Κοροναϊός: Σε στενή πολιορκία οι ΜΕΘ με νέο ρεκόρ 670 εισαγωγών
Η κινητικότητα της 25ης Μαρτίου αύξησε τις εισαγωγές - Στα πλάνα της κυβέρνησης και νέο σχέδιο επίταξης
Το ένα «μαύρο» ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό καταρρέουν. ΜΕΘ με απόλυτη πληρότητα και ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι οι εισαγωγές δεν πρόκειται να σταματήσουν τις επόμενες βδομάδες. Κι όλα αυτά την ώρα που δύο άλλοι «πόλεμοι» βρίσκονται σε εξέλιξη, ένας μεταξύ των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων, και ο δεύτερος για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Στην παραληρηματική αυτή κατάσταση καλούνται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να δώσουν έναν αγώνα ζωής για τους εκατοντάδες διασωληνωμένους που ήδη βρίσκονται στη ΜΕΘ, αλλά και για άλλους τόσους που προβλέπουν πολλοί ειδικοί ότι θα έχουμε το επόμενο διάστημα. Έναν αγώνα ωστόσο άνισο αν λάβουμε υπ’ όψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και τις προβλέψεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ασφυξία στις ΜΕΘ, οδηγεί και την επόμενη κίνηση της κυβέρνησης, που σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια θα είναι εκ νέου επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
Πόλεμος στις ΜΕΘ
Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, που σημειώνουν νέο «μαύρο» ρεκόρ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και ένα ακόμη δύσκολο 24ωρο ξημέρωσε για τα νοσοκομεία της χώρας. Χθες υποδέχθηκαν 670 ασθενείς – αριθμός ρεκόρ στις εισαγωγές όλης της περιόδου της επιδημίας. Σημειώνεται ότι από τους 670 ασθενείς οι 323 από αυτούς αφορούσαν στην Αττική.
Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 670 εισαγωγών παραπέμπει στις μεταδόσεις και τις μολύνσεις που συνέβησαν προ 15νθημέρου, δηλαδή στις 24 με 25 Μαρτίου, καθώς η χρονική απόσταση ανάμεσα στη μόλυνση και τη σοβαρή νόσηση είναι σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου δύο εβδομάδες. Φαίνεται πλέον εκ του αποτελέσματος πως η έκρηξη των εισαγωγών, όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας, συσχετίζεται με την κινητικότητα εκείνου του εορταστικού διήμερου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας συνολικά, οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη covid-19 ανέρχονται στους 5.486, με τους 4.261 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 1.225 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης). Οι διασωληνωμένοι είναι 749, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 66 ασθενείς βρίσκονται με μηχανική υποστήριξη αναπνοής εκτός Μονάδων. Πριν από έναν μήνα οι νοσηλευόμενοι ήταν 3.758 - έχουν αυξηθεί κατά 35%.
Το φράγμα των 600 εισαγωγών έχει «σπάσει» άλλες δύο φορές, στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου. Είχαν καταγραφεί αντιστοίχως 628 και 635 εισαγωγές σε νοσοκομεία, με τους ειδικούς να αποδίδουν τις αυξημένες νοσηλείες στο τριήμερο της Αποκριάς στα μέσα Μαρτίου καθώς τότε δημιουργήθηκε μια πολύ ισχυρή και μακρά αλυσίδα μεταδόσεων σε πολλές περιοχές της επικράτειας, λόγω των συναθροίσεων που κρυφά ή φανερά έλαβαν χώρα.
Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 2.508, με τους 401 να είναι διασωληνωμένοι. Με το σύστημα υγείας του λεκανοπεδίου να βρίσκεται στο «κόκκινο», θεωρείται βέβαιον ότι το νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» θα ακολουθήσει το «Θριάσιο» ως το επόμενο νοσηλευτικό ίδρυμα για την υποδοχή και τη νοσηλεία μόνο για περιστατικά covid-19. Υπενθυμίζεται ότι το Θριάσιο θα διαθέσει συνολικά 180 απλές κλίνες και άλλες 33 κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας μπορούν να παραχωρηθούν άλλες 43 κλίνες ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι», και «Ελπίς». Αυτές θα αναπτυχθούν ως πολυδύναμες ΜΕΘ κυρίως στα χειρουργεία των νοσοκομείων ενώ στο «Γεννηματάς» θα παραχωρηθεί και η καρδιολογική κλινική.
Προβληματισμός για την Δυτική Μακεδονία
Έντονος προβληματισμός υπάρχει τις τελευταίες ημέρες και για τη Δυτική Μακεδονία, ιδίως για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πέλλα, γεγονός που επισημάνθηκε από τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου για την επιδημιολογική πορεία της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 398 νέα κρούσματα και στην Πέλλα, που έγινε ειδική αναφορά από τον υπουργό, άλλα 74 κρούσματα. Για τις περιοχές αυτές μίλησε προχθές και ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ακαδημία Αθηνών, τονίζοντας πως μόνο η Δυτική Μακεδονία μετρά περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα, και πως καταγράφηκε αύξηση κατά 46% στον εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων, γεγονός που χαρακτηρίζει την αύξηση ως εκθετική και συνεπώς ιδιαίτερα απειλητική για τη δημόσια υγεία αλλά και το ΕΣΥ.
Είναι ενδεικτικό ότι στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης νοσηλεύονταν ήδη 54 ασθενείς και χθες έγιναν 7 νέες εισαγωγές. Άλλοι 55 είναι οι νοσηλευόμενοι στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, με τους 5 να εισάγονται το περασμένο 24ωρο. Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών Πέλλας νοσηλεύονταν χθες 44 ασθενείς και έγιναν άλλες 11 εισαγωγές, ενώ σε εκείνο της Έδεσσας οι νοσηλευόμενοι ήταν 32 και έγιναν 5 νέες εισαγωγές.
Συνολικά, στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονται 1.338 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, από τους οποίους οι 187 διασωληνωμένοι. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας οι ασθενείς είναι 872, με τους 270 να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αχαϊας. Τέλος, σταθερά υψηλή παραμένει η κυκλοφορία του κοροναϊού στην Κρήτη, με τους νοσηλευόμενους να έχουν φτάσει τους 156, σημειώνοντας αύξηση μέσα σε έναν μήνα κατά 60%.