Κόντρες, διαφωνίες και επιφυλάξεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την άρση των μέτρων
Όλο το παρασκήνιο από τη σύσκεψη για το νέο μοντέλο περιοριστικών μέτρων
Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και με κάποιες περιπτώσεις με υψηλούς τόνους, διαφωνίες και αντιπροτάσεις έγινε χθες η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Από τη μία η ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας, αίτημα που έδωσε και η κυβέρνηση προς διερεύνηση στους ειδικούς, και από την άλλη η ανάγκη να άμεση μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, προκάλεσαν… εκρήξεις στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής.
Οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από τα μέλη τόσο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και γενικότερα της αγοράς και της οικονομίας, αλλά και των σχολείων, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό, ήρθαν σε αντίθεση με όσα μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο των μέτρων και να αρθούν οι περιορισμοί που δεν αποδίδουν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν όλες οι προτάσεις με τους διαφωνούντες μεταξύ τους να επιμένουν στην μία ή στην άλλη άποψη, ενώ το κύριο βάρος των αντεγκλήσεων δόθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει λειτουργικό το νέο μοντέλο μέτρων με την σταδιακή χαλάρωση και πώς θα πειστούν οι πολίτες για την τήρηση των μέτρων, στοιχείο αναγκαίο και απαραίτητο για την πορεία του κοροναϊού, αλλά και των μέτρων.
Χαρακτηριστικό του έντονου παρασκηνίου που προηγήθηκε πριν τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις ήταν το γεγονός ότι καθυστέρησαν τουλάχιστον 1,5 ώρα, ακριβώς λόγω της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας και των διαφωνιών που επικρατούσαν στην σύσκεψη των μελών της Επιτροπής.
Οι διαφωνίες
Λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση άλλωστε τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τους ειδικούς επιστήμονες αποτελούσε πάντα έναν ισχυρό προβληματισμό καθώς ο τρόπος λειτουργίας τους είναι κάτι που πρέπει να επανεξετάζεται ανάλογα με τα δεδομένα και τα ζητούμενα.
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστήριζαν ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ πολλοί επίσης ισχυρίζονταν ότι πρέπει άμεσα η οικονομία και η κοινωνία να εκτονωθούν, εκμεταλλευόμενοι πολίτες και επαγγελματίες τους εξωτερικούς χώρους. Η άποψη αυτή βασίζονταν στο ότι με τον τρόπο αυτό θα βγουν από την ψυχολογική κόπωση και οι πολίτες, οι οποίοι θα αποφεύγουν να συνωστίζονται χωρίς μέτρα σε σπίτια, πλατείες και πάρκα.
Στο μικροσκόπιο όμως της κυβέρνησης μπαίνει και ένας άλλος οικονομικός παράγοντας, ιδιαίτερα ισχυρός για την χώρα μας, που δεν είναι άλλος από τον τουρισμό. Εκτιμάται από κάποιους ότι το άνοιγμα της αγοράς νωρίτερα του τουρισμού θα επιδεινώσει την κατάσταση στη χώρα μας κάτι που ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για τον τουρισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες για το άνοιγμα της αγοράς έδωσαν θετική ψήφο τα 32 από τα 33 μέλη της Επιτροπής, ενώ ένας επιστήμονας εξέφρασε την αντίθεσή του με τα μέτρα, τονίζοντας πως θεωρεί ότι πρέπει να παραταθεί το lockdown για ακόμη μερικές εβδομάδες.
Επίσης, από την πλευρά των ειδικών τέθηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξουν τα καταστήματα τη διενέργεια υποχρεωτικών rapid test στους εργοδότες και στους εργαζομένους, όπως γίνεται στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατέθεσε τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε και προβλέπει υποχρεωτικότητα διαγνωστικών τεστ σε μια σειρά κλάδων, μεταξύ των οποίων και το λιανεμπόριο.
Προβληματισμός στην Επιτροπή επικράτησε και για το ζήτημα της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, την οποία μάλιστα πολλοί θεωρούσαν «κλειδωμένο μέτρο».
Οι ειδικοί όχι μόνο τόνισαν πως ήταν επιφυλακτικοί στην άρση του συγκεκριμένου μέτρου, αλλά θεωρούσαν πως αν το μέτρο αρθεί μαζί με το άνοιγμα της αγοράς, τότε πολύ πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός.
Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί αποφάσισαν να μην πάρουν πάνω τους μία τέτοια απόφαση και έτσι λίγη ώρα μετά ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως με απόφαση της κυβέρνησης οι διαδημοτικές μετακινήσεις για σωματική άσκηση (κωδικός 6) απελευθερώνονται μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει πιλοτικά και πως οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το συγκεκριμένο μέτρο αποσυμπίεσης.