«Ότι προβληματισμούς και ανησυχίες είχαμε για το εμβόλιο της AstraZeneca τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες έχουμε και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Παθολογίας και Κλινικής φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

«Φαίνεται όμως αυτό τουλάχιστον που έχει ειπωθεί από τον EMA και από την ελληνική επιτροπή εμβολιασμών είναι ότι δεν συγκρίνονται τα οφέλη τα οποία προσφέρουν τα εμβόλια αυτά με τους θεωρητικούς και πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε ορισμένα άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπαντιδέας υπογραμμίζοντας «ότι για αυτό συνιστάται ακόμα ο εμβολιασμός με αυτά τα εμβόλια τουλάχιστον όσο το πρόβλημα των ανεπιθύμητων παρενεργειών μένει σε αυτό το επίπεδο το οποίο έχουμε μέχρι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπαντιδέας.

ΔΗΜ: Θα περιμένουμε να δούμε τις όποιες αποφάσεις και στη συνέχεια το πως η ΕΕ θα απαντήσει γιατί αυτό το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας ο αποκλεισμός των υπολοίπων εμβολίων από τη στιγμή που λήγουν τα συμβόλαιά τους δυστυχώς δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό

«Σίγουρα και βλέπετε ότι δεν υπάρχει μια ενιαία στρατηγική στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των εμβολίων, κάθε χώρα ακολουθεί δικές της αποφάσεις», επισήμανε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Σπαντιδέας σημείωσε: «Ο EMA τουλάχιστον για το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πάρει απόφαση, έχει σταθμίσει τους κινδύνους με τα οφέλη και συνιστά να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό. Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο δεν διαφέρει απ’ αυτό της AstraZeneca τουλάχιστον στην εμφάνιση της ανεπιθύμητης αυτής ενέργειας που δημιουργεί την ανησυχία στον κόσμο δηλαδή των θρομβοεμβολικών επεισοδίων, δεν φαίνεται η συχνότητα αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας να είναι μεγαλύτερη σε αυτό το εμβόλιο από ότι είναι με της AstraZeneca».

«Το αντίθετο, τουλάχιστον μέχρι τώρα από τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται ότι η συχνότητα εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων να είναι μικρότερη συχνότητα. Κατά συνέπεια λογικά σκεπτόμενοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ΕΜΑ θα προχωρήσει στην ίδια μεταχείριση του εμβολίου της Johnson & Johnson όπως με αυτό της AstraZeneca. Στην Αμερική τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Στην Αμερική το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει πάρει έγκριση, δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα οι αμερικανικές δοκιμές που απαιτούνται να γίνονται σε αμερικανούς πολίτες για να δοθεί άδεια σε ένα καινούργιο εμβόλιο ή σε ένα καινούργιο φάρμακο κατά συνέπεια το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει κριθεί ακόμα και πολλοί εκφράζουν την αμφιβολία τους κατά πόσο θα δοθεί έγκριση επείγουσας χρήσης του εμβολίου αυτού. Την ίδια τύχη αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή και το εμβόλιο της Johnson & Johnson», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Οι αμερικανοί βρίσκονται σε μια πολύ πλεονεκτική θέση, δηλαδή έχουν εξασφαλίσει εμβόλια από τη Pfizer και τη Moderna, έχουν καλύψει κατά κάποιο τρόπο τις μελλοντικές τους ανάγκες και πολύ λίγο θα τους κοστίσει εάν δεν θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο της Johnson & Johnson ή της AstraZeneca. Δεν είναι όμως το ίδιο πράγμα για την ΕΕ όπου οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna υπολείπονται σαφώς αυτών της αμερικανικής ηπείρου με αποτέλεσμα να υστερεί η ΕΕ γενικά στην τροφοδοσία με εμβόλια για αυτό κιόλας προχώρησε στην απόφαση της χρήσης του εμβολίου AstraZeneca», εξήγησε ο καθηγητής Παθολογίας.

Για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ, ανέφερε ότι στόχος είναι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 50% τουλάχιστον του ευρωπαϊκού πληθυσμού ούτως ώστε να έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο κοντά στο επίπεδο της ανοσίας της αγέλης.