Στη δίνη του κοροναϊού βρίσκεται η χώρα με συνεχή και εντυνόμενη πίεση στο σύστημα υγείας μετά και τα 2.215 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους η σταθεροποίση αυτή σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων αλλά και η συνεχής αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων, οφείλεται στις συνεχείς μεταλλάξεις του ιού και πιο συγκεκριμένα στην βρετανική μετάλλαξη. 

Όπως τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής, το επιδιμιολογικό φορτίο έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 15 μέρες,  με φόντο και τα νέα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από την Πέμπτη.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, αφού αναφέρθηκε αρχικά στα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα, έκανε λόγο για αύξηση των κρουσμάτων σε όλο τον πλανήτη λόγω της μετάλλαξης του κοροναϊού.

«Το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται και έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 15 ημέρες. Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε, αγγίζοντας το 4%» τόνισε χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός» διευκρίνισε πάντως η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Τι οδήγησε στην αύξηση κρουσμάτων

Αναφερόμενη στους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων, η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στον χειμωνιάτικο καιρό «που μας έκλεισε μέσα», αλλά και στη βρετανική μετάλλαξη που κάνει τον κοροναϊό να μεταδίδεται γρηγορότερα.

«Μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν διαφορετικό ιό» τόνισε.

«Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την κόπωση των πολιτών, που οδήγησαν στη χαλάρωση και την ήδη μεγάλη διασπορά του ιού, έφεραν την αύξηση» υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Ειδικότερα, δε, για τις μεταλλάξεις είπε ότι αυτές απασχολούν πολύ τους επιστήμονες, αλλά φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τον εμβολιασμό και η νοτιοαφρικανική μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από κάποια εμβόλια. Μιλώντας για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, είπε ότι είναι καινούργιο και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική μιλώντας για «την κυτταρική ανοσία» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, καθώς εξήγησε ότι αναπτύσσουν σημαντική άμυνα στον ιό «μέσω ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων».

Στο σημείο αυτό πάντως χαρακτήρισε εν μέρει αποτελεσματικά τα μέτρα που ελήφθησαν, λέγοντας: «Σκεφτείτε πού θα ήμασταν τώρα χωρίς αυτά. Αν δεν είχαμε εφαρμόσει τα μέτρα, θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη εικόνα. Η πλειοψηφία ακολουθεί τα μέτρα και δημιουργεί ένα τείχος προστασίας» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για άνισο αγώνα στην εποχή των μεταλλάξεων.





Επιπλεόν, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις και γι’ αυτό δε μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό».

Στη συνέχεια εξήγησε πως, «λόγω του ότι πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα στην Αττική, η εκθετική αύξηση σε αυτό το κύμα είναι αισθητά λιγότερο δυναμική από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα αυτή η πολύτιμη διαφοροποίηση να δώσει τη δυνατότητα στο σύστημα να ανταποκριθεί, έστω και με δυσκολία».

«Δεν αποκλείεται να δούμε και 3.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, τα κρούσματα κορωνοϊού θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση την επόμενη βδομάδα. Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι «δεν αποκλείεται να δούμε και 2.800-3.000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά».

Εκτίμησε, επίσης, ότι προς το τέλος του μήνα τα κρούσματα θα είναι περίπου 1.000-1.500. «Όταν το φαινόμενο θα είναι σε φάση αποκλιμάκωσης μπορούν να απελευθερώνονται κάποιες δραστηριότητες με προσοχή». Τέλος, σχολίασε ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερο έλεγχος στα ΜΜΜ, καθώς είναι εστία υπερμετάδοσης.

Κορονοϊός: Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο για το ΕΣΥ

Το σύστημα υγείας στην Αττική συνεχίζει να πιέζεται εξαιτίας του κορονοϊού, ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει μεν σταθερός αλλά σε υψηλά επίπεδα, και οι επόμενες 10 με 15 μέρες είναι κρίσιμες, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. 

Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική, με τον μέσο όρο εισαγωγών να είναι περίπου 200 την ημέρα και την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές έφτασαν τις 1.600, ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγωγών είναι τα 45 έτη και υπάρχουν διασωληνωμένοι οι οποίοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στην Αττική αγγίζει το 87%, και τις επόμενες ημέρες -όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας- θα δοθούν προς διάθεση νέες κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η εξέλιξη θα ήταν δυσμενής εάν δεν είχαν ληφθεί.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, τη χαρακτήρισε «εποικοδομητική», λέγοντας ότι σήμερα περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ έχουν διατεθεί και «φυσικά, ανάλογα πώς θα εξελιχθεί η νόσος, εξετάζονται όλα τα σενάρια, ώστε αν υπάρξει ζήτημα στα δημόσια νοσοκομεία να χρησιμοποιηθούν  στο σύνολό τους οι δομές του ιδιωτικού φορέα».