Με δεδοµένη την καλή πρόοδο και την απρόσκοπτη εξέλιξη της διαδικασίας των εµβολιασµών στην Ελλάδα, θα µπορούσαµε να προσδιορίσουµε κάποιες, έστω κατ’ αρχήν, φάσεις στην έξοδό µας από την πανδηµία του νέου κορονοϊού, µια έξοδο η οποία θα είναι οιονεί εξαρτηµένη και παράλληλη µε αυτή την ίδια την εξέλιξη των εµβολιασµών και την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης;
«Οχι ακριβώς», είναι η απάντηση που δίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισµούς για τα θέµατα του νέου κορονοϊού.

Ο κ. Μόσιαλος µας εξηγεί χαρακτηριστικά ότι «η έξοδός µας από την πανδηµία θα εξαρτάται πάντα όχι µόνον από τους εµβολιασµούς και την πρόοδό µας σε αυτούς, αλλά, κυρίως, από τη συµπεριφορά των πολιτών έναντι του νέου κορονοϊού, έναντι των πάντα αναγκαίων µέτρων προστασίας. Βλέπετε πειθαρχία;».

Από τη δική του πλευρά, ο επίκουρος καθηγητής Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης επισηµαίνει στα «Π» ότι «δεν είναι µόνον το γεγονός πως δεν υπάρχουν σήµερα ακόµη δηµοσιευµένες σχετικές µελέτες. Είναι, πριν από όλα, το γεγονός ότι για την έξοδό µας από την πανδηµία δεν αρκεί µόνο το ποσοστό εµβολιασµού των πληθυσµών, ενόψει της ανοσίας της αγέλης. Απαιτείται να γνωρίζουµε επίσης ποιες ακριβώς ηλικιακές οµάδες των πληθυσµών έχουν εµβολιαστεί…».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ένα από τα πιο σηµαντικά προβλήµατα, το οποίο µειώνει, µεταξύ άλλων, δραστικά τις δυνατότητες για πρόβλεψη και διεθνή συγχρονισµό, αποτελεί το γεγονός ότι οι διάφορες χώρες της Ευρώπης και του πλανήτη έχουν υιοθετήσει και εφαρµόζουν διαφορετικές στρατηγικές προτεραιοποίησης κατά τη διαδικασία των εµβολιασµών.

Στην Ελλάδα, σύµφωνα µε όσα δήλωσε τη ∆ευτέρα ο γενικός γραµµατέας Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεµιστοκλέους, η πλειονότητα των κατοίκων ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς και των ευπαθών οµάδων πολύ υψηλού κινδύνου (οµάδα Α) θα έχουν εµβολιαστεί µέχρι τις αρχές Μαΐου.
Εως σήµερα έχουν εµβολιαστεί ή έχουν συµφωνηµένο ραντεβού για να εµβολιαστούν 212.000 πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, δηλαδή το 57% επί του συνόλου αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, 230.000 από την ηλικιακή κατηγορία των 80-84 ετών, 58% επί του συνόλου, 282.000 από την ηλικιακή κατηγορία των 75-79 ετών, 65% επί του συνόλου, και 352.000 από την κατηγορία των 60-64 ετών, δηλαδή το 50% επί του συνόλου στη συγκεκριµένη ηλικιακή κατηγορία.
«Η πίεση από την πανδηµία θα µειωθεί πολύ µόνον όταν θα έχουν εµβολιαστεί οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών», σηµειώνει µε νόηµα ο Ηλίας Μόσιαλος.

Η παράδοση εμβολίων και η κάλυψη του πληθυσμού 


Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιτάχυνση του εµβολιαστικού ρυθµού στη χώρα µας αναµένεται από την παράδοση 1.071.000 δόσεων εµβολίων των εταιρειών Pfi zer - BioNTech, σύµφωνα µε το πλάνο που παραδόθηκε από την Pfizer στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς και περίπου 500.000 δόσεων εµβολίων από την εταιρεία AstraZeneca, εντός του Απριλίου, ενώ η εταιρεία Johnson & Johnson επιβεβαίωσε πολύ πρόσφατα στις Αρχές της χώρας µας, αλλά και στην ίδια την Κοµισιόν, την παράδοση 1,2 εκατ. δόσεων του µονοδοσικού εµβολίου της µετά τα µέσα του Απριλίου. ∆όσεις οι οποίες κατανέµονται σε 400.000 ανά µήνα, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Υπενθυµίζεται ότι έως τη ∆ευτέρα είχαν διενεργηθεί στη χώρα µας 1.126.060 εµβολιασµοί, ενώ 372.423 κάτοικοι της Ελλάδας είχαν ήδη πραγµατοποιήσει και τις δύο δόσεις του εµβολίου, µε το ποσοστό της εµβολιαστικής κάλυψης του πληθυσµού να έχει ξεπεράσει το 7,1%.

Η ηλεκτρονική πλατφόρµα των ραντεβού για τις ευπαθείς οµάδες πολύ υψηλού κινδύνου (οµάδα Α), καθώς και για τους ανθρώπους ηλικίας 70-74 ετών και 65-69 ετών αναµένεται να ανοίξει εντός του Μαρτίου. Υπενθυµίζεται ότι η Οµάδα Α των ασθενών πολύ υψηλού κινδύνου, µε σοβαρά υποκείµενα νοσήµατα, περιλαµβάνει άτοµα που έχουν υποβληθεί σε µεταµόσχευση, µεταµόσχευση συµπαγούς οργάνου, µεταµόσχευση µυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων και άτοµα σε λίστα αναµονής για µεταµόσχευση.

Επίσης, περιλαµβάνει άτοµα µε νεφρική ανεπάρκεια και άτοµα που υποβάλλονται σε αιµοκάθαρση, καθώς και όσους υποφέρουν από κυστική ίνωση. Για τους καρκινοπαθείς προτεραιότητα θα έχουν όσοι βρίσκονται υπό αγωγή για καρκίνο συµπαγούς οργάνου και όσοι έχουν αιµατολογικούς καρκίνους.
Επίσης, όσα άτοµα βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή αλλά και άτοµα µε χρόνια προβλήµατα του αναπνευστικού, όπως άσθµα και ΧΑΠ σοβαρού βαθµού, καθώς και ασθενείς µε σοβαρή ηπατική νόσο, σύνδροµο Down και άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις.