Σοκ και ανατριχίλα προκαλούν τα στοιχεία για την παιδοφιλία και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις σε βάρος μικρών παιδιών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύει το «ΒΗΜΑ της Κυριακής», 1 στα 5 παιδιά στην Ελλάδα έχει δεχθεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση.
Ειδικότερα 1 στα 13 παιδιά έχει υποστεί σωματική επαφή με τον δράστη και 1 στα 30 παιδιά στη χώρα μας έχει πέσει θύμα βιασμού.

Μάλιστα, πολλές είναι οι υποθέσεις οι οποίες δεν φθάνουν ποτέ στη δικαιοσύνη, αφού δεν καταγγέλλονται από τα ανήλικα θύματα που ζουν τον απόλυτο εφιάλτη.

Πώς παγιδεύουν τα θύματα τους

Οι παιδόφιλοι παγιδεύουν τα θύματά τους χρησιμοποιώντας τα social media, ενώ δε διστάζουν να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να δουν ζωντανά βιασμό παιδιού σε ιστοσελίδες, που έχουν δημιουργήσει κυκλώματα παιδεραστών.

«Κάποιοι ανόητοι και κακοποιοί πληρώνουν και κάποιοι τους μαζεύουν παιδάκια και τα βιάζουν σε πραγματικό χρόνο και αυτοί απολαμβάνουν τον βιασμό. Η κάθε περίπτωση παιδικής πορνογραφίας με έχει συνταράξει, αυτή όμως που δεν μπορώ ποτέ να ξεχάσω ήταν όταν κάποιος είχε 400.000 αρχεία παιδόφιλος και αθωώθηκε από τα δικαστήρια γιατί δεν μπορούσα να αποδείξω ότι αυτός ο άνθρωπος κερδοσκοπεί», λέει ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.


Πώς κανονίζουν τα ραντεβού

Την ίδια ώρα βασική τακτική προσέγγισης ανηλίκων είναι το λεγόμενο «grooming».

«Γύρω στο 23 τα εκατό των παιδιών πηγαίνουν ραντεβού στα τυφλά. Βγαίνουν με αγνώστους με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Είναι ό,τι χειρότερο και δυστυχώς το grooming είναι και στη χώρα μας , είναι η λεγόμενη αποπλάνηση ανηλίκου», διευκρινίζει ο κ. Σφακιανάκης.

Το προφίλ των παιδόφιλων

Παιδόφιλος είναι συνήθως πρόσωπο υπεράνω υποψίας. Από μελέτες προκύπτει ότι στο 40 τοις εκατό των περιπτώσεων είναι συγγενής του παιδιού και σε ποσοστό άνω του 80 τοις εκατό κάποιος γνωστός του.

Συχνά, εκμεταλλεύεται το επάγγελμά του στο να παγιδεύει τα ανήλικα θύματα, ενώ οι περισσότεροι παιδόφιλοι έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν παιδιά.

Μέσα στο 2020 οι αστυνομικές αρχές ασχολήθηκαν συνολικά με 244 υποθέσεις εκμετάλλευσης γενετήσιας ζωής ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 278.