Νέο μοντέλο μέτρων για έξοδο από το lοckdown με «μετατόπιση δραστηριοτήτων» προτείνουν οι ειδικοί
Εξάντλησε την αποτελεσματικότητά του το μοντέλο που ισχύει μέχρι σήμερα – Ποια μέτρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης μπαίνει το μοντέλο των μέτρων που εφαρμόζονται μέχρι στιγμής καθώς εκτιμάται ότι εξάντλησε την αποτελεσματικότητά του. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί εισηγούνται το νέο μοντέλο μέτρων που θα οδηγήσει οριστικά στην έξοδο από το lockdown, προκειμένου να υπάρξει κοινωνική και οικονομική ανάταξη, με χαλάρωση μέτρων δε, αλλά με αυστηρούς όρους, ελέγχους και προειδοποιήσεις για τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.
Είναι γεγονός ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα απανωτά lockdown και η ανάγκη της επιστροφής στην κανονικότητα είναι κι αυτοί που οδηγεί σε ανάρμοστες και ανεύθυνες συμπεριφορές, την ώρα που ο ιός καλπάζει.
Οι συνωστισμοί, τα κορονοπάρτι, αλλά και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έρχονται να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των κρουσμάτων στην χώρα μας, και να κάνουν ακόμη πιο δύσκολες τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά και την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των πολιτών που έχουν αποφασίσει να τηρούν πιστά τα μέτρα προκειμένου να βγουν αλώβητοι και χωρίς απώλειες από την μάστιγα του κοροναϊού.
Μετατόπιση δραστηριοτήτων
Το νέο μοντέλο μέτρων που έρχεται ως τελευταίο ανάχωμα στην προσπάθεια μείωσης της διασποράς του κοροναϊού και το οποίο προτείνουν και οι ειδικοί είναι η μετατόπιση των δραστηριοτήτων.
Οι ανοιχτοί χώροι σε συνδυασμό με την βελτίωση του καιρού, αλλά κυρίως σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, κάτι που θα επιτευχθεί και μέσα από εντατικούς ελέγχους, θα δώσουν την δυνατότητα να κάνει η χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική έξοδο από το αυστηρό lockdown.
Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Νέα Σμύρνη
Την ίδια στιγμή αποκαρδιωτικά είναι, όπως αναμένονταν άλλωστε, και τα αποτελέσματα των μετρήσεων των κρουσμάτων στις περιοχές, όπως στη Νέα Σμύρνη, όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Την προηγούμενη Δευτέρα και σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα κρούσματα στην πόλη ανέρχονταν σε 138, από τα οποία τα 39 νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο και τα 99 κατ’ οίκον.
Μάλιστα, χθες, η ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία ανέφερε 176 κρούσματα από τα οποία τα 45 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και τα 131 κατ’ οίκον. «Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες μας» αναφέρει ανακοίνωση του δήμου και συνέχισε: «Να μην συνωστίζονται στο Άλσος, τα πάρκα και τις πλατείες, να κρατούν αποστάσεις δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον και να φορούν μάσκα».
Εισηγήσεις ειδικών
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επόμενες βδομάδες θα καθορίσουν την ασφαλή και οριστική έξοδο από το αυστηρό lockdown, με μία ωστόσο αυστηρή προϋπόθεση. Την άμεση συνεργασία της κοινωνίας σε μια ακόμη προσπάθεια να ανακάμψει η χώρα, η ίδια η κοινωνία, αλλά και η οικονομία.
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, είναι επιτακτική ανάγκη και οι ειδικοί από κάθε πλευρά προτείνουν το άνοιγμα της αγοράς, ωστόσο με όρους.
Σύμμαχος ο καιρός
Το σύστημα υγείας βρίσκεται σε πίεση θα πρέπει να εξετάσουμε τι είναι αυτό που μας έφερε εδώ, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ο καθηγητής πνευμονολογίας κι εντατικής θεραπείας της ιατρικής Σχολής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο σημείο αισιοδοξίας αποτελεί το ότι βελτιώνεται ο καιρός και η μεταδοτικότητα θα μειώνεται.
Τόνισε παράλληλα πως θα πρέπει να ανοίξει το μικρό λιανεμπόριο και στις μεγάλες πόλεις οι επισκέψεις να γίνονται με ραντεβού και τρίωρο κόφτη.
Όπως ανέφερε πως θα βοηθήσουν σημαντικά τα self tests.
Σημείωσε τέλος, πως οι εμβολιασμοί η Ελλάδα έχουν πάει εξαιρετικά καλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα βήματα της αποκλιμάκωσης
Την εκτίμηση ότι η επιδημιολογική καμπύλη επιπεδώνεται διετύπωσε στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, τασσόμενος υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου με εγρήγορση, αλλά μόνο των Λυκείων, ειδικά της 3ης Λυκείου. Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην πανδημία δήλωσε απερίφραστα.
«Σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις στην Ιατρική Σχολή, έως τις 10 – 15 Απριλίου θα έχουμε 2000, 2000 και κάτι κρούσματα ή λίγο παρακάτω από 2000, 2000 με 2200 από τις 20 Απριλίου, και ύστερα θα αρχίσουμε να ‘’παίζουμε’’ με κυλιόμενους μέσους όρους κάτω από 2000. Στην αρχή μεταξύ 1500 και 1800…» «Το Δεκέμβριο ανοίξαμε με 1500 – 1600 κρούσματα, 29 Δεκεμβρίου, παραμονές Πρωτοχρονιάς, είχαμε 1910 κρούσματα» υπενθύμισε.
«Η αποκλιμάκωση δεν είναι οξυκόρυφη όπως η γωνία ενός τριγώνου. Είναι μια κούρμπα, η οποία μπορεί να διαρκέσει 7, 8 καμιά φορά και 10 μέρες. Το ευχάριστο όμως είναι ότι επιπεδώνεται η καμπύλη. Αυτό φάνηκε και από την ανάλυσή μας στην Αττική η οποία είναι ο τροχιοδείκτης της πανδημίας , και φαίνεται, με λιγοστές εξαιρέσεις των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Αττικής και των Βορείων Προαστίων, ότι έχει μπει σε ύφεση και αποκλιμάκωση. Η Αττική δίνει τον τόνο στην πανδημία, κι αν αποκλιμακωθεί η Αττική θα δούμε πάρα πολύ γρήγορα αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.
Ξεκαθάρισε ότι «το να ανοίξουμε με 2000 – 2500 κρούσματα βεβαίως έχει ρίσκο στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές, γιαυτό μού αρέσει ο όρος ‘’ανοίγουμε με περίσκεψη και εγρήγορση’’. Πρέπει να εκθειάσουμε το γεγονός ότι μπαίνουν στη μάχη τα σελφ τεστ ή εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να μπουν στη μάχη αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα είμαι σίγουρος ότι οι επιχειρηματίες θα τα τηρήσουν, είναι προς όφελός τους. Εάν ανοίξουμε με εγρήγορση. Δεν πρόκειται για ‘’χαλάρωση’’ πρέπει να απαγορευτεί αυτή η λέξη είμαστε σε εγρήγορση».
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να ανοίξουμε με τη μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, με αυστηρότατα πρωτόκολλα και τέστινγκ». «Οι εμβολιασθέντες 60 άνω μπορούν να πάνε στον προορισμό τους έχουν μικρή πιθανότητα να νοσήσουν μικρή πιθανότητα ιοφορίας και να μεταδώσουν» σημείωσε.
Λιανεμπόριο - σούπερ μάρκετ - σχολεία
Για το λιανεμπόριο επισήμανε ότι πρέπει να πάρουμε αποκεντρωμένα μέτρα, και όχι οριζόντια σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να ανοίξει με αυστηρά πρωτόκολλα. Στις κόκκινες περιοχές πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεχτικότερο βηματισμό, να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες στην αρχή σημαντικές, πχ τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μεταδίδουν περισσότερο, και όχι τα σούπερ μάρκετ.
«Θα διεύρυνα το ωράριο των σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές και ίσως έως τις 10 το βράδυ. Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην πανδημία, η δομή των σχολείων στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να αραιώσουμε τα παιδιά στις τάξεις και δεν έχουμε και τα καλύτερα κτιριακά συγκροτήματα για αερισμό των αιθουσών, θα πρότεινα υβριδική λειτουργία των σχολείων στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή μερικά μαθήματα εξ αποστάσεως και μερικά μαθήματα στην τάξη εκ περιτροπής και στις κόκκινες περιοχές προς στιγμήν τα σχολεία μπορούν να περιμένουν, η δουλειά τους έως ένα βαθμό γίνεται. Θα έβλεπα την 3η Λυκείου ή μόνο το Λύκειο να επιστρέφει στα σχολεία» υπογράμμισε.
Πάνω από 5000 κρούσματα
Ο κ. Τζανάκης σημείωσε δε ότι «εάν τυχόν δεν εφαρμόζαμε τα μέτρα έστω με αυτή τη μειωμένη αποτελεσματικότητα που κι εγώ πιστεύω, ενδεχομένως θα είχαμε κρούσματα πάνω από 4000 ή 5000, με συνέπεια απρόβλεπτη πίεση στο ΕΣΥ. Τα μέτρα τηρήθηκαν σε ένα ποσοστό 60 έως 70%».
Καθοριστικός ο Απρίλιος
Από την πλευρά του ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος, και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης, σημείωσε ότι ο Απρίλιος πρέπει να γίνει ο μήνας που θα καθορίσει τόσο την πορεία της πανδημίας, αλλά και της κοινωνίας.
Τον Απρίλιο αναμένεται μεγάλος αριθμός εμβολίων, περίπου 1,5 εκατ. δόσεις. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, και ο δισταγμός που υπήρχε δεν υπάρχει πλέον. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι με την πρώτη δόση. Το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2,5 εκατ. Έλληνες. Πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την έναρξη των εμβολιασμών θα έχει εμβολιαστεί ένα 50-60% των πολιτών», είπε ο κ. Σκουτέλης.
Άρση των αναποτελεσματικών μέτρων
Με ηφαίστειο που βράζει παρομοίασε την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος προειδοποίησε ότι με την πανδημία δεν τελειώσαμε.
«Δεν έχει γίνει ακόμα έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα, όπως στη Θεσσαλονίκη», προειδοποίησε ο κ. Καπραβέλος κάνοντας για λόγο για «ηφαίστειο που βράζει» αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας.
Ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης τόνισε πως ήταν λάθος η στρατηγική «να κυνηγήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι το κρούσμα».
«Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς», προειδοποίησε, καθώς μία «λάθος τακτική θα οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου». Είπε πως κάποια μέτρα, που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, μπορούν να αρθούν, ωστόσο πρέπει να υπάρχει εγρήγορση.
Σε ό,τι αφορά τα self tests, υπογράμμισε πως πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά. Το ζήτημα, είπε, είναι το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων, εξηγώντας πως με τη μαζική χρήση των self tests, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φθάσει στις 15.000. Παράλληλα, σημείωσε πως αν κάποιος δεν κάνει σωστά το self test, μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα που θα είναι ψευδώς αρνητικό. Προϋπόθεση για τη σωστή αξιοποίηση των self tests, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 προειδοποίησε πως μέχρι το τέλος Απριλίου η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριότητας.
«Κλειδί» τα self tests -Τι θα γίνει με τα σχολεία
Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, το σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και να γίνουν «τα τεστ που έχουμε πει και έχουμε ζητήσει, και καλώς έρχονται (τα self tests). Γιατί θα γίνεται γρήγορα η ιχνηλάτηση και θα περιοριστεί ο ιός και οι μεταλλάξεις».
Σε εκείνο το σημείο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα πάντα, ταυτόχρονα. Για να ανοίξουν τα σχολεία πρέπει να έχουμε τις ποσότητες των τεστ που θα γίνονται ανά βδομάδα στους μαθητές και τους καθηγητές. Δεν μπορούν να ανοίξουν αλλιώς».
Αναφορικά με την κριτική που ασκείται για τα self tests η Ματίνα Παγώνη τόνισε: «Τα self tests τα είχαμε ζητήσει σαν επιστημονική κοινότητα. Πολλά λέχθηκαν αυτή την εβδομάδα, το πώς θα τα κάνει ο καθένας, το πόσο δύσκολο είναι. Οι οδηγίες θα είναι σαφείς, δεν είναι δύσκολα καθόλου. Να μην κάνουμε την τρίχα τριχιά».
Οι μετακινήσεις εκτός νομού
Στην ερώτηση γιατί η επιτροπή ειδικών και η κυβέρνηση κλίνουν προς την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, διατηρώντας την απαγόρευση για τις μετακινήσεις εκτός νομού η κυρία Παγώνη είπε:
«Οι εμβολιασμοί δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοιο ποσοστό που να υπάρχει μια σχετική ασφάλεια και ανοσία. Ενας που θα φύγει ανεμβολίαστος 50 ετών και πάει στο χωριό του μπορεί να βρει ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι στο 10% που έχουν εμβολιαστεί και θα νοσήσουν. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Πρώτα θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο»
Καταλήγοντας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για το Πάσχα. «Πώς θα είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε διαφορετικό καλοκαίρι αν έχουμε ένα κύμα ενδιάμεσα; […] Υπάρχει ανησυχία να μην πάει κάτι λάθος και φτάσουμε στο καλοκαίρι και δεν έχουμε σχετική ανοσία γύρω στο 50%. Να προχωρήσει το εμβόλιο, να μπορέσει ο κόσμος να εμβολιαστεί, να τα καταφέρουμε το καλοκαίρι».