«Τρέμουν» οι ειδικοί την έκρηξη κρουσμάτων: Το νέο «ρεκόρ» εισαγωγών και οι φόβοι για 600 διασωληνωμένους
«Ρεκόρ» και για τις εισαγωγές στον «Ευαγγελισμό»
Έντονη ανησυχία προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων τη στιγμή που τα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και ασθενείς σε απλές κλίνες, γεμίζουν τα κρεβάτια.
Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών για την έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώθηκαν, καθώς χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.215 νέα κρούσματα κοροναϊού.
Αριθμός που παρέπεμψε στις δραματικές ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου, οπότε είχαν σημειωθεί ανάλογα υψηλοί αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων: στις 12 Νοεμβρίου 2020 είχαν καταγραφεί 3.316 κρούσματα και μια εβδομάδα αργότερα στις 19 Νοεμβρίου είχαν ανακοινωθεί 3.227 νέες διαγνώσεις
«Εφιαλτική» εφημερία με νέο «ρεκόρ» εισαγωγών ασθενών με COVID – 19
Μία από τις πλέον «εφιαλτικές» εφημερίες ήταν αυτή της Τρίτης για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής, με τις εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 να σημειώνουν για τρίτη διαδοχική ημέρα ένα νέο «ρεκόρ».
Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου έφτασαν χθες στο δυσθεώρητο ύψος των… 189, έναντι του προηγούμενου «ρεκόρ» για την περασμένη Δευτέρα, όταν οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 είχαν φτάσει τις…172, με την περασμένη Κυριακή να ξεκινά την «κούρσα» του σχετικού «ρεκόρ» με… 167 εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες τα εφημερεύοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής δεν ξεπερνούσαν τις 120 εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19…
Αξίζει να σημειωθεί ότι νέο «ρεκόρ» εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 γνώρισε την Τρίτη και το εφημερεύον αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας «Ευαγγελισμός», με περίπου… 70 – 75 εισαγωγές, όταν το ίδρυμα δεν σημείωνε μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ύψος εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 μεγαλύτερο από 30 – 35…
Οι διασωληνωμένοι τείνουν να διπλασιαστούν
Tα νοσοκομεία δίνουν τεράστια μάχη για να ανταπεξέλθουν. Ο αριθμός των διασωληνωμένων σημείωσε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ με 484 ασθενείς στις ΜΕΘ πανελλαδικά, την ώρα που στην Αττική η κατάσταση έχει πιάσει «κόκκινο» εδώ και μέρες στα νοσοκομεία.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο είναι 390, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15.73%, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να υπολογίζεται σε 382 ασθενείς ανά ημέρα.
Γώγος: Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων
Άλλωστε την ανησυχία του για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και για την πίεση στο σύστημα υγείας εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως ανέφερε, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η τήρηση των μέτρων είναι δύσκολη, γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί και ο ιός έχει περάσει στις κοινωνικές σχέσεις και μέσα στις οικογένειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά.
«Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών και πιστεύω ότι αυτό θα κρατήσει άλλες 3-4 ημέρες σε αυτά τα επίπεδα, θα υπάρξει μια σταθεροποίηση και την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει η ύφεση στα κρούσματα, όμως θα συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφορικά με την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για άλλη μία φορά με τον κορωνοϊό, με 3.215 νέα κρούσματα να καταγράφονται εχτές στη χώρα.
«Βλέπουμε μια κάμψη από την αρχή της άλλης εβδομάδας. Αλλά έχουμε σημαντική συνεισφορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Θέλουμε να δούμε την εξέλιξη της πορείας», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
«Στην περιοχή μας είχαμε τους σεισμούς. Οι άνθρωποι μένουν πολλοί μαζί, αναγκάζονται να συγχρωτίζονται και υπολογίζουμε ότι στις δύο επόμενες εφημερίες ότι θα έχουμε περισσότερες εισαγωγές από τις περιοχές αυτές. Προς το παρόν είναι ελεγχόμενη η κατάσταση με τις ΜΕΘ και τις κλινικές κορωνοϊού. Υπάρχουν κρεβάτια. Είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη. Το lockdown που εφαρμόζεται δεν έχει αποδώσει», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γουργουλιάνης.
«Ο χρόνος του lockdown επιβάλλεται από τους αριθμούς. Όταν είναι λίγα τα κρεβάτια στην Αττική, είναι δύσκολο να ανοίξουμε. Πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των μέτρων. Πρέπει επιτέλους να πάμε στο υψηλό επίπεδο τηλεργασίας τώρα. Θα έπρεπε να είναι στο 70-80%. Πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις στα ΜΜΜ. Θα πρέπει στους εργασιακούς χώρους να γίνονται rapid test, το ίδιο και στα σχολεία όταν ανοίξουν», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.
«Δεν έχουμε μάθει από την εμπειρία του προηγούμενου κύματος. Στη βόρεια Ιταλία όταν έκλεισαν τα σχολεία, είχαμε ενδοοικογενειακές μολύνσεις. Πρέπει να πάρουμε μέτρα με βάση τις ιδιαιτερότητες της δικής μας περιοχής. Σε ό,τι αφορά στην αγορά, θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς κανένα κίνδυνο. Είναι μικρή η συμμετοχή του λιανεμπορίου στα κρούσματα. Θα γίνεται μόνο με ραντεβού, και χωρίς την εστίαση ανοιχτή. Να δώσουμε περισσότερο χώρο στους ανθρώπους εκτός σπιτιού, στη φύση, στον αέρα, όπως κάνει η Νορβηγία και άλλες χώρες. Δεν έχω εγώ την απόφαση, αλλά το να μείνει κάποιος από τις 6 στο σπίτι είναι λάθος», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.
Πώς θα γίνει η άρση του lockdown
«Τις επόμενες ημέρες μπορεί να πάμε με υψηλά κρούσματα. Εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ. Έχει αυξηθεί ο δείκτης θετικότητας και η δυνατότητα επιμόλυνσης. Είμαστε σε αυξητική πορεία. Μπορεί να συνεχιστεί και μετά την Καθαρά Δευτέρα. Το να κάνουμε σχεδιασμό ανοίγματος είναι σωστό, κυρίως σε ό,τι αφορά στον τρόπο που θα ανοίξουμε, και όχι την ημερομηνία. Το θέμα είναι να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Και αυτό προϋποθέτει δουλειά υποδομής και ίσως αλλαγές στη σειρά των εμβολιασμών», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, με τον κ. Γουργουλιάνη να αναφέρει ότι «Πρέπει να δούμε αλλαγή στη φιλοσοφία. Δεν κλείνουμε τους ανθρώπους στο σπίτι, τους αφήνουμε σιγά – σιγά έξω».
«Συμφωνώ ότι το λιανεμπόριο υπό προϋποθέσεις δε δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Για τα σχολεία, έχει λογική να πάμε πρώτα στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας. Δε θα ήθελα να κάνουμε ένα μαζικό άνοιγμα. Αν κρατήσουμε την εστίαση κλειστή για ακόμα κάποιο διάστημα, δεν περιμένω εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Παγώνη: Αύξηση της μεταδοτικότητας 60% λόγω των μεταλλάξεων
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, με τους ειδικούς να «κρούουν» καμπανάκι κινδύνου για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της χώρας. Για τα παραπάνω μίλησαν το πρωί της Τετάρτης (10/3) στον ΑΝΤ1 η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.
Η κ. Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την κατάσταση στο ΕΣΥ, τονίζοντας ότι η μεταδοτικότητα έχει αυξηθεί κατά 40% με 60% λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των κρεβατιών στα νοσοκομεία, καθώς η κάλυψη χθες ήταν στο 91%.
Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά υπογράμμισε ακόμα ότι λόγω των εμβολιασμών στις μεγάλες ηλικίες μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και όπως είπε οι ηλικίες των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι από 30 έως 60 ετών. Ωστόσο, εξέφρασε και τον προβληματισμό της για τις ποσότητες των εμβολίων, για τι αν θα έχουμε τις δόσεις ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε την μετάδοση των μεταλλάξεων, όπως είπε.
Τέλος, η κ. Παγώνη πρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία πάνω από 60%, ώστε όπως είπε να μην μετακινούνται οι πολίτες για να μεταβούν στην εργασία τους, ενώ σημείωσε πως τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν με κανόνες.
«Καμπανάκι» Θωμαΐδη για τα λύματα: Ανεβαίνει το ιικό φορτίο σε τρεις πόλεις
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε ότι τα λύματα σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου. Όπως είπε στις περιφέρειες αυτές θα αυξηθούν τα κρούσματα, ενώ υπογράμμισε ότι ακόμα δεν έχει μπει μέσα η παράμετρος Τσικνοπέμπτη.
Παράλληλα, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι ενδέχεται από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Ανέφερε ακόμα, ότι σε συγχρωτισμό θα υπάρχει διασπορά, η οποία όπως είπε ξεκινά από χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες.