Πρόεδρος Ελληνικής εταιρίας Φαρμακολογίας στα Παραπολιτικά 90,1: Η κολχικίνη είναι μια καλή εξέλιξη στη μάχη κατά του κοροναϊού
«Η κολχικίνη είναι μια καλή εξέλιξη στη μάχη κατά του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής φαρμακολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως η καναδική μελέτη έγινε σε άτομα άνω των 60 ετών.
Τέλος εκτίμησε ότι «έως το τέλος του Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού ώστε να καλυφθεί το ποσοστό της ανοσίας της αγέλης».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ευάγγελου Μανωλόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τη χρήση της κολχικίνης για τη θεραπεία του κοροναϊού, ο πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας Φαρμακολογίας διευκρίνισε: «Η κολχικίνη επανεμφανίστηκε αλλά τώρα εμφανίστηκε για να μείνει πιστεύω. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στη θεραπευτική απέναντι στον κοροναϊό. Είχε ξεκινήσει όλη αυτή η ιστορία από ελληνική ιδέα του καθηγητή καρδιολογίας του κ. Δευτεραίου στην Αθήνα. Η πρώτη μελέτη έγινε στην Ελλάδα με λίγους ασθενείς ήδη από την άνοιξη πέρυσι αλλά τώρα το σημαντικό βήμα είναι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μεγάλης καναδικής μελέτης σε 4.200 ασθενείς που επιβεβαιώνει ουσιαστικά αυτά που είχαμε δει και στην ελληνική μελέτη και στις άλλες μελέτες ότι βελτιώνει κατά πολύ όλες τις παραμέτρους, μειώνει τους θανάτους κατά 44%, μειώνει την ανάγκη για διασωλήνωση κατά 50%, και την εισαγωγή στο νοσοκομείο κατά 25%».
«Είναι πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα. Είναι ένα φθηνό φάρμακο, αυτό πράγματι είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι και πολύ εύχρηστο με την έννοια ότι είναι χάπι, μπορεί να συνταγογραφηθεί σε αντίθεση με τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουμε και εκεί κάποια θετικά νέα, που θέλουν νοσοκομειακό περιβάλλον και θέλουν μια ώρα έγχυση και αυτός είναι και λόγος που παρότι στις ΗΠΑ είναι διαθέσιμα δεν τα έχουν ενσωματώσει γιατί έχουν αυτές τις δυσκολίες πέρα του ότι κοστίζουν πάνω από 1.000€», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η κολχικίνη έχει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και αντενδείξεις για αυτό απαιτείται να συνταγογραφείται και να παρακολουθείτε από γιατρό ο ασθενής, δεν πρέπει ορμήσουμε στα φαρμακεία», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Η καναδική μελέτη έγινε σε άτομα άνω των 60 ετών τα οποία έχουν θετικό μοριακό τεστ και αρχίζουν να έχουν συμπτώματα. Οι άνω των 60 γιατί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και μετά οι νεότεροι αν έχουν ένα κριτήριο ακόμα δηλαδή αν έχουν πυρετό ή αν έχουν ανοσμία ή αν έχουν κάποιο άλλο κριτήριο εκδήλωσης της νόσου», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά την προσπάθεια αυτή από την αρχή της και έχουμε εμπιστοσύνη και σε αυτούς που έκαναν τη μελέτη και στα αποτελέσματα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ελληνική επιτροπή να είναι η πρώτη η οποία την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της καναδικής μελέτης την ίδια μέρα εντάχθηκε στον αλγόριθμο θεραπείας. Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο και ο λόγος είναι ότι ενώ οι άλλοι περιμένουν να δουν και τη δημοσίευση εμείς ξέρουμε επειδή έχουμε όλη αυτή την εμπειρία λόγω της ελληνικής έναρξης, ότι το φάρμακο είναι αξιόπιστο», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Για τα εμβόλια, ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε: «Νομίζω ότι οι εταιρείες υποσχέθηκαν κάποια πράγματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Θεωρητικά μπορείς να σχεδιάσεις και να πεις έχω αυτή τη γραμμή παραγωγής και μπορώ να παράγω τόσα αλλά μπορεί να προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα που να καθυστερήσει την παραγωγή, ειδικά σε ένα καινούργιο φάρμακο που τώρα έχουν ξεκινήσει όλες αυτές οι γραμμές παραγωγής. Επίσης ξέρουμε συγκεκριμένα για τη Pfizer ότι το εργοστάσιο που έχει στο Βέλγιο κυρίως που προορίζεται να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά έχει κάποιες καθυστερήσεις λόγω της αναβάθμισης που κάνουν για να μπορέσουν να παράγουν περισσότερα. Για αυτό, αυτό που είπε η Pfizer είναι ότι θα καθυστερήσει τους επόμενους δύο μήνες αλλά μετά από τον Απρίλιο θα τα δώσει όλα αυτά και παραπάνω από όσα είχε υποσχεθεί. ...Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια πονηρή διάθεση, υπάρχουν κάποια αντικειμενικά προβλήματα παραγωγής».
Ερωτηθείς πότε εκτιμά οτι θα μπορέσει να εμβολιαστεί ένας ικανοποιητικός αριθμός πολιτών, απάντησε: «Ο στόχος παραμένει να μπορέσουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό που να καλύπτει το ποσοστό της ανοσίας της αγέλης 70% αν πραγματικά έχουμε την εντατικοποίηση ακόμα και με τις καθυστερήσεις τις τωρινές τους επόμενους μήνες. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει το σύστημα εμβολιασμού να είναι έτοιμο κάποια στιγμή να ανταποκριθεί σε πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς εμβολιασμού από αυτούς που κάνει τώρα. Θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερους εκείνους τους μήνες για να μπορέσουμε, αν υπάρχουν τα διαθέσιμα εμβόλια, να προλάβουμε την ανοσία της αγέλης μέχρι το καλοκαίρι».