Σε «βαρύ» κλίμα η σύσκεψη των ειδικών - Γιατί εγείρουν ξανά θέμα Τσιόδρα
Σε ασφυξία ΜΕΘ και οικονομία - Φόβοι για νέα αύξηση κρουσμάτων
Μαραθώνια αναμένεται να είναι και σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία γίνεται σε βαρύ κλίμα μετά τις τοποθετήσεις μελών της, όπως η κ. Κοτανίδου, ότι η επιτροπή έχει χάσει το βηματισμό της. Παράλληλα, η Επιτροπή συνεδριάζει υπό την σκιά των νέων ρεκόρ στα κρούσματα με την μισή χώρα να βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο λόγω του υψηλού φορτίου μεταδοτικότητας του ιού.
Τόσο τα μέλη της επιτροπής, όσο και η κυβέρνηση έχουν δύσκολη εβδομάδα μπροστά τους καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει η υγεία και η οικονομία που βρίσκονται σε οριακά σημεία. Από τη μια η ασφυξία τις ΜΕΘ και από την άλλη το «στέγνωμα» της αγοράς και της οικονομίας λόγω του παρατεταμένου lockdown, το οποίο δεν φαίνεται όμως να έχει φτάσει στα δικά του… όρια.
Την ίδια ώρα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι αυξητικός, σημειώνοντας ότι θα πρέπει όχι μόνο να τηρηθούν τα υφιστάμενα μέτρα, αλλά να ληφθούν και άλλα.
Συνεδρίαση Επιτροπής
Με τον δείκτη μεταδοτικότητας, Rt, να βρίσκεται στο 1,08 για την επικράτεια και αισθητά πιο αυξημένος για την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας μας, οι οποίες βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» επίπεδο Β (αυστηρό lockdown) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID – 19, συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι η ειδική επιστημονική επιτροπή του Χάρτη εισηγείται μεταξύ άλλων στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να «αναβαθμιστούν» στο «βαθύ κόκκινο» επίπεδο Β του Χάρτη (αυστηρό lockdown) ο Δήμος Ιωαννίνων, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και ο Δήμος Βισαλτείας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Οι όποιες σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το θέμα αναμένονται το απόγευμα της Παρασκευής, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαδαλιά.
Βαρύ κλίμα στην Επιτροπή
Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι επικρατεί βαρύ κλίμα στην Επιτροπή μετά τις δηλώσεις της καθηγήτριας και μέλους της Επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Αναστασίας Κοτανίδου, η οποία είπε ευθέως πως εδώ και καιρό τα μέλη της έχουν χάσει τον βηματισμό τους και καταλήγουν πιθανώς σε λάθος εισηγήσεις και λάθος αποφάσεις.
Πολλοί εκτιμούν ότι εμμέσως τίθεται ζήτημα για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έχει αυτοβούλως βρεθεί εκτός της ενημέρωσης των πολιτών από το περασμένο φθινόπωρο και ενημερώνει μόνο τον πρωθυπουργό.
Θέση στο θέμα πήρε και ο κ. Δερμιτζάκης σήμερα το πρωί, ζητώντας την επιστροφή του κ. Τσιόδρα.
Ειδικότερα ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, παρουσίασε ως κουρασμένη την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και ζήτησε άμεσα την επιστροφή του κ. Τσιόδρα στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου.
«Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς» είπε.
Και πρόσθεσε: «Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», δήλωσε.
Σκουτέλης: Θα αυξηθούν τα κρούσματα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης, επισημαίνοντας πως την επόμενη εβδομάδα η κατάσταση θα είναι χειρότερη τόνισε πως θα πρέπει τα μέτρα να τηρούνται.
«Πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο» δήλωσε ο μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Δεν έχουμε περιθώρια για αλλαγές μεγάλες και αυτοκριτικές. Πρέπει να ξεχάσουμε τις γκρίνιες και τις κριτικές» υπογράμμισε ο καθηγητής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και σημείωσε «τα νούμερα, όσον αφορά τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους στην Ελλάδα, είναι πολύ άσχημα, αλλά πλησιάζουμε στην κορυφή».
«Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα χειρότερα αλλά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Αλλά όσο έρχεται η Άνοιξη θα βλέπουμε βελτίωση» τόνισε.
Αναφερόμενος στο lockdown αλλά και το Πάσχα που πλησιάζει είπε πως «με αυτά τα νούμερα δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά πρόβλεψη, όχι για τον Απρίλιο, αλλά ούτε για την άλλη εβδομάδα».
«Έχουμε εμβόλια και είναι ασφαλή, κάνουμε αγώνα για να εμβολιαστούν όσο περισσότερα άτομα μπορούν» δήλωσε.
Σαρηγιάννης: Το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 200% στη Θεσσαλονίκη
Για το ιικό φορτίο που έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό μίλησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως έκανε γνωστό το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 200% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα είναι ήδη υψηλά αλλά δεν ανεβαίνει με τόσο γρήγορος ρυθμούς όσο στη Θεσσαλονίκη. «Γι’ αυτό θεωρώ ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση» είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Θεωρούμε πως τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι αυξητικός».
Παγώνη: Δεν αντέχει ο κόσμος να μείνει άλλο μέσα
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, πώς θα είναι η φετινή διαφορετική Καθαρά Δευτέρα, αλλά και τι θα γίνει με την άρση του lockdown.
«Κανένας ιός δεν έχει φύγει. Εδώ θα είναι και ο κοροναϊός. Απλώς θα εμβολιαστούμε και οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Η κ. Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι. Είπε ότι είναι πολύς κόσμος στην επιτροπή, διαφορετικοί άνθρωποι, πολλές ώρες στις συνεδριάσεις και είναι λογικό που είπε ότι χάσαμε το δρόμο. Όταν τα άτομα είναι πολλά μπλέκεται και η κατάσταση», ανέφερε η κ. Παγώνη.
«Πρέπει να συνδυαστούν τα μέτρα με τη διασκέδαση. Το τριήμερο δεν σημαίνει ότι δε θα διασκεδάσουμε. Αλλά δεν θα πάμε στου Φιλοπάππου. Θα διασκεδάσουμε σπίτι μας, με την οικογένειά μας. Μπορείτε να πάρετε ένα άτομο της καθημερινότητάς σας και να πετάξετε αετό στο βουνό, και να είστε μόνοι σας. Είναι μεγάλο πρόβλημα το τι θα γίνει με τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα. Δεν έχουμε φτάσει σε ψηλό επίπεδο εμβολιασμού. Βλέπουμε τις μεταλλάξεις, πόσος κόσμος νέος είναι στα νοσοκομεία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», σχολίασε η ίδια σχετικά με το πώς θα περάσουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.