Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το «γηροκομείο της κολάσεως» στα Χανιά
Τους άφηναν νηστικούς, δεμένους και κακοποιημένους
«Κολαστήριο ψυχών», «Άουσβιτς», «κοτέτσι»είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν για τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη» οι άνθρωποι που με τις μαρτυρίες τους έχουν προκαλέσει ανατριχίλα σε όλη την Ελλάδα, καθώς είτε είδαν εκεί τους συγγενείςτους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή κάτω από άθλιες συνθήκες, είτε είχαν εργαστεί στη μονάδα και είναι αυτόπτες μάρτυρες της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων.
Οι καταγγελίες διερευνώνται με μεγάλη προσοχή, καθώς περιγράφουν απάνθρωπες συμπεριφορές προς τους ανήμπορους φιλοξενούμενους στη δομή, που έπεφταν θύματα σωματικής βίας, έμεναν νηστικοί ήδένονταν με ιμάντες.
Το θέμα, πάντως, φαίνεται να «ξεφεύγει», καθώς ένας από τους ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν επωνύμως για την κατάσταση που φέρεται να κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του γηροκομείου, ο 27χρονος Δημήτρης Σταυρακάκης, πρώην εργαζόμενος στη δομή, υποστήριξε στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης ότι δέχτηκε δύο φορές ανώνυμο τηλεφώνημα από άντρα «με βαριά φωνή που με απείλησε με τη ζωή μου, αν δεν βγω από την υπόθεση». Ο ίδιος ενημέρωσε αμέσως την Αστυνομία.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, ήδη η έρευνα έχει επεκταθεί και στα περιουσιακά στοιχεία των ηλικιωμένων που απεβίωσαν τον τελευταίο χρόνο, ενώ σε εξέλιξη είναι η υπόθεση γυναίκας, η οποία είχε διαγνωστεί με άνοια από το 2014 και όταν πέθανε το 2017, βρέθηκε χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Όπως αποκαλύφθηκε, ακίνητο υψηλής αντικειμενικής αξίας που ανήκε στην ηλικιωμένη πωλήθηκε στο 1/4 της αξίας του σε φιλικό πρόσωπο της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.
Οι σοκαριστικές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας η μία μετά την άλλη προκάλεσαν την Παρασκευή την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος ζήτησε να εποπτεύσει ο ίδιος ο εισαγγελέας Εφετών το ανακριτικό έργο και να διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, την ώρα που ήδη έχουν ζητηθεί οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των δεκάδων ασθενών που κατέληξαν στη δομή από «ανακοπή καρδιάς», ενώ την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε εκταφή σορού ηλικιωμένης που πέθανε πριν από 11 μήνες.Εξάλλου, επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων απέστειλε την Παρασκευή στην Περιφέρεια Κρήτης το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στο μεταξύ, μια ανατριχιαστική ανάρτηση στο Twitter, που φέρεται να έγινε στις 23 Μαρτίου, δηλαδή έναν μήνα πριν το θέμα βγει στη δημοσιότητα, κάνει λόγο για μαρτυρίες ανθρώπων που άκουγαν κραυγές για βοήθεια από το συγκεκριμένο χώρο:«Λίγη βοήθεια... οι γείτονες από το γηροκομείο “Αγία Σκέπη”Τσικαλαριά Χανίων καταγγέλλουν κραυγές για βοήθεια από τους ηλικιωμένους. Από τον προαύλιο χώρο ακούγονται, μέρες τώρα, φωνές για βοήθεια. Παρακαλώ retweet μήπως γίνει κάτι».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θάνατοι των ηλικιωμένων που θα μπουν στο μικροσκόπιο των αστυνομικών Αρχών είναι συνολικά 73, με τους 64 από αυτούς μέσα στο 2020 και 9 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι θάνατοι που επήλθαν μία εβδομάδα αφότου μεταφέρθηκαν κάποιοι ηλικιωμένοι στα νοσοκομεία, καθώς δεν καταγράφονται ως θάνατοι στο γηροκομείο, αλλά ως θάνατοι στο νοσοκομείο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στη δικογραφία ήδη βρίσκεται τουλάχιστον μίαπερίεργη υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου προς το γηροκομείο από φιλοξενούμενο της δομής. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου φέρεται να είχε εμφανιστεί ως πληρεξούσιος του ηλικιωμένου ή της ηλικιωμένης που επρόκειτο να κάνει τη μεταβίβαση.
Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά του οίκου ευγηρίας αρνείται τις όποιες υπόνοιες κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων, ενώ η ιδιοκτήτρια έχει υποστηρίξει ότι πρόκειται για σκευωρία από πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης. Στο μεταξύ, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Εφετών Χανίων θα μεταβούν σήμερα οι δικηγόροι της δομής, Νίκος Ρουσσόπουλος και Ιωάννης Σφακιωτάκης, προκειμένου να ζητήσουν μυστικότητα της προκαταρκτικής διαδικασίας και σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας «από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες». Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Ρουσόπουλου, θα προτείνουν «τουλάχιστον 50 συγγενείς φιλοξενουμένων της μονάδας παλαιότερων και τωρινών για να καταθέσουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στον οίκο, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί από κανέναν».
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Σοβαρότατες κατηγορίες σε βάρος των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας στα Τσικαλαριά εξαπέλυσε ένας πρώην εργαζόμενος, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους χωρίς να κρύβει το πρόσωπο ή το όνομά του,ενώ ήδη έχει καταθέσει ενόρκως στις Αρχές γιατί «ένιωθα τύψεις».
Ο Δημήτρης Μαυρακάκης εργάστηκε στην «Αγία Σκέπη» για περίπου πέντε μήνες, από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, οπότε και απολύθηκε, επειδή, όπως είπε, έκανε διαρκώς παράπονα για τη συμπεριφορά απέναντι στους ηλικιωμένους.
«Είχα πάει ως βοηθός νοσηλευτή. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες.
Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους δένανε στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικοί, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές. Αυτούς που είχαν άνοια και μετά δεν το θυμόντουσαν. Τους έβαζαν μπλούζες με μακριά μανίκια για να μη φαίνονται τα σημάδια. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα 5 άτομα, παρόλο που έβγαζαν σπυριά. Αντί για πάνες, τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μη λερώσουν» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Τους έδιναν μία μπανάνα σε πέντε άτομα, γενικά οι συνθήκες δεν ήταν καλές σε σχέση με τα τρόφιμα. Ήταν άνθρωποι που ήταν 100 κιλά και ‘’έφευγαν’’ 40 κιλά», ενώ υποστήριξε ότι «καλούσαν συγκεκριμένο γραφείο τελετών που αναλάμβανε τους ανθρώπους που είχαν χτυπηθεί, για να καλύπτει τα σημάδια. Ξέρω ότι αφαιρούσαν τα χρυσαφικά με πρόφαση να τα φυλάξουν και μετά έλεγαν ότι τα έχασαν οι ίδιοι οι τρόφιμοι και χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια».
Αναφερόμενος μάλιστα στη γυναίκα, τη σορό της οποίας ξέθαψαν την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός:«Ήταν η βάρδιά μου. Ξαφνικά ακούσαμε έναν γδούπο και τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει. Η γυναίκα είχε πέσει κάτω και τη σηκώσαμε. Έτρεχε αίμα από το κεφάλι γιατί είχε χτυπήσει. Επειδή είδα ότι δεν ήταν καλά, είπα να πάει νοσοκομείο, αλλά η υπεύθυνη μου είπε δεν ξέρω από αυτά και το μόνο που έκανε ήταν να γελάσει. Δεν την πήγαν νοσοκομείο όπως έπρεπε. Την άφησαν στο έλεος του Θεού. Της έβαλαν απλά κάποιες γάζες και την επόμενη μέρα δάγκωσε τη γλώσσα της κόβοντας ένα κομμάτι και την επόμενη (την τρίτη μέρα) απεβίωσε. Πιο πριν είχαν πάρει οι συγγενείς και η ιδιοκτήτρια τους είχε πει ότι ήταν καλά, ενώ η γυναίκα πέθαινε, και όταν έκλεισε το τηλεφώνημα γέλασε».
Παρόμοια ήταν και η μαρτυρία συγγενούς ηλικιωμένης γυναίκας που κατήγγειλεότι «την άφησαν στο έλεος του Θεού».
«Έφυγε και πρέπει να ήταν στο φέρετρό της γύρω στα 10 κιλά. Προσυπογράφω, ήταν κολαστήριο. Ήταν πολλές γυναίκες ή και άνδρες, οι οποίοι ανακάλυψα ότι δεν είχαν απογόνους» είπε και τόνισε:«Αυτοί οι άνθρωποι έφευγαν από ασιτία. Αφού είχαν πάρει τη διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, την άφησαν στο έλεος του Θεού».
Δραματική ήταν και η περιγραφή μιας δασκάλας από τα Χανιά που έχασε την 94χρονη μητέρα της, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, η γυναίκα υποσιτιζόταν συστηματικά, ενώ λίγο πριν επέλθει το μοιραίο η κατάστασή τηςφέρεται να ήταν δραματική. Η ηλικιωμένη μητέρα της είχε εισαχθεί στο ίδρυμα το καλοκαίρι του 2019 και την άνοιξη του 2020 έφυγε από αυτό νεκρή.«Μητέρα, θα σου βάζω καρβέλια στον τάφο σου, γιατί έφυγες πεινασμένη» ήταν το ξέσπασμά της στο zarpanews.gr, ενώ δήλωσε έτοιμη να καταθέσει στις Αρχές όλα όσα γνωρίζει.
«Δεκαπέντε μέρες πριν πεθάνει, δεν μιλούσε πια, μόνο κοιτούσε. Είχε πληγές, τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς, τόσο αποστεωμένα ήταν. Και όταν ήρθε η ώρα της κηδείας, δεν μας την έφεραν στο σπίτι. Θεωρώ ότι το έκαναν για να μη φανεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν».
Τους ψέκαζαν με εντομοκτόνο
Κρατώντας την ανωνυμία της μίλησε στο zarpanews.grμία πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, η οποία υποστήριξε ότι είδε να πεθαίνουν μπροστά της 25-30 ηλικιωμένοι. «Τον τελευταίο μήνα πριν με απολύσουν μου ζήτησαν να υπογράψω δήλωση απορρήτου γιατί “είμαι γλωσσού”. Και έχω μάθει ότι παγίδευαν νοσηλευτές, ότι δήθεν έκλεβαν» είπε.«Τους ταΐζαμε όρθιοι. Δεν καθόμασταν ποτέ. Μέσα σε μία ώρα έπρεπε να έχουμε ταΐσει 60 άτομα. Και ήταν μια πίεση γι’ αυτούς, πολλές φορές μου έλεγαν οι άνθρωποι να καθίσω γιατί ήθελαν χρόνο, κόντευαν να πνιγούν. Γίνονταν πολλά βίαια πράγματα. Και είχαμε και περιπτώσεις που είχανε τα αναμενόμενα, άνθρωποι υπέκυψαν. Έχω δει πολλούς θανάτους. Γύρω στα 25-30 άτομα σίγουρα». Η ίδια δήλωσε ότι έδεναν τους τροφίμους, ακόμα και όσους δεν υπήρχε ανάγκη:«Ούτε ζώο δεν δένεις έτσι. Τα καροτσάκια που έχουν τα χερούλια από πίσω, τα έβαζαν πάνω στις μπάρες, στα κάγκελα, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να θέλουν να φύγουν γιατί ήταν ακινητοποιημένα και τα καρότσια. Ήταν σαν εργοστάσιο χρημάτων. Οι άνθρωποι ήταν νούμερα. Τους έβαζαν εντομοκτόνα για να καθαρίζουν οι ψείρες. Ενώ κοκκίνιζε το κεφάλι και καιγόντουσαν οι άνθρωποι, τους λούζαμε μετά, πολλές φορές αναγκαζόντουσαν και τους κόβαμε γουλί τα μαλλιά» τόνισε. Σημειώνεται ότι η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Η απάντηση της ιδιοκτήτριαςγια την αγγελία πώλησης
Την ώρα που οι καταγγελίες συγγενών και εργαζομένων στο γηροκομείο του τρόμου πληθαίνουν, όπως περιγράφεται, μία περίεργη αγγελία σε ιστοσελίδα αγγελιών δείχνει τη συγκεκριμένη μονάδα να πωλείται προς 3 εκατομμύρια ευρώ. Την αποκάλυψη έκανε το Flashnews.grπου αναδημοσίευσε την αγγελία, η οποία προέρχεται από μεσιτικό γραφείο της Αθήνας και έχει ημερομηνία 15 Απριλίου. Σε αυτήν γίνεται λόγος για... ξενοδοχείο με εμβαδό 1.100 τ.μ., ενώ οι φωτογραφίες είναι από το εσωτερικό και το εξωτερικό του οίκου ευγηρίας.
Η ιδιοκτήτρια Χρυσή Λιονάκη διέψευσε κατηγορηματικά πως πωλείται η μονάδα:«Αυτή η αγγελία είναι πολύ παλιά. Δεν ισχύει. Δεν πουλάμε τη μονάδα... Δεν ξέρω γιατί έχει αυτήν την ημερομηνία... Κάποιος βρήκε παλιά αγγελία που είχαμε και την έκανε σημερινή...».Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της μονάδας Νίκος Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι η αγγελία είχε δημοσιευτεί πριν από έξι χρόνια. «Κάποιος παραποίησε τη συγκεκριμένη αγγελία και βεβαίως θα απευθυνθούμε αρμοδίως στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να δούμε από ποιον έχει γίνει η συγκεκριμένη παραποίηση».
Στον τηλεοπτικό σταθμό Νέα Τηλεόραση Κρήτης μίλησεη ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, που έκανε λόγο για σκοπιμότητες και ανυπόστατες καταγγελίες.«Τα χέρια μας είναι καθαρά. Όλα όσα ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα. Είναι ψευδείς οι καταγγελίες. Κάνουμε ό,τι πρέπει αναφορικά με τους φιλοξενούμενους της μονάδας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και την ελληνική Δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί» ανέφερε, ενώ τις μαρτυρίες των καταγγελλόντων διέψευσαν και υπάλληλοι του οίκου ευγηρίας.
Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτή η υπόθεση ντροπιάζει τους Χανιώτες
Να προχωρήσει γρήγορα η έρευνα γύρω από την υπόθεση ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη, που χαρακτήρισε το όλο θέμα ντροπή για τους Χανιώτες. Η ίδια ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες όχι μόνο στους υπευθύνους του οίκου ευγηρίας αλλά και σε αυτούς που είχαν καθήκον να επιβλέπουν τη λειτουργία του.Όπως έγραψε χθες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter: «Η υπόθεση του γηροκομείου Χανίων ντροπιάζει τους Χανιώτες και τη γνωστή ευαισθησία τους για τους παππούδες και γιαγιάδες. Η έρευνα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις σε βάθος, για να αποδοθούν οι ευθύνες και σε όσους όφειλαν να παρακολουθούν τη λειτουργία του γηροκομείου».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time
Οι καταγγελίες διερευνώνται με μεγάλη προσοχή, καθώς περιγράφουν απάνθρωπες συμπεριφορές προς τους ανήμπορους φιλοξενούμενους στη δομή, που έπεφταν θύματα σωματικής βίας, έμεναν νηστικοί ήδένονταν με ιμάντες.
Το θέμα, πάντως, φαίνεται να «ξεφεύγει», καθώς ένας από τους ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν επωνύμως για την κατάσταση που φέρεται να κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του γηροκομείου, ο 27χρονος Δημήτρης Σταυρακάκης, πρώην εργαζόμενος στη δομή, υποστήριξε στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης ότι δέχτηκε δύο φορές ανώνυμο τηλεφώνημα από άντρα «με βαριά φωνή που με απείλησε με τη ζωή μου, αν δεν βγω από την υπόθεση». Ο ίδιος ενημέρωσε αμέσως την Αστυνομία.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, ήδη η έρευνα έχει επεκταθεί και στα περιουσιακά στοιχεία των ηλικιωμένων που απεβίωσαν τον τελευταίο χρόνο, ενώ σε εξέλιξη είναι η υπόθεση γυναίκας, η οποία είχε διαγνωστεί με άνοια από το 2014 και όταν πέθανε το 2017, βρέθηκε χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Όπως αποκαλύφθηκε, ακίνητο υψηλής αντικειμενικής αξίας που ανήκε στην ηλικιωμένη πωλήθηκε στο 1/4 της αξίας του σε φιλικό πρόσωπο της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.
Οι σοκαριστικές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας η μία μετά την άλλη προκάλεσαν την Παρασκευή την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος ζήτησε να εποπτεύσει ο ίδιος ο εισαγγελέας Εφετών το ανακριτικό έργο και να διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, την ώρα που ήδη έχουν ζητηθεί οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των δεκάδων ασθενών που κατέληξαν στη δομή από «ανακοπή καρδιάς», ενώ την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε εκταφή σορού ηλικιωμένης που πέθανε πριν από 11 μήνες.Εξάλλου, επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων απέστειλε την Παρασκευή στην Περιφέρεια Κρήτης το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στο μεταξύ, μια ανατριχιαστική ανάρτηση στο Twitter, που φέρεται να έγινε στις 23 Μαρτίου, δηλαδή έναν μήνα πριν το θέμα βγει στη δημοσιότητα, κάνει λόγο για μαρτυρίες ανθρώπων που άκουγαν κραυγές για βοήθεια από το συγκεκριμένο χώρο:«Λίγη βοήθεια... οι γείτονες από το γηροκομείο “Αγία Σκέπη”Τσικαλαριά Χανίων καταγγέλλουν κραυγές για βοήθεια από τους ηλικιωμένους. Από τον προαύλιο χώρο ακούγονται, μέρες τώρα, φωνές για βοήθεια. Παρακαλώ retweet μήπως γίνει κάτι».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θάνατοι των ηλικιωμένων που θα μπουν στο μικροσκόπιο των αστυνομικών Αρχών είναι συνολικά 73, με τους 64 από αυτούς μέσα στο 2020 και 9 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι θάνατοι που επήλθαν μία εβδομάδα αφότου μεταφέρθηκαν κάποιοι ηλικιωμένοι στα νοσοκομεία, καθώς δεν καταγράφονται ως θάνατοι στο γηροκομείο, αλλά ως θάνατοι στο νοσοκομείο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στη δικογραφία ήδη βρίσκεται τουλάχιστον μίαπερίεργη υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου προς το γηροκομείο από φιλοξενούμενο της δομής. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου φέρεται να είχε εμφανιστεί ως πληρεξούσιος του ηλικιωμένου ή της ηλικιωμένης που επρόκειτο να κάνει τη μεταβίβαση.
Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά του οίκου ευγηρίας αρνείται τις όποιες υπόνοιες κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων, ενώ η ιδιοκτήτρια έχει υποστηρίξει ότι πρόκειται για σκευωρία από πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης. Στο μεταξύ, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Εφετών Χανίων θα μεταβούν σήμερα οι δικηγόροι της δομής, Νίκος Ρουσσόπουλος και Ιωάννης Σφακιωτάκης, προκειμένου να ζητήσουν μυστικότητα της προκαταρκτικής διαδικασίας και σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας «από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες». Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Ρουσόπουλου, θα προτείνουν «τουλάχιστον 50 συγγενείς φιλοξενουμένων της μονάδας παλαιότερων και τωρινών για να καταθέσουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στον οίκο, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί από κανέναν».
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Σοβαρότατες κατηγορίες σε βάρος των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας στα Τσικαλαριά εξαπέλυσε ένας πρώην εργαζόμενος, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους χωρίς να κρύβει το πρόσωπο ή το όνομά του,ενώ ήδη έχει καταθέσει ενόρκως στις Αρχές γιατί «ένιωθα τύψεις».
Ο Δημήτρης Μαυρακάκης εργάστηκε στην «Αγία Σκέπη» για περίπου πέντε μήνες, από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, οπότε και απολύθηκε, επειδή, όπως είπε, έκανε διαρκώς παράπονα για τη συμπεριφορά απέναντι στους ηλικιωμένους.
«Είχα πάει ως βοηθός νοσηλευτή. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες.
Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους δένανε στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικοί, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές. Αυτούς που είχαν άνοια και μετά δεν το θυμόντουσαν. Τους έβαζαν μπλούζες με μακριά μανίκια για να μη φαίνονται τα σημάδια. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα 5 άτομα, παρόλο που έβγαζαν σπυριά. Αντί για πάνες, τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μη λερώσουν» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Τους έδιναν μία μπανάνα σε πέντε άτομα, γενικά οι συνθήκες δεν ήταν καλές σε σχέση με τα τρόφιμα. Ήταν άνθρωποι που ήταν 100 κιλά και ‘’έφευγαν’’ 40 κιλά», ενώ υποστήριξε ότι «καλούσαν συγκεκριμένο γραφείο τελετών που αναλάμβανε τους ανθρώπους που είχαν χτυπηθεί, για να καλύπτει τα σημάδια. Ξέρω ότι αφαιρούσαν τα χρυσαφικά με πρόφαση να τα φυλάξουν και μετά έλεγαν ότι τα έχασαν οι ίδιοι οι τρόφιμοι και χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια».
Αναφερόμενος μάλιστα στη γυναίκα, τη σορό της οποίας ξέθαψαν την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός:«Ήταν η βάρδιά μου. Ξαφνικά ακούσαμε έναν γδούπο και τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει. Η γυναίκα είχε πέσει κάτω και τη σηκώσαμε. Έτρεχε αίμα από το κεφάλι γιατί είχε χτυπήσει. Επειδή είδα ότι δεν ήταν καλά, είπα να πάει νοσοκομείο, αλλά η υπεύθυνη μου είπε δεν ξέρω από αυτά και το μόνο που έκανε ήταν να γελάσει. Δεν την πήγαν νοσοκομείο όπως έπρεπε. Την άφησαν στο έλεος του Θεού. Της έβαλαν απλά κάποιες γάζες και την επόμενη μέρα δάγκωσε τη γλώσσα της κόβοντας ένα κομμάτι και την επόμενη (την τρίτη μέρα) απεβίωσε. Πιο πριν είχαν πάρει οι συγγενείς και η ιδιοκτήτρια τους είχε πει ότι ήταν καλά, ενώ η γυναίκα πέθαινε, και όταν έκλεισε το τηλεφώνημα γέλασε».
Παρόμοια ήταν και η μαρτυρία συγγενούς ηλικιωμένης γυναίκας που κατήγγειλεότι «την άφησαν στο έλεος του Θεού».
«Έφυγε και πρέπει να ήταν στο φέρετρό της γύρω στα 10 κιλά. Προσυπογράφω, ήταν κολαστήριο. Ήταν πολλές γυναίκες ή και άνδρες, οι οποίοι ανακάλυψα ότι δεν είχαν απογόνους» είπε και τόνισε:«Αυτοί οι άνθρωποι έφευγαν από ασιτία. Αφού είχαν πάρει τη διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, την άφησαν στο έλεος του Θεού».
Δραματική ήταν και η περιγραφή μιας δασκάλας από τα Χανιά που έχασε την 94χρονη μητέρα της, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, η γυναίκα υποσιτιζόταν συστηματικά, ενώ λίγο πριν επέλθει το μοιραίο η κατάστασή τηςφέρεται να ήταν δραματική. Η ηλικιωμένη μητέρα της είχε εισαχθεί στο ίδρυμα το καλοκαίρι του 2019 και την άνοιξη του 2020 έφυγε από αυτό νεκρή.«Μητέρα, θα σου βάζω καρβέλια στον τάφο σου, γιατί έφυγες πεινασμένη» ήταν το ξέσπασμά της στο zarpanews.gr, ενώ δήλωσε έτοιμη να καταθέσει στις Αρχές όλα όσα γνωρίζει.
«Δεκαπέντε μέρες πριν πεθάνει, δεν μιλούσε πια, μόνο κοιτούσε. Είχε πληγές, τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς, τόσο αποστεωμένα ήταν. Και όταν ήρθε η ώρα της κηδείας, δεν μας την έφεραν στο σπίτι. Θεωρώ ότι το έκαναν για να μη φανεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν».
Τους ψέκαζαν με εντομοκτόνο
Κρατώντας την ανωνυμία της μίλησε στο zarpanews.grμία πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, η οποία υποστήριξε ότι είδε να πεθαίνουν μπροστά της 25-30 ηλικιωμένοι. «Τον τελευταίο μήνα πριν με απολύσουν μου ζήτησαν να υπογράψω δήλωση απορρήτου γιατί “είμαι γλωσσού”. Και έχω μάθει ότι παγίδευαν νοσηλευτές, ότι δήθεν έκλεβαν» είπε.«Τους ταΐζαμε όρθιοι. Δεν καθόμασταν ποτέ. Μέσα σε μία ώρα έπρεπε να έχουμε ταΐσει 60 άτομα. Και ήταν μια πίεση γι’ αυτούς, πολλές φορές μου έλεγαν οι άνθρωποι να καθίσω γιατί ήθελαν χρόνο, κόντευαν να πνιγούν. Γίνονταν πολλά βίαια πράγματα. Και είχαμε και περιπτώσεις που είχανε τα αναμενόμενα, άνθρωποι υπέκυψαν. Έχω δει πολλούς θανάτους. Γύρω στα 25-30 άτομα σίγουρα». Η ίδια δήλωσε ότι έδεναν τους τροφίμους, ακόμα και όσους δεν υπήρχε ανάγκη:«Ούτε ζώο δεν δένεις έτσι. Τα καροτσάκια που έχουν τα χερούλια από πίσω, τα έβαζαν πάνω στις μπάρες, στα κάγκελα, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να θέλουν να φύγουν γιατί ήταν ακινητοποιημένα και τα καρότσια. Ήταν σαν εργοστάσιο χρημάτων. Οι άνθρωποι ήταν νούμερα. Τους έβαζαν εντομοκτόνα για να καθαρίζουν οι ψείρες. Ενώ κοκκίνιζε το κεφάλι και καιγόντουσαν οι άνθρωποι, τους λούζαμε μετά, πολλές φορές αναγκαζόντουσαν και τους κόβαμε γουλί τα μαλλιά» τόνισε. Σημειώνεται ότι η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Η απάντηση της ιδιοκτήτριαςγια την αγγελία πώλησης
Την ώρα που οι καταγγελίες συγγενών και εργαζομένων στο γηροκομείο του τρόμου πληθαίνουν, όπως περιγράφεται, μία περίεργη αγγελία σε ιστοσελίδα αγγελιών δείχνει τη συγκεκριμένη μονάδα να πωλείται προς 3 εκατομμύρια ευρώ. Την αποκάλυψη έκανε το Flashnews.grπου αναδημοσίευσε την αγγελία, η οποία προέρχεται από μεσιτικό γραφείο της Αθήνας και έχει ημερομηνία 15 Απριλίου. Σε αυτήν γίνεται λόγος για... ξενοδοχείο με εμβαδό 1.100 τ.μ., ενώ οι φωτογραφίες είναι από το εσωτερικό και το εξωτερικό του οίκου ευγηρίας.
Η ιδιοκτήτρια Χρυσή Λιονάκη διέψευσε κατηγορηματικά πως πωλείται η μονάδα:«Αυτή η αγγελία είναι πολύ παλιά. Δεν ισχύει. Δεν πουλάμε τη μονάδα... Δεν ξέρω γιατί έχει αυτήν την ημερομηνία... Κάποιος βρήκε παλιά αγγελία που είχαμε και την έκανε σημερινή...».Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της μονάδας Νίκος Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι η αγγελία είχε δημοσιευτεί πριν από έξι χρόνια. «Κάποιος παραποίησε τη συγκεκριμένη αγγελία και βεβαίως θα απευθυνθούμε αρμοδίως στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να δούμε από ποιον έχει γίνει η συγκεκριμένη παραποίηση».
Στον τηλεοπτικό σταθμό Νέα Τηλεόραση Κρήτης μίλησεη ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, που έκανε λόγο για σκοπιμότητες και ανυπόστατες καταγγελίες.«Τα χέρια μας είναι καθαρά. Όλα όσα ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα. Είναι ψευδείς οι καταγγελίες. Κάνουμε ό,τι πρέπει αναφορικά με τους φιλοξενούμενους της μονάδας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και την ελληνική Δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί» ανέφερε, ενώ τις μαρτυρίες των καταγγελλόντων διέψευσαν και υπάλληλοι του οίκου ευγηρίας.
Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτή η υπόθεση ντροπιάζει τους Χανιώτες
Να προχωρήσει γρήγορα η έρευνα γύρω από την υπόθεση ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη, που χαρακτήρισε το όλο θέμα ντροπή για τους Χανιώτες. Η ίδια ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες όχι μόνο στους υπευθύνους του οίκου ευγηρίας αλλά και σε αυτούς που είχαν καθήκον να επιβλέπουν τη λειτουργία του.Όπως έγραψε χθες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter: «Η υπόθεση του γηροκομείου Χανίων ντροπιάζει τους Χανιώτες και τη γνωστή ευαισθησία τους για τους παππούδες και γιαγιάδες. Η έρευνα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις σε βάθος, για να αποδοθούν οι ευθύνες και σε όσους όφειλαν να παρακολουθούν τη λειτουργία του γηροκομείου».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time