Υπόθεση Μαρφίν: Οι ανατροπές που φέρνουν τα νέα στοιχεία - Η δολοφονική ομάδα των «επτά» , τα βίντεο και οι καταθέσεις
Ανοίγει και πάλι ο φάκελος για τους αδικαίωτους τρεις νεκρούς
Μια υπόθεση – στίγμα για την ελληνική κοινωνία, η υπόθεση του εμπρησμού της Μαρφίν, με θύματα 3 εργαζόμενους που ανασύρθηκαν νεκροί από ασφυξία, λόγω της μανίας ομάδας που παρείσφρησε σε πορεία διαδηλωτών, περνάει και πάλι στα χέρια των αρχών, καθώς ανοίξε εκ νέου ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, είναι οι τρεις αδικαίωτοι νεκροί που άφησε πίσω της μια κατάσταση ντροπής για την χώρα μας και σήμερα ακόμη οι οικογένειές τους αναζητούν την δικαίωση των νεκρών τους και την λύτρωσή τους.
Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση στη Marfin, ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε επίσημα, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Στα χέρια των αρχών βρίσκονται εκ νέου υλικό από κάμερες, μαρτυρίες αυτοπτών και πληροφορίες από τα Εξάρχεια, που δεν κατάφεραν να «σβηστούν» στο πέρασμα των χρόνων, όπως ο πόνος της άδικης απώλειας των τριών συνανθρώπων μας και του αγέννητου παιδιού που χάθηκαν στα αποκαΐδια της τράπεζας.
Ωστόσο, οι αρχές φαίνεται ότι δεν εστιάζουν μόνο στο ήδη υπάρχων υλικό. Νέα στοιχεία και πληροφορίες για την δράση συγκεκριμένων ατόμων που κινούνται σε συγκεκριμένους χώρους φαίνεται ότι δείχνουν τον δρόμο στις διωκτικές αρχές για την εξιχνίαση.
Νέα στοιχεία και ανατροπές
Σύμφωνα και με πληροφορίες του protothema.gr αναμένεται να διερευνηθούν τρία κακουργήματα: Σύσταση και συμμορία εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονίες, κατασκευή και χρήση εκρηκτικών υλών. Ήδη στα χέρια των αρχών υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που έχει αναλυθεί και τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μια μεγάλη έρευνα από ειδική ομάδα της Κρατικής Ασφάλειας. Αυτό το υλικό μαζί με την έρευνα που θα γίνει πλέον σε επίσημο επίπεδο, θα οδηγηθεί σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που θα δέσουν συγκεκριμένα πρόσωπα.
Τα στοιχεία αυτά έχουν συγκεντρωθεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς από τον Ιανουάριο του 2020, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ να ανοίξει και πάλι ο φάκελος της Marfin προκειμένου να εντοπιστούν ανεκμετάλλευτα στοιχεία για να εξιχνιαστεί το στοιχειωμένο έγκλημα της οδού Σταδίου.
Οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό της ομάδας των κουκουλοφόρων που έσπειραν τον θάνατο σε αθώους εργαζόμενους κινούνται σε τρία επίπεδα. Έχουν μαζέψει και αναλύσει όλο το υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες. Οι πληροφορίες λένε ότι η ομάδα των επτά, στην οποία συμμετείχε και μια νεαρή αδύνατη γυναίκα, με έναν άνδρα συντονιστή, ξεκίνησε από την Πατησίων σπάζοντας και καταστρέφοντας, όμως το γεγονός ότι φόραγαν κουκούλες, κράνη και γάντια στα χέρια δεν επιτρέπει στις Αρχές να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεσή τους.
Παράλληλα επανεξετάζονται πληροφορίες και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που είδαν όλο το σκηνικό και είναι σε θέση να δώσουν λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου. Τέλος, προσπαθούν μέσω πηγών και επαναλειτουργίας δικτύου πληροφοριών στον χώρο των αντεξουσιαστών και της πλατείας Εξαρχείων να μαζέψουν στοιχεία για την ομάδα των κουκουλοφόρων που το μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010 ξεχύθηκαν στους δρόμους αποφασισμένοι να σπάσουν, να κάψουν και να σκοτώσουν αθώους ανθρώπους.
Η δολοφονική ομάδα των «επτά»
Σύμφωνα με την έρευνα της κρατικής Ασφάλειας, η ομάδα των επτά αποτελούσε τον πυρήνα ενός ευρύτερου σχηματισμού 23 ατόμων που είχε παρεισφρήσει στην πορεία διαμαρτυρίας για το πρώτο μνημόνιο.
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους ταυτοποιήσουν σχεδόν όλους, ενώ η έρευνα είναι στο τελικό στάδιο προκειμένου να βρεθούν τα ενοχοποιητικά στοιχεία και να σχηματιστεί δικογραφία. Σύμφωνα με το protothema.gr προέκυψε, έντεκα χρόνια μετά, τα άτομα αυτά εξακολουθούν να κινούνται στον «χώρο» και να επιδεικνύουν έντονη δραστηριότητα, έχοντας την πεποίθηση ότι τα χρόνια πέρασαν και έχουν πλέον ξεγλιστρήσει από την υπόθεση της Marfin.
Εκτός από τη νεαρή κοπέλα που ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί και εκτιμούν πως είναι μία από τις τρεις ύποπτες στις οποίες έχουν επικεντρωθεί, οι υπόλοιποι έξι είναι άνδρες, παλιοί γνώριμοι των Αρχών που έχουν περάσει πολλές φορές από τα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας και έχουν λάβει μέρος σε επεισόδια και πορείες
Το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης
Την 5η Μαΐου του 2010 γινόταν ένα ιδιαίτερα μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα οικονομικά μέτρα για την υπογραφή δανειακής σύμβασης, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Είχε προκηρυχθεί γενική απεργία από την ΓΣΣΕ.
Η διαδήλωση διακόπηκε από επεισόδια στο ύψος της Κλαυθμώνος. Άγνωστοι με κουκούλες, πλαγίως του όγκου της πορείας, έριξαν βόμβες μολότοφ στο βιβλιοπωλείο Ιανός και στο κατάστημα της τράπεζας Marfin, το οποίο ήταν κλειδωμένο με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν μέσα να μην μπορούν να διαφύγουν, ούτε και να ανέβουν στην ταράτσα που ήταν επίσης κλειδωμένη. Η τράπεζα τυλίχτηκε στις φλόγες, ενώ από την άλλη πλευρά της Σταδίου οι δυνάμεις των ΜΑΤ έριχναν δακρυγόνα.
Οι αναθυμιάσεις ανάγκασαν τους εργαζόμενους της τράπεζας να βγουν στα μικρά μπαλκόνια, χωρίς όμως να μπορούν να διαφύγουν από το κλειδωμένο κτίριο. Όταν εμφανίστηκαν τα οχήματα της Πυροσβεστικής, ο κύριος όγκος της πορείας ανέβηκε στο αριστερό πεζοδρόμιο της Σταδίου για να διευκολύνει την διέλευση, ενώ φώναζε κατά των κουκουλοφόρων προσπαθώντας να τους εμποδίσει, πράγμα που κατέστη αδύνατο λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από τους καπνούς και τα δακρυγόνα.
Οι διαδηλωτές κατάφεραν να μετακινηθούν προς το Σύνταγμα. Με παρέμβαση της Πυροσβεστικής η φωτιά έσβησε, αλλά ήταν αργά για τους τρεις εργαζόμενους, που ανασύρθηκαν νεκροί από ασφυξία.
Ηταν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών.