Η πίεση στο ΕΣΥ μπλοκάρει το «Πάσχα στο χωριό» - Από Δευτέρα με self test λιανεμπόριο, δικαστήρια και σχολές οδηγών
Θάνατοι και διασωληνώσεις δεν επιτρέπουν συζητήσεις για υπερτοπικές μετακινήσεις- Δεν θα γίνει εμβολιασμός με J&J – Τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί οι σαραντάρηδες
Mε περισσότερες «ανάσες ελευθερίας» προχωράει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, την στιγμή που τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα αποδεικνύουν ότι ο εχθρός είναι ακόμη εδώ και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την έξοδο της Ελλάδας από τον εφιάλτη.
Για την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε κρούσματα 3067 στη χώρα, ενώ πέρα από τον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων σε υψηλά επίπεδα παραμένουν θάνατοι και διασωληνωμένοι ασθενείς, με 91 νεκρούς και 824 ασθενείς σε ΜΕΘ, ωστόσο όπως τόνισε καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, σταθεροποίηση παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται στις 26.000, ενώ ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων είναι 2.800.
Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χραδαλιάς, ανακοίνωσε το άνοιγμα των καταστημάτων στην Κοζάνη, με τη μέθοδο του click away και την επαναλείτουργια των σχολών οδήγησης από την προσεχή Δευτέρα, υπό συγκεκριμένους όρους:
-Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα γίνονται μόνο διαδικτυακά.
-Θα γίνονται υποχρεωτικά self tests ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους.
-Υποχρεωτικά self tests για τους εξεταζόμενους 24 ώρες πριν την πρακτική εξέταση.
-Εκπαιδευτές και εξεταστές θα κάνουν υποχρεωτικά self tests δυο φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη.
-Τα ραντεβού των εξετάσεων για γίνονται ανά μία ώρα και θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό (χρήση μάσκας, ανοιχτά παράθυρα κλπ).
Ενόσω λοιπόν το τρίτο κύμα της πανδημίας τρομάζει τους ειδικούς και την κυβέρνηση από τη Δευτέρα ξεκινά η εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες, πέρα από τα σχολεία που προϋπόθεση για την επαναλειτουργία τους ήταν η υποχρεωτική χρήση των self test.
Και συγκεκριμένα, υποχρεωτικό θα είναι το self test για τους εργαζόμενους σε λιανικό εμπόριο (και σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και ποτών), μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), εστίαση, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, δικαστήρια, καθώς και στις υπηρεσίες καθαρισμού και στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.
Επιπλέον, σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υποχρεούνται οι πάλληλοι των ΚΕΠ, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.
Αναφορικά με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή μας στην κανονικότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του προγράμματος «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός από Δευτέρα με τα συγκεκριμένα εμβόλια, παρόλο που παρελήφθησαν πάνω από 30.000 δόσεις. «Δεν θα γίνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια μέχρι να έχουμε νεότερη ενημέρωση από τον EMA» συμπλήρωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβόλια.
Σχετικά με την εξέλιξη των εμβολιασμών μέχρι την 1η Ιουλίου, όταν και ξεκινά το μεγάλο τουριστικό κύμα στη χώρα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι αυτό θα καθοριστεί από αρκετούς παράγοντες, όμως προέβλεψε ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουν εμβολιαστεί -τουλάχιστον με μια δόση- οι ηλικίες μέχρι 40 ετών. «Αν είμαστε πιο αισιόδοξοι μπορούμε να πάμε και σε μικρότερες ηλικίες» κατέληξε.
Δύσκολη εξίσωση το «Πάσχα στο χωριό»
Περίπου ένα δεκαπενθήμερο μας χωρίζει από το Πάσχα και η αγωνία των πολιτών εστιάζει στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι αφήνουν την συζήτηση που αφορά το Πάσχα για αργότερα.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας τόνισε: «Για τις περιφερειακές μετακινήσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα, αλλά τώρα είναι προτεραιότητα η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας» είπε και εξήγησε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι καθοριστικό στοιχείο για το άνοιγμα δραστηριοτήτων κάτι που «η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει», κατέληξε.
Ποιες περιοχές μπαίνουν και ποιες βγαίνουν από το «βαθύ κόκκινο»
Στο βαθύ κόκκινο μπαίνουν από αύριο Σάββατο η Θάσος, οι δήμοι Ρεθύμνου και Φαιστού, ο δήμος Μαρώνειας Σαπών, η Κύθνος, το Διδυμότειχο, ο δήμος Πίδνας Κολινδρού, ο δήμος Καβάλας, ο δήμος Βόλου, ο δήμος Συντικής Σερρών και ο δήμος Βόρειων Τζουμέρκων. Ενώ βγαίνουν από το επίπεδο του πολύ υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, από τη Δευτέρα, η Μύκονος, η Λέρος και οι δήμοι Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου, η Σκύρος, ο δήμος Λοκρών, το Αγκίστρι, τα Κύθηρα και η Ύδρα.
Άρα πλέον στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται οι εξής περιοχές: Η Περιφέρεια Αττικής, πλην των Δήμων Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Κοζάνης, Λέσβου, Ζακύνθου, Κω και Θάσου. Καθώς και οι Δήμοι Καλυμνίων, Ρόδου, Χίου, Ρεθύμνου, Ανωγείων, Χανίων, Φαιστού, Καβάλας, Καρδίτσας, Γρεβενών, Κύθνου, οι Δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, οι Δήμοι Σερρών, Αμφίπολης και Σιντικής, ο Δήμος Βέροιας, οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ο Δήμος Λαμιέων, ο Δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, οι Δήμοι Χαλκιδέων, Ερέτριας και Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο Δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.