Προβληματισμός για όσους νοσούν και μετά τον εμβολιασμό
Τι υπενθυμίζουν και πώς εξηγούν οι ειδικοί το ότι κόλλησαν τον ιό ακόμη και γιατροί που είχαν εμβολιαστεί
Ένα χάος πληροφοριών που δυστυχώς δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε καν οι ειδικοί προκαλούν αμφιβολίες στους πολίτες τόσο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όσο και για την ποιότητα.
Ωστόσο, σε κάθε ευκαιρία, τόσο οι ειδικοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι πρόκειται είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά υπενθυμίζουν ότι τα εμβόλια έχουν συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα, η οποία από την πρώτη στιγμή είναι γνωστή, και αφορά σε ένα ποσοστό 70-90%, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα προστασίας και μετά τον εμβολιασμό. Μάλιστα, η απαραίτητη ατομική υγιεινή και τα μέτρα προστασίας, μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών, είναι από τα μέτρα που εξακολουθούν να είναι στην πρώτη γραμμή για την προστασία μας, είτε έχουμε κάνει το εμβόλιο, είτε όχι.
Η παραπληροφόρηση
Αρχικά, προέκυψε το θέμα με το εμβόλιο της Astrazeneca με ειδικούς, επιστήμονες, αλλά και την ίδια την εταιρία να μην μπορεί να πείσει για την ασφάλεια του εμβολίου, τουλάχιστον στο βαθμό που μπορούσαν να το κάνουν οι επιστήμονες και οι ειδικοί, οι οποίοι όμως διαψεύδονταν από τα δεδομένα. Τουλάχιστον αυτήν ήταν η αρχική εικόνα που μπορούσε να εισπράξει κανείς. Την είχα θολή εικόνα έχουν οι πολίτες και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όταν ακούν ότι κάποια άτομα, ανάμεσά τους και γιατροί, ενώ είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ωστόσο νόσησαν. Μάλιστα, ήδη υπάρχει και περίπτωση εμβολιασμένου με δύο δόσεις που διασωληνώθηκε και εν τέλει έχει χάσει την ζωή του.
Οι αμφιβολίες και το ξεκαθάρισμα
Οι ειδικοί και οι επιστήμονες τονίζουν σε κάθε περίπτωση ότι τα εμβόλια, τα self test και τα ατομικά μέτρα, αλλά και η υπεύθυνη στάση του καθένα απέναντι στην πανδημία, είναι ο βασικός συνδυασμός που θα μας απαλλάξει από τον κοροναϊό. Οι μεμονωμένες περιπτώσεις με τις σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές παρενέργειες που ενδεχομένως να προκαλέσει ένα εμβόλιο, δεν πρέπει να απασχολούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή υπενθυμίζεται ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που φτάνει σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό.
Όπως εξήγησε η κ. Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τα εμβόλια προστατεύουν κατά 90% και μάλιστα εφόσον κάποιος έχει και τις δύο δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα. Είναι δυνατόν να κολλήσει και πάλι τον κοροναϊό κάποιος, αλλά συνήθως είτε δεν έχει συμπτώματα , είτε αυτά θα είναι «αδύναμα» σε σχέση με τον εάν δεν είχε εμβολιαστεί.
Παράλληλα, αναφερόμενη στους γιατρούς του Γεννηματά, που νόσησαν ενώ είχαν κάνει το εμβόλιο, η κ. Παγώνη, εξήγηση πως οι γιατροί βρίσκονται καθημερινά και πολλές ώρες σε ένα περιβάλλον που φέρει υψηλό ιικό φορτίο και είναι φυσιολογικό ενδεχομένως κάποιος, εάν και εμβολιασμένος , να κολλήσει τον ιό.
Χάσαμε διασωληνωμένο ασθενή, είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου
Συγγενή του από κοροναϊό έχασε ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, όπως ενημέρωσε μέσω του Facebook. Ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι ο ασθενής είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. «Δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι ο εμβολιασμός είναι πανάκεια […] Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα μας γλυτώσει από την πανδημία» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παυλάκης τόνισε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες στιγμές της πανδημίας, καθώς είμαστε στη κορύφωση τους επιδημιολογικού κύματος.
Υπογράμμισε ότι έχει επικρατήσει πανικός που οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις, όπως αυτή να ανοίξουμε δραστηριότητες σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Επιδοκίμασε την εισήγηση της επιτροπής να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη.
Όπως είπε αν τώρα προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων την εβδομάδα των Παθών θα έχουμε την κορύφωση των θανάτων, καθώς τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς.
Για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας έφερε σαν παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου μετά την Πρωτοχρονιά κατέγραφε πενταπλάσια κρούσματα από την Ελλάδα και τώρα έχει καταφέρει να μειώσει σε λιγότερα από 100 σε ημερήσια βάση.
Σαρηγιάννης: Ο 86χρονος πατέρας του νοσηλεύεται με κοροναϊό παρά τον εμβολιασμό
Για τον 86χρονος πατέρα του νοσηλεύεται με Covid-19, αν και έχει εμβολιαστεί από τις 9 Φεβρουαρίου με τη δεύτερη δόση, μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Ο πατέρας μου είναι στο 5% των ανθρώπων που μπορεί να τους συμβεί. Σε ότι αφορά στην λοίμωξη, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και η κατάσταση πιο ήπια. Το πρόβλημα είναι στην ηλικία και στα υποκείμενα νοσήματα. Είναι 86 ετών» σημείωσε ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ.
Όπως ανέφερε, ακόμα και αν η νόσηση από covid σε κάποιον ηλικιωμένο είναι ήπια, μπορεί να τον βάλει σε περιπέτειες με άλλα προβλήματα της υγείας του.
«Συζητάμε για τους ηλικιωμένους. Αλλά, να ψάξουμε, όλοι μας, από 45 και πάνω, αν μπορούμε να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε τίποτα. Ούτε άγχος, ούτε τσίμπημα στην πίεση. Όταν μιλάμε για ασθενείς και υποκείμενα νοσήματα, ας σκεφτούμε και αυτό» πρόσθεσε με νόημα.
«Όλοι θα πρέπει να προσέχουμε. Για να σταματήσουμε τη διασπορά. Γιατί είναι θέμα ζωής και θανάτου».