Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Μήδεια: Δείτε live την πορεία της και που χιονίζει τώρα (Βίντεο)
Πολικές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν, από σήμερα, Σάββατο, σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες θα διατηρηθούν έως τουλάχιστον τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, εξαιτίας της επερχόμενης κακοκαιρίας «Μήδειας», σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. .
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του, η κακοκαιρία «Μήδεια», όπου θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο 13/02, φαίνεται να παρουσιάζει αρχικά δύο φάσεις.
Δύο φάσεις
Η πρώτη φάση αφορά το διάστημα από το πρωί του Σαββάτου 13/02 έως και την Κυριακή 14/02 (Σχήμα 1), με κύρια χαρακτηριστικά:
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία
Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια
Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας
Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά
Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα 15/02 έως Τρίτη 16/02, όπου τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός. Συνοπτικά για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι:
Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα
Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης
Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.
Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο
Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και νότια, όπου στα βόρεια θα είναι ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο). Η πτωτική πορεία της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες σε τέσσερις πόλεις της χώρας μας, παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πόλη της Αθήνας, η θερμοκρασία την Τρίτη 16/02 δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης των 13 βαθμών συγκριτικά με τη θερμοκρασία της Παρασκευής 12/02, ενώ στη Φλώρινα από το Σάββατο 13/02 έως την Τρίτη 16/02 θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.
Δείτε live την πορεία της
Χιόνια ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής – Η πρόγνωση του Καλλιάνου
«Το πιο ισχυρό κάστρο για τις χιονοπτώσεις είναι αυτό της Αττικής». Έτσι ξεκινά η μακροσκελής ανάρτηση του μετεωρολόγου του MEGA, Γιάννη Καλλιάνου, την ώρα που η κακοκαιρία «Μήδεια» ετοιμάζεται να… μας δείξει τα δόντια της.
Ο Γιάννης Καλλιάνος δίνει αναλυτική πρόγνωση για την Αττική ανά τετράωρο τις επόμενες ημέρες, λέγοντας και πότε είναι πιθανό να ντυθούν… στα λευκά περιοχές της Αθήνας.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
«Το πιο ισχυρό κάστρο για τις χιονοπτώσεις είναι αυτό της Αττικής.
Η Αττική, τις περισσότερες φορές, αποτελεί “απόρθητο” κάστρο σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις οι οποίες αναμένονται κατά τη διάρκεια ακόμη και μιας έντονης μεταφοράς ψύχους, όπως αυτό που έρχεται από αύριο και από την βόρεια Ελλάδα.
Επίσης, πολλές φορές, το αν θα χιονίσει ή όχι στο κέντρο της Αθήνας είναι κάτι που μπορεί να παίζεται ακόμη και για 1°C διαφορά.
Πράγματι, αυτή η ψυχρή εισβολή έρχεται λίγο πιο αποδυναμωμένη σε σχέση με αυτό που φαινόταν για την Αττική πριν 2-3 ημέρες. Γι’ αυτό σας έλεγα να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα γιατί μέχρι και την τελευταία στιγμή τα προγνωστικά μοντέλα μπορεί να “μαζέψουν” μια κατάσταση και επομένως πάντα ο καιρός είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο.
Πάμε να δούμε λοιπόν σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία τι πρόκειται να συμβεί στην Αττική κατά τη διάρκεια της επερχόμενης κακοκαιρίας «Μήδεια».
Κυριακή πρωί (08.00 – 12.00)
Αναμένονται βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις αρκετά πυκνές περίπου από τα 700-750 μέτρα.
Κυριακή μεσημέρι (12.00 – 16.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 450-500 μέτρα.
Κυριακή απόγευμα (16.00 – 19.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής (κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια) και χιονοπτώσεις περίπου από τα 400 μέτρα.
Κυριακή βράδυ (19.00-23.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές ή χιονόνερο σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 250-300 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τις χιονοπτώσεις τα βόρεια προάστια της Αττικής.
Κυριακή μεσάνυχτα (23.00 – 00.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές ή χιονόνερο σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 150-200 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τις χιονοπτώσεις και κάποια από τα κεντρικά προάστια της Αττικής. Μην ξεχνάμε ότι η πλατεία Συντάγματος (κέντρο της Αθήνας) βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων και επομένως θα είναι πια οριακό αν θα χιονίζει κατά περιόδους μέχρι εκεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Δευτέρα μέσα στη νύχτα (00.00 – 06.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστεί από κατά περιόδους χιονοπτώσεις και το κέντρο της πόλης της Αθήνας.
Δευτέρα πρωί (06.00 – 11.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστεί κατά περιόδους από χιονοπτώσεις και το κέντρο της πόλης της Αθήνας.
Δευτέρα μεσημέρι (11.00 – 16.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα.
Δευτέρα απόγευμα (16.00 – 19.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα.
Δευτέρα βράδυ (19.00 – 23.00)
Αναμένεται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100 περίπου μέτρα.
Δευτέρα μεσάνυχτα (23.00 – 00.00)
Αναμένεται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100 περίπου μέτρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τρίτη έως Τετάρτη (προμεσημβρινές ώρες)
Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αυτό εκτιμώ ότι θα είναι το πιο ευνοϊκό διάστημα (των 36 ωρών) που θα δέχεται κατά διαστήματα η Αττική χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές (ή κατά τόπους και σε παραθαλάσσιες περιοχές) λόγω της πιθανής ενεργοποίησης του Αιγαίου, της αυξημένης κατά περιόδους υγρασίας, της σύγκλισης των ανέμων αλλά και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τότε. Βέβαια αυτό ισχύει αν όπως είπα δεν αλλάξει τίποτα ως προς τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία.
ΥΓ (1): Όταν σας κάνω πρόγνωση καιρού με υψόμετρα και ακρίβεια ώρας, καταλαβαίνετε ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποιες διαφοροποιήσεις διότι πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο. Δηλαδή με εξάρσεις ή υφέσεις στις χιονοπτώσεις μπορεί και τα υψόμετρα αυτά να είναι και λίγο διαφορετικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπεσα λίγο έξω. Αυτό σημαίνει απλά ότι δεν είμαι και Θεός.
ΥΓ (2): Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ισχύει ότι έχω αναφέρει σε προηγούμενο post μου. Αύριο δηλαδή ντύνεται στα λευκά η Θεσσαλονίκη!».
Χιόνια και τσουχτερό κρύο
Χιόνι και τσουχτερό κρύο έφερε η κακοκαιρία “Μήδεια”, στη Βόρεια Ελλάδα. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε να χιονίζει σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, στην Βέροια, στην Καβάλα, την Κατερίνη, καθώς και στον Πολύγυρο και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής.
Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται στο κέντρο της πόλης, ενώ νωρίτερα ξεκίνησε στα ορεινά του νομού και συγκεκριμένα σε Χορτιάτη και Ωραιόκαστρο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.
Ιδιαίτερα χαμηλές είναι η θερμοκρασίες. Στη Φλώρινα η θερμοκρασία είναι -6 βαθμοί Κελσίου, στη Βλάστη Κοζάνης και στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν -7, στην Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο -5, στο Νευροκόπι -4, στη Νάουσα -2, στη Νέα Σάντα Κιλκίς -1, στα Γρεβενά 0, στα Γιαννιτσά 1. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί Κελσίου.
Xιονίζει στη Λάρισα και στην Κοζάνη
Η επέλαση της «Μήδειας» ξεκίνησε μάλιστα από την Κοζάνη, με χιονόπτωση και αρνητικές θερμοκρατίες
Από τις ορεινές περιοχές – όπως ήταν και το αναμενόμενο – ξεκίνησε η χιονόπτωση στην Π.Ε. Λάρισας. Σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Πρωινή Εφημερίδα Λιβαδίου) στο Λιβάδι Ελασσόνας το χιόνι έπιασε» στις στέγες των σπιτιών και στους δρόμους. Η θερμοκρασία νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου ήταν στους -3 βαθμούς Κελσίου.
Χιόνια στην Αθήνα
Με αφορμή της χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πιθανώς και στην πρωτεύουσα, το ΕΑΑ-meteo παρουσίασε έναν πίνακα με τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα τελευταία 110 χρόνια (όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο). Το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενάμισι μέτρο χιόνι, ενώ η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημαντικής χιονόπτωσης στην Αθήνα ήταν στις 17-18 Φεβρουαρίου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκατοστά χιονιού.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Θησείο, ήταν οι μείον 5,7 βαθμοί στις 14-15 Φεβρουαρίου 1934, ενώ και στο χιονιά του Φεβρουαρίου του 2008 το θερμόμετρο είχε πέσει στους μείον 5 βαθμούς. Οι μεγαλύτερης διάρκειας χιονοπτώσεις καταγράφηκαν το Φεβρουάριο 1934, Ιανουάριο 1964 και Ιανουάριο 2002 (από 48 ώρες και στις τρεις περιπτώσεις).
Σε πληρη εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός
Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».
Επίσης αποφασίστηκε οι Δήμοι της χώρας, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».
Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι της χώρας καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ιδίως για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.
Μέτρα πρόληψης για τους οδηγούς από την «Ολυμπία Οδό» και την «Μορεάς ΑΕ»
Σε αυξημένη ετοιμότητα, όψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» που αναμένεται τις επόμενες μέρες, βρίσκονται τόσο η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ όσο και η ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ, ενώ υπενθυμίζουν στους οδηγούς που προτίθενται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα μερικά σημαντικά προληπτικά μέτρα ασφαλούς μετακίνησης.
Συγκεκριμένα, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ επισημαίνει:
Α) Πριν από το ταξίδι
– Συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.
– Μην ξεκινάτε χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι ξέρετε να τις τοποθετήσετε. Ένα ζευγάρι αδιάβροχα λεπτά γάντια είναι απαραίτητα για την τοποθέτηση.
– Προτιμήστε να ταξιδέψετε πρωινές ώρες.
– Βεβαιωθείτε ότι το καλοριφέρ & το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου λειτουργούν σωστά και ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.
– Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.
Β) Οδηγώντας στο χιόνι
– Μην πατάτε δυνατά το γκάζι και αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας.
– Οδηγείτε ήρεμα, χωρίς βιασύνη, με χαμηλή ταχύτητα και απαλές κινήσεις του τιμονιού.
– Επιβραδύνετε, κατεβάζοντας σταδιακά τις ταχύτητες και αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το πεντάλ του φρένου.
– Διευκολύνετε το έργο των εκχιονιστικών κρατώντας αποστάσεις. Μην τα προσπερνάτε και μην τους φράσσετε τον δρόμο.
– Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.
Γ) Τοποθέτηση αλυσίδων
Εάν η Τροχαία διατάξει την υποχρεωτική χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, σταματήστε στο πλησιέστερο parking ή Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να τις τοποθετήσετε. Μην ξεχνάτε ότι οι αλυσίδες:
– Τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς και στα οχήματα με μόνιμη τετρακίνηση τοποθετούνται στους μπροστινούς τροχούς.
– Είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.
– Η ταχύτητα με αλυσίδες σε χιονισμένο οδόστρωμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40χλμ./ώρα.
Από τη πλευρα της, η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. συνιστά στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας/Σπάρτης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνήσουν για τα ακόλουθα:
– Να κινηθούν μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο και αφού ενημερωθούν προηγουμένως για την κατάσταση του οδικού δικτύου, τον καιρό και την πρόγνωση του καιρού, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης τους.
– Να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
– Να προσαρμόζουν τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά τους σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
– Να τηρούν αυστηρά απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μην τα προσπερνούν, παρακωλύοντας το έργο τους.
– Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τυχόν στάση του οχήματος να γίνεται μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διέρχονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα.
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.
Τέλος, και οι δύο εταιρίες επισημαίνουν προς τους οδηγούς, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν στο 1025 ή στο 2710-562.000.
Σε εφαρμογή ειδικά σχέδια από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου
Με εντολή του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στα γραφεία της Περιφέρειας με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και υπό το συντονισμό του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Κουφέλου.
Στόχος της έκτακτης σύσκεψης ήταν ο έλεγχος και καλύτερος συντονισμός όλων, ανθρώπινου δυναμικού και μηχανημάτων που λαμβάνουν μέρος στην Πολιτική Προστασία, εν όψει της επικείμενης κακοκαιρίας υπό την ονομασία «Μήδεια» που αναμένεται να πλήξει και το Β. Αιγαίο.
Οι νήσοι της Περιφέρειας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ., αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπες από το μεσημέρι της Κυριακής, με ακραία φαινόμενα, πιθανόν πλημμυρικά, θυελλώδεις ανέμους και χιονοπτώσεις, γι’ αυτό και έχουν ενεργοποιηθεί τα δύο σχέδια «Βορέας» και «Δάρδανος».
Ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να εφαρμόσουν το τρίπτυχο ετοιμότητα, επαγρύπνηση, συνεργασία και καλεί τους κατοίκους των νήσων να τηρούν πιστά τις οδηγίες Πολιτικής Προστασίας και τις οδηγίες που ενδεχομένως θα τους δίδονται, καθ’ όλη τη διάρκεια των ακραίων φαινομένων. Ευχή όλων μας είναι να περάσει η κακοκαιρία όσο το δυνατόν ανώδυνα από το Βόρειο Αιγαίο» τόνισε.
Προληπτικό κλείσιμο σχολείων ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Επιστολή στους Δημάρχους, έστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , Δημήτρης Παπαστεργίου , με την οποία τους ζητεί να προχωρήσουν σε προληπτικό κλείσιμο σχολικών μονάδων σε περίπτωση που το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες για να μην κινδυνεύσουν παιδιά και εκπαιδευτικοί.
Επίσης ο κ.Παπαστεργίου συμμετείχε στην έκτακτη συντονιστική σύσκεψη που έγινε στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων των 13 Περιφερειών της χώρας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του, η κακοκαιρία «Μήδεια», όπου θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο 13/02, φαίνεται να παρουσιάζει αρχικά δύο φάσεις.
Δύο φάσεις
Η πρώτη φάση αφορά το διάστημα από το πρωί του Σαββάτου 13/02 έως και την Κυριακή 14/02 (Σχήμα 1), με κύρια χαρακτηριστικά:
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία
Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια
Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας
Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά
Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα 15/02 έως Τρίτη 16/02, όπου τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός. Συνοπτικά για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι:
Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα
Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης
Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.
Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο
Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και νότια, όπου στα βόρεια θα είναι ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο). Η πτωτική πορεία της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες σε τέσσερις πόλεις της χώρας μας, παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πόλη της Αθήνας, η θερμοκρασία την Τρίτη 16/02 δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης των 13 βαθμών συγκριτικά με τη θερμοκρασία της Παρασκευής 12/02, ενώ στη Φλώρινα από το Σάββατο 13/02 έως την Τρίτη 16/02 θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.
Δείτε live την πορεία της
Χιόνια ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής – Η πρόγνωση του Καλλιάνου
«Το πιο ισχυρό κάστρο για τις χιονοπτώσεις είναι αυτό της Αττικής». Έτσι ξεκινά η μακροσκελής ανάρτηση του μετεωρολόγου του MEGA, Γιάννη Καλλιάνου, την ώρα που η κακοκαιρία «Μήδεια» ετοιμάζεται να… μας δείξει τα δόντια της.
Ο Γιάννης Καλλιάνος δίνει αναλυτική πρόγνωση για την Αττική ανά τετράωρο τις επόμενες ημέρες, λέγοντας και πότε είναι πιθανό να ντυθούν… στα λευκά περιοχές της Αθήνας.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
«Το πιο ισχυρό κάστρο για τις χιονοπτώσεις είναι αυτό της Αττικής.
Η Αττική, τις περισσότερες φορές, αποτελεί “απόρθητο” κάστρο σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις οι οποίες αναμένονται κατά τη διάρκεια ακόμη και μιας έντονης μεταφοράς ψύχους, όπως αυτό που έρχεται από αύριο και από την βόρεια Ελλάδα.
Επίσης, πολλές φορές, το αν θα χιονίσει ή όχι στο κέντρο της Αθήνας είναι κάτι που μπορεί να παίζεται ακόμη και για 1°C διαφορά.
Πράγματι, αυτή η ψυχρή εισβολή έρχεται λίγο πιο αποδυναμωμένη σε σχέση με αυτό που φαινόταν για την Αττική πριν 2-3 ημέρες. Γι’ αυτό σας έλεγα να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα γιατί μέχρι και την τελευταία στιγμή τα προγνωστικά μοντέλα μπορεί να “μαζέψουν” μια κατάσταση και επομένως πάντα ο καιρός είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο.
Πάμε να δούμε λοιπόν σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία τι πρόκειται να συμβεί στην Αττική κατά τη διάρκεια της επερχόμενης κακοκαιρίας «Μήδεια».
Κυριακή πρωί (08.00 – 12.00)
Αναμένονται βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις αρκετά πυκνές περίπου από τα 700-750 μέτρα.
Κυριακή μεσημέρι (12.00 – 16.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 450-500 μέτρα.
Κυριακή απόγευμα (16.00 – 19.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής (κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια) και χιονοπτώσεις περίπου από τα 400 μέτρα.
Κυριακή βράδυ (19.00-23.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές ή χιονόνερο σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 250-300 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τις χιονοπτώσεις τα βόρεια προάστια της Αττικής.
Κυριακή μεσάνυχτα (23.00 – 00.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές ή χιονόνερο σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 150-200 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τις χιονοπτώσεις και κάποια από τα κεντρικά προάστια της Αττικής. Μην ξεχνάμε ότι η πλατεία Συντάγματος (κέντρο της Αθήνας) βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων και επομένως θα είναι πια οριακό αν θα χιονίζει κατά περιόδους μέχρι εκεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Δευτέρα μέσα στη νύχτα (00.00 – 06.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστεί από κατά περιόδους χιονοπτώσεις και το κέντρο της πόλης της Αθήνας.
Δευτέρα πρωί (06.00 – 11.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστεί κατά περιόδους από χιονοπτώσεις και το κέντρο της πόλης της Αθήνας.
Δευτέρα μεσημέρι (11.00 – 16.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα.
Δευτέρα απόγευμα (16.00 – 19.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα.
Δευτέρα βράδυ (19.00 – 23.00)
Αναμένεται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100 περίπου μέτρα.
Δευτέρα μεσάνυχτα (23.00 – 00.00)
Αναμένεται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100 περίπου μέτρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τρίτη έως Τετάρτη (προμεσημβρινές ώρες)
Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αυτό εκτιμώ ότι θα είναι το πιο ευνοϊκό διάστημα (των 36 ωρών) που θα δέχεται κατά διαστήματα η Αττική χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές (ή κατά τόπους και σε παραθαλάσσιες περιοχές) λόγω της πιθανής ενεργοποίησης του Αιγαίου, της αυξημένης κατά περιόδους υγρασίας, της σύγκλισης των ανέμων αλλά και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τότε. Βέβαια αυτό ισχύει αν όπως είπα δεν αλλάξει τίποτα ως προς τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία.
ΥΓ (1): Όταν σας κάνω πρόγνωση καιρού με υψόμετρα και ακρίβεια ώρας, καταλαβαίνετε ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποιες διαφοροποιήσεις διότι πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο. Δηλαδή με εξάρσεις ή υφέσεις στις χιονοπτώσεις μπορεί και τα υψόμετρα αυτά να είναι και λίγο διαφορετικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπεσα λίγο έξω. Αυτό σημαίνει απλά ότι δεν είμαι και Θεός.
ΥΓ (2): Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ισχύει ότι έχω αναφέρει σε προηγούμενο post μου. Αύριο δηλαδή ντύνεται στα λευκά η Θεσσαλονίκη!».
Χιόνια και τσουχτερό κρύο
Χιόνι και τσουχτερό κρύο έφερε η κακοκαιρία “Μήδεια”, στη Βόρεια Ελλάδα. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε να χιονίζει σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, στην Βέροια, στην Καβάλα, την Κατερίνη, καθώς και στον Πολύγυρο και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής.
Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται στο κέντρο της πόλης, ενώ νωρίτερα ξεκίνησε στα ορεινά του νομού και συγκεκριμένα σε Χορτιάτη και Ωραιόκαστρο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.
Ιδιαίτερα χαμηλές είναι η θερμοκρασίες. Στη Φλώρινα η θερμοκρασία είναι -6 βαθμοί Κελσίου, στη Βλάστη Κοζάνης και στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν -7, στην Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο -5, στο Νευροκόπι -4, στη Νάουσα -2, στη Νέα Σάντα Κιλκίς -1, στα Γρεβενά 0, στα Γιαννιτσά 1. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί Κελσίου.
Xιονίζει στη Λάρισα και στην Κοζάνη
Η επέλαση της «Μήδειας» ξεκίνησε μάλιστα από την Κοζάνη, με χιονόπτωση και αρνητικές θερμοκρατίες
Από τις ορεινές περιοχές – όπως ήταν και το αναμενόμενο – ξεκίνησε η χιονόπτωση στην Π.Ε. Λάρισας. Σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Πρωινή Εφημερίδα Λιβαδίου) στο Λιβάδι Ελασσόνας το χιόνι έπιασε» στις στέγες των σπιτιών και στους δρόμους. Η θερμοκρασία νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου ήταν στους -3 βαθμούς Κελσίου.
Χιόνια στην Αθήνα
Με αφορμή της χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πιθανώς και στην πρωτεύουσα, το ΕΑΑ-meteo παρουσίασε έναν πίνακα με τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα τελευταία 110 χρόνια (όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο). Το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενάμισι μέτρο χιόνι, ενώ η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημαντικής χιονόπτωσης στην Αθήνα ήταν στις 17-18 Φεβρουαρίου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκατοστά χιονιού.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Θησείο, ήταν οι μείον 5,7 βαθμοί στις 14-15 Φεβρουαρίου 1934, ενώ και στο χιονιά του Φεβρουαρίου του 2008 το θερμόμετρο είχε πέσει στους μείον 5 βαθμούς. Οι μεγαλύτερης διάρκειας χιονοπτώσεις καταγράφηκαν το Φεβρουάριο 1934, Ιανουάριο 1964 και Ιανουάριο 2002 (από 48 ώρες και στις τρεις περιπτώσεις).
Σε πληρη εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός
Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».
Επίσης αποφασίστηκε οι Δήμοι της χώρας, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».
Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι της χώρας καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ιδίως για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.
Μέτρα πρόληψης για τους οδηγούς από την «Ολυμπία Οδό» και την «Μορεάς ΑΕ»
Σε αυξημένη ετοιμότητα, όψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» που αναμένεται τις επόμενες μέρες, βρίσκονται τόσο η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ όσο και η ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ, ενώ υπενθυμίζουν στους οδηγούς που προτίθενται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα μερικά σημαντικά προληπτικά μέτρα ασφαλούς μετακίνησης.
Συγκεκριμένα, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ επισημαίνει:
Α) Πριν από το ταξίδι
– Συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.
– Μην ξεκινάτε χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι ξέρετε να τις τοποθετήσετε. Ένα ζευγάρι αδιάβροχα λεπτά γάντια είναι απαραίτητα για την τοποθέτηση.
– Προτιμήστε να ταξιδέψετε πρωινές ώρες.
– Βεβαιωθείτε ότι το καλοριφέρ & το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου λειτουργούν σωστά και ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.
– Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.
Β) Οδηγώντας στο χιόνι
– Μην πατάτε δυνατά το γκάζι και αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας.
– Οδηγείτε ήρεμα, χωρίς βιασύνη, με χαμηλή ταχύτητα και απαλές κινήσεις του τιμονιού.
– Επιβραδύνετε, κατεβάζοντας σταδιακά τις ταχύτητες και αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το πεντάλ του φρένου.
– Διευκολύνετε το έργο των εκχιονιστικών κρατώντας αποστάσεις. Μην τα προσπερνάτε και μην τους φράσσετε τον δρόμο.
– Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.
Γ) Τοποθέτηση αλυσίδων
Εάν η Τροχαία διατάξει την υποχρεωτική χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, σταματήστε στο πλησιέστερο parking ή Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να τις τοποθετήσετε. Μην ξεχνάτε ότι οι αλυσίδες:
– Τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς και στα οχήματα με μόνιμη τετρακίνηση τοποθετούνται στους μπροστινούς τροχούς.
– Είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.
– Η ταχύτητα με αλυσίδες σε χιονισμένο οδόστρωμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40χλμ./ώρα.
Από τη πλευρα της, η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. συνιστά στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας/Σπάρτης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνήσουν για τα ακόλουθα:
– Να κινηθούν μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο και αφού ενημερωθούν προηγουμένως για την κατάσταση του οδικού δικτύου, τον καιρό και την πρόγνωση του καιρού, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης τους.
– Να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
– Να προσαρμόζουν τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά τους σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
– Να τηρούν αυστηρά απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μην τα προσπερνούν, παρακωλύοντας το έργο τους.
– Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τυχόν στάση του οχήματος να γίνεται μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διέρχονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα.
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.
Τέλος, και οι δύο εταιρίες επισημαίνουν προς τους οδηγούς, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν στο 1025 ή στο 2710-562.000.
Σε εφαρμογή ειδικά σχέδια από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου
Με εντολή του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στα γραφεία της Περιφέρειας με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και υπό το συντονισμό του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Κουφέλου.
Στόχος της έκτακτης σύσκεψης ήταν ο έλεγχος και καλύτερος συντονισμός όλων, ανθρώπινου δυναμικού και μηχανημάτων που λαμβάνουν μέρος στην Πολιτική Προστασία, εν όψει της επικείμενης κακοκαιρίας υπό την ονομασία «Μήδεια» που αναμένεται να πλήξει και το Β. Αιγαίο.
Οι νήσοι της Περιφέρειας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ., αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπες από το μεσημέρι της Κυριακής, με ακραία φαινόμενα, πιθανόν πλημμυρικά, θυελλώδεις ανέμους και χιονοπτώσεις, γι’ αυτό και έχουν ενεργοποιηθεί τα δύο σχέδια «Βορέας» και «Δάρδανος».
Ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να εφαρμόσουν το τρίπτυχο ετοιμότητα, επαγρύπνηση, συνεργασία και καλεί τους κατοίκους των νήσων να τηρούν πιστά τις οδηγίες Πολιτικής Προστασίας και τις οδηγίες που ενδεχομένως θα τους δίδονται, καθ’ όλη τη διάρκεια των ακραίων φαινομένων. Ευχή όλων μας είναι να περάσει η κακοκαιρία όσο το δυνατόν ανώδυνα από το Βόρειο Αιγαίο» τόνισε.
Προληπτικό κλείσιμο σχολείων ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Επιστολή στους Δημάρχους, έστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , Δημήτρης Παπαστεργίου , με την οποία τους ζητεί να προχωρήσουν σε προληπτικό κλείσιμο σχολικών μονάδων σε περίπτωση που το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες για να μην κινδυνεύσουν παιδιά και εκπαιδευτικοί.
Επίσης ο κ.Παπαστεργίου συμμετείχε στην έκτακτη συντονιστική σύσκεψη που έγινε στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων των 13 Περιφερειών της χώρας.