«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις: Πάσχα στη βεράντα και Ανάσταση στις 9 το βράδυ
«Κόκκινο» στις μετακινήσεις στο χωριό και στα εξοχικά – Διαφωνίες για την ώρα της Ανάστασης
Ανάσταση στις 9 το βράδυ και Πάσχα στις βεράντες, αναμένεται να είναι οι τελικές αποφάσεις κυβέρνησης, εκκλησίας, και ειδικών. Οι τελευταίοι θα δουν τις εισηγήσεις, θα μετρήσουν τα δεδομένα και θα καταθέσουν στην κυβέρνηση την απόφασή τους, η οποία εκτιμάται ότι θα αφορά την αλλαγή ώρας στην Ανάσταση και στην απαγόρευση των μετακινήσεων από Νομό σε Νομό.
Από αύριο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετικά με το πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος, με φόντο ωστόσο τα δεκάδες θύματα καθημερινά από κοροναϊό, την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, την κατάρρευση του προσωπικού στις ΜΕΘ, αλλά και την δραματική αύξηση των κρουσμάτων.
Ωστόσο, η συζήτηση για το πώς θα κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα, εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο και να απασχολεί, αλλά και να προβληματίζει κυβέρνηση, επιδημιολόγους, αλλά και την Εκκλησία.
Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσει αύριο το μεσημέρι και εκτός από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, θα δημιουργηθεί και το πρώτο προσχέδιο για το πώς θα εορταστεί το Πάσχα από τους Έλληνες.
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως οι τελικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση δεν θα είναι αυτή την εβδομάδα, αλλά στις αρχές της επόμενης προκειμένου να γίνουν και οι σχετικές προετοιμασίες.
Πάσχα στη βεράντα
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ειδικοί δεν βλέπουν με θετική ματιά το Πάσχα στο χωριό και όλα δείχνουν ότι απομακρύνεται οριστικά το σενάριο της μαζικής εξόδου από τις πόλεις προς την επαρχία.
Αυτό που φοβούνται οι ειδικοί είναι πως σε περίπτωση που επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει διασπορά του ιού από όσους μετακινηθούν από τις κόκκινες περιοχές.
Την ίδια ώρα επισημαίνεται ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την Επικράτεια και συγκεκριμένα στην Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά, που θεωρεί πως το Πάσχα στην πόλη θα φέρει ακόμη περισσότερα κορονοπάρτι στις πλατείες και συνωστισμούς στα σπίτια.
Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις των επιστημόνων και στην περίπτωση αυτή πρόκειται για έναν γόρδιο δεσμό.
Πιθανότατα να βρεθεί μια μέση λύση, όπως την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, την απαγόρευση μετακίνησης στα νησιά (ακόμη και του Σαρωνικού), αλλά το πράσινο φως για τα εξοχικά εντός του νομού Αττικής (π.χ. να μπορεί κάποιος να πάει στο Λαύριο, τον Μαραθώνα, το Πόρτο Ράφτη κ.λπ.).
Ανάσταση στις 9 το βράδυ
Η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση να μην πάρει το ρίσκο του ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό για το Πάσχα.
Τα αισιόδοξα σενάρια για Πάσχα στο χωριό επομένως μπαίνουν στο συρτάρι και το Πάσχα στην πόλη και στο μπαλκόνι θα είναι η πραγματικότητα και φέτος. Μόνη διαφορά σε σχέση με πέρυσι ότι θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες. Οπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου μετά τη συνάντησή του χθες με τον πρωθυπουργό, θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς κανόνες και τήρηση όλων των μέτρων.
Ο Επιτάφιος θα γίνει με περιφορά γύρω από τους ναούς. Στους ναούς επιτρέπεται 1 πιστός ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο όριο 20 πιστούς. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, ενώ θα γίνονται και self test σε ιερείς και ψάλτες. Η Εκκλησία ζήτησε να ανέβει το όριο του κόσμου εντός των ναών σε έναν πιστό ανά 15 τ.μ. και στους 100 συνολικά, ενώ ζήτησε να γίνει υπαίθρια ακολουθία για την Ανάσταση, αλλά και για τις υπόλοιπες ημέρες.
Ζήτησαν επίσης να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23:00 ή και 12 τα μεσάνυχτα.
Ένα ακόμη σενάριο το οποίο έχει τεθεί προς συζήτηση είναι το «Χριστός Ανέστη» να ακουστεί πριν από τα μεσάνυχτα. Οπως συμβαίνει σε πολλά χωριά της Ελλάδας, λόγω της πανδημίας και των μέτρων, υπάρχει σαν σκέψη να γίνει η Ανάσταση πριν από τα μεσάνυχτα.
Εκτιμάται από πολλούς ότι η Ανάσταση στις 9 το βράδυ θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε φαινόμενα συνωστισμού, τόσο όσων θέλουν να εκκλησιαστούν όσο και όσων θέλουν απλά να βρίσκονται έξω. Συμπληρώνουν μάλιστα σ’ αυτό το σενάριο, πως ενδεχομένως θα είναι και πιο εύκολος ο έλεγχος από τις αρχές σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν.
Δεν δείχνουν πάντως θετικοί οι ιερείς αναφορικά με αυτό το σενάριο, όπως δείχνει η δήλωση του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου. «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφίου δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μια σύντομη περιφορά γύρω από τον ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι. Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιταφίου. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την επιτροπή, θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν», υπογράμμισε μιλώντας στο Mega.