ομοσπονδία για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, όταν κλήθηκε να μιλήσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Τα όσα είχε πει για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, διαφθορά, υπεξαίρεση, παράνομες πρακτικές και κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της ΕΙΟ είχαν προκαλέσει την οργή της Ομοσπονδίας, που προχώρησε σε αγωγή κατά του ολυμπιονίκη, τον περασμένο Ιούλιο.

«Έχουμε επιβιώσει σε τόσες θάλασσες. Είναι δυνατόν να πνιγούμε από το δίκιο μας;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Κακλαμανάκης και αναφερόμενος στις απειλές που είχε δεχτεί το 1999 και το 2018, είπε:

«Ξεκάθαρα με απείλησαν με το τηλέφωνο το 1999 χωρίς καλυμμένη φωνή και μου είπαν ότι έχουν τον τρόπο να μη φτάσω έως τους Ολυμπιακούς. Η δε απειλή για τη ζωή μου, το 2018, έγινε διά ζώσης, σε Παγκόσμιο στη Δανία, ότι “ξέρουμε πού μένεις και έχουμε τους ανθρώπους μας εκεί και θα σε τακτοποιήσουμε, θα σε φροντίσουμε ανάλογα”. Το πρώτο αφορούσε σε καταγγελία που είχα κάνει για διασπάθιση δημόσιου χρήματος που γινόταν εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004 και το 2018 γιατί είδα κάτι που δεν έπρεπε και αφορά σε περίπτωση παραδοπιστίας. Δεν θα πω παραπάνω για τη δεύτερη περίπτωση, εμπλέκονται ένοπλες δυνάμεις. Αυτά τα πράγματα που έχω δει από κατάχρηση εξουσίας και διαφθοράς θα βγουν την κατάλληλη στιγμή, γιατί αυτή τη στιγμή πρέπει να σεβαστώ την εισαγγελική έρευνα».

Ο εκπρόσωπος της ΕΙΟ, Αριστείδης Αδαμόπουλος, ανακοίνωσε αποχή από τα καθήκοντά του στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μετά τις αποκαλύψεις.

Αδαμόπουλος: Η καταγγελία είναι ψευδής, συκοφαντική και υποβολιμαία

Επιστολή στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, απέστειλε ο εκπρόσωπος της ΕΙΟ, Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε αποχή από τα καθήκοντά του στην ΕΟΕ, μετά τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης από την ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας.

«Παρακολουθώ με έκπληξη τις δηλώσεις της Σοφίας Μπεκατώρου, σύμφωνα με τις οποίες φέρομαι να την έχω κακοποιήσει σεξουαλικά πριν από 23 χρόνια. Το γεγονός αυτό το πληροφορήθηκα για πρώτη φορά σήμερα και, όπως έχω ήδη δηλώσει, η καταγγελία είναι ψευδής, συκοφαντική και υποβολιμαία. Παρόλα αυτά, αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι, λόγω της μεγάλης αρνητικής δημοσιότητας που έχει λάβει το θέμα, είναι πολύ πιθανό να πληγεί το κύρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, το οποίο πρέπει να βρίσκεται πάντοτε ψηλά για το καλό του ελληνικού αθλητισμού.

Γι’ αυτόν το λόγο και μόνο και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στην ΕΟΕ σας δηλώνω ότι από σήμερα και μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υποθέσεως αυτής από τις αρμόδιες αρχές θα παύσω να συμμετέχω στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΕΟΕ, των οποίων είμαι μέλος και γενικά θα απέχω από την άσκηση των καθηκόντων μου από οποιαδήποτε άλλη θέση κατέχω στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αντώνης Δημητρακόπουλος.

«Γιατί να παραιτηθώ;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΕΙΟ

Για μεμονωμένο φαινόμενο, που «δεν μπορεί να στιγματίζει μία ολόκληρη ιστιοπλοϊκή οικογένεια», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αντώνης Δημητρακόπουλος. «Καταδικάσαμε αυτή την αποτρόπαια συμπεριφορά, διότι πλέον ξέραμε για ποιoν μιλάμε, ζητήσαμε να παραιτηθεί από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και γνωρίζουμε κατά 99% ότι παραιτήθηκε. Γιατί να παραιτηθώ, είναι συλλογική ευθύνη;» είπε και τόνισε, πάντως, ότι στις επικείμενες εκλογές της Ομοσπονδίας δεν θα είναι υποψήφιος, απόφαση που είχε ήδη πάρει πριν από 4 χρόνια.

Η Η.Κ. κατήγγειλε στα social media ότι δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Δύο καθηγητές του ΑΠΘ κατηγορούνται από φοιτήτριες

Τη μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι αποκαλύψεις από γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή εκβιάστηκαν να ενδώσουν στις ορέξεις ανωτέρων τους προκειμένου να διασφαλίσουν το μέλλον τους. Σαν βόμβα έσκασε χθες και η καταγγελία γυναίκας που φοιτούσε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας, ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, αρχικά στα social media και στη συνέχεια στο grtimes.gr, η Η.Κ. δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή πανεπιστημίου και εξαιτίας του απείχε 23 χρόνια από τη σχολή της. Ο συγκεκριμένος καθηγητής την είχε κόψει από το μάθημά του 10 φορές. Η ίδια πήρε το θάρρος να μιλήσει δημόσια μετά τη στάση που επέδειξε η Σοφία Μπεκατώρου και αποκάλυψε τη δράση του καθηγητή σε μια κλειστή ομάδα στο facebook.

«Διάβασα τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση και σοκαρίστηκα με το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές κοπέλες που είχαν βιώσει το ίδιο και με τις οποίες δεν είχε τύχει ποτέ να μιλήσουμε γι’ αυτό» περιγράφει.

«Προσπαθούσε να με βοηθήσει, έλεγε, να περάσω το μάθημα γιατί υστερώ. Να περάσω από το γραφείο του και αυτό που ακολούθησε είναι λεπτομέρειες που δεν θα ήθελα να πω. Στο τέλος, έφτασα να δίνω το μάθημα συνέχεια, πάνω από δέκα φορές, ανεπιτυχώς. Μέχρι που εγκατέλειψα τη σχολή. Δεν είχε πια νόημα για μένα». Η Η.Κ. μόλις έμαθε ότι ο καθηγητής είχε βγει πια στη σύνταξη, επέστρεψε στα θρανία.

«Το περίμενα μια ζωή, χρόνια ολόκληρα. Και γύρισα στα έδρανα και πήρα με επιτυχία το πτυχίο μου. Ήταν γνωστό σε όλους. Είχα ακούσει φήμες για το συγκεκριμένο, μέχρι που αποτέλεσα θύμα και εγώ». Η ίδια πρόσθεσε πως αν είχε την εμπειρία ζωής που έχει τώρα, θα προχωρούσε στην καταγγελία χωρίς δεύτερη σκέψη. Η καταγγελία της, που αποτέλεσε αφορμή να ανοίξουν τα στόματα πολλών ακόμα φοιτητριών, δεν έμεινε αναπάντητη. Χθες το πρωί ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαϊωάννου, πήγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση της Eισαγγελίας προκειμένου να ερευνηθεί το ζήτημα σε βάθος.

«Έχω ήδη δεχτεί επικοινωνία και από άλλες κοπέλες οι οποίες θα ήθελαν και αυτές να μπουν στη διαδικασία της κατάθεσης. Όταν θα έρθει η ώρα, θα γίνουν επώνυμες». Όπως είπε ο ίδιος, οι περιπτώσεις είναι πολλές και αφορούν όχι έναν, αλλά δύο καθηγητές του Αριστοτελείου.

Το 85% έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία έρευνας της Action-Aid που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον περασμένο Νοέμβριο γύρω από το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης-παρενόχλησης καθώς και του σεξουαλικού εκβιασμού που υφίστανται οι γυναίκες στο χώρο της εργασίας τους.
Σύμφωνα με αυτά, το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, ενώ μόνο το 6% των θυμάτων προχώρησε σε καταγγελία. Μία στις δέκα γυναίκες έχει υπάρξει θύμα απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης, ενώ μία στις πέντε σημειώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού. Στην ερώτηση «Τι συνέπειες είχε για εσάς η παρενόχληση που βιώσατε;» το 35% απάντησε ότι υπέστη αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία, το 92% των θυμάτων βίωσε επιπτώσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, ενώ το 18% αναγκάστηκε να παραιτηθεί.