Κι όμως διακόσια χρόνια μετά, πέραν των εκδηλώσεων μνήμης, υπάρχουν και άνθρωποι που τιμούν ακόμη στο Α΄ Νεκροταφείο τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης όπου υπάρχουν περίπου 70 τάφοι τους.

Τα parapolitika.gr μετέβησαν εκεί χθες το απόγευμα καταγράφοντας το ενδιαφέρον αρκετών πολιτών, νεότερων κυρίως ηλικιών, για την προγονική ρίζα. Στον οικογενειακό τάφο του Στρατηγού Μακρυγιάννη έχουν τεθεί ένα στεφάνι και δύο μεγάλες γαλανόλευκες σημαίες, μία γύρω από τον ανδριάντα του και μία στην είσοδο της μαρμάρινης πρόσοψης.



Πιο δίπλα, ο τάφος του Οδυσσέα Ανδρούτσου εκτός από στεφάνια και σημαίες έχει και λουλούδια. Μια σημαία έχει τοποθετηθεί και στο μικρό μνήμα του ναυάρχου καραβοκύρη Ανδρέα Μιαούλη. Ομοίως στολισμένος και ο τάφος του πρωτοστάτη της Φιλικής Εταιρείας Εμμ. Ξάνθου ενώ σε εκείνον του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη είναι αναμμένα τα καντήλια.

Όπως βεβαίως και στον τάφο του αρχιστράτηγου της νίκης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Σημαίες μικρές και μεγάλες, λουλούδια, στεφάνια και στην πρόσοψη μια ζωγραφιά από την 9χρονη Δέσποινα Δασκαλάκη: «Σε ευχαριστούμε για όσα έκανες για ‘μας».