Για 5.000 κρούσματα ημερησίως προειδοποίησε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προτρέποντας να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να βοηθηθεί η ψυχολογία των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού.

«Παίρνουμε ένα ρίσκο μήπως δουλέψει άλλο μοντέλο. Αυτή την στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο. Αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής πρότεινε άνοιγμα με ένα υπολογισμένο ρίσκο για συγκεκριμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.
Επίσης, πρότεινε το άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου με ραντεβού, της εστίασης, αλλά και των σχολείων, με σκοπό την κοινωνική αποσυμπίεση των πολιτών.

«Να ανοίξουμε γιατί έτσι όπως πάμε δεν πάμε καλά. Για να μειώσουμε τη μετάδοση γιατί αυτό το lockdown δεν δουλεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως προειδοποίησε, αν μείνουμε έτσι «θα πάνε 5.000-5.500 τα κρούσματα μέχρι τον Μάιο και θα έχουμε μια αργή μείωση, οπότε τον Ιούνιο δεν θα είμαστε σε μια κατάσταση που θέλουμε».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν υπάρξει άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ενδεχομένως να υπάρξει μια αύξηση των κρουσμάτων στην αρχή, αλλά στη συνέχεια, και λόγω καιρού, θα υπάρξει βελτίωση.

Ερωτηθείς σχετικά με μια έντονη αντιπαράθεση που είχε σχετικά με την άρση του lockdown στα social media με τον ερευνητή και καθηγητή στις ΗΠΑ Γιώργο Παυλάκη, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως «και οι δύο έχουμε συναισθηματική φόρτιση και πάνω σε αυτή μπορεί να πούμε κάτι παραπάνω καμιά φορά».