Την ώρα που οι αποκαλύψεις για το θάνατο 68 τροφίμων του γηροκομείου στα Χανιά πληθαίνουν από τους καταγγέλοντες, η Γεωργία Λιονάκη, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου Χανίων, απαντώντας στις καταγγελίες των πρώην υπαλλήλων και συγγενών ηλικιωμένων, που κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη δομή.

«Αναξιόπιστοι οι μάρτυρες»

Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου χαρακτηρίζει τους μάρτυρες αναξιόπιστους και τα όσα ακούγονται για την επιχείρησή της ψευδή και συκοφαντικά. Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του LIVE NEWS για το MEGA, λέει πως «η αλήθεια στο τέλος θα λάμψει».Στις αποκλειστικές της δηλώσεις, η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας, κάνει λόγο για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο ορισμένων, με αποκλειστικό στόχο όπως υποστηρίζει, να κερδίσουν χρήματα από την ίδια.

Η κυρία Λιονάκη σχολιάζει και την εξομολόγηση που έκανε στη χθεσινή μας εκπομπή η κόρη ηλικιωμένης που πέθανε. Μέσα από δύο φωτογραφίες, θέλησε να μοιραστεί και να μας δείξει πως έγινε η μητέρα της, μετά από 11 μήνες παραμονής στο γηροκομείο. 

Η ιδιοκτήτρια επιχειρεί να απαντήσει και στο γιο της ηλικιωμένης που ξέσπασε στο Live News, λίγο μετά την εκταφή της μητέρας του.

«Μου κάναν έλεγχο και δεν βρήκαν τίποτα»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η ιδιοκτήτρια επανέλαβε ότι σε κανέναν από τους ελέγχους που της έγιναν δεν βρέθηκε κάτι το επιλήψιμο. Τονίζει πως η ίδια και η επιχείρησή της δεν εμπλέκονται σε ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων και πως κανένας από τους υπαλλήλους, δεν κακομεταχειριζόταν κάποιον από τους ηλικιωμένους.

Στις μαρτυρίες υπαλλήλων για χορήγηση ψυχοφαρμάκων στους ηλικιωμένους επικαλείται τον ψυχίατρο του οίκου ευγηρίας που μίλησε στο Live News. Όλα αυτά όμως την ώρα που η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και οι καταγγελίες από συγγενείς ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, δίνουν τροφή για νέες συζητήσεις.

«Πυρά» από τους συγγενείς των θυμάτων

Σε όλες τις εξομολογήσεις, οι συγγενείς των θυμάτων περιγράφουν σκληρές εικόνες εγκατάλειψης και αναλγησίας. Για ανθρώπους κλεισμένους σε σκοτεινά δωμάτια για ώρες, να καταρρέουν πεινασμένοι. Κάποιοι αισθάνονται τυχεροί αφού όπως μας λένε πρόλαβαν να πάρουν έγκαιρα από τον οίκο ευγηρίας τους γονείς τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι ζήτησαν από τα παιδιά τους να βρουν τρόπο για να φύγουν, αφού όπως τους έλεγαν οι συνθήκες στο γηροκομείο, θα τους οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο.

Για την ιδιοκτήτρια πάντως όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή δόση αλήθειας. Με την έρευνα να προχωράει η ίδια δηλώνει πως έχει στη διάθεσή της πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας του γηροκομείου, που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της.

Με τους συγγενείς των θυμάτων να ξαναζούν τις τελευταίες μέρες τις απώλειες των δικών τους και να ζητούν άπλετο φως για να λάμψει η αλήθεια.


«Το γηροκομείο έπρεπε να έχει κλείσει από το 2015»

Σε σχέση με τις καταγγελίες, , επισημαίνει στο Live News η δικηγόρος και συγγενής θύματος, Μαρία Παπαδάκη τονίζει πως «το γηροκομείο στα Χανιά έπρεπε να έχει κλείσει από το 2015. Το 2015 η διαχείριση του γηροκομείου καταδικάστηκε ποινικά για μη συμμόρφωση σε απόφαση του νομάρχη που διέτασσε την σφράγιση της μονάδας διότι δεν υπάρχει άδεια. Υπάρχει καταδικαστική απόφαση του 2015» τόνισε, λέγοντας ότι έχει να πει πολλά ακόμα για την υπόθεση του γηροκομείου.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπεριφέρεια Χανιών, η οποία, με χθεσινή ανακοίνωση της, έκανε λόγο ότι στον τελευταίο έλεγχο στην συγκεκριμένη δομή δεν υπήρχε κάτι το μεμπτό αλλά και ότι από το 2009 δεν είχε καταγγελθεί ποτέ. «Αποφάσισα να μιλήσω λόγω της τεράστιας έκπληξης των δηλώσεων της αντιπεριφέρειας Χανιών. Είναι μια μορφή παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη δουλειά της δικαστικής και αποθαρρύνουν τους συγγενείς των παθόντων και των θυμάτων να καταφύγουν στις αρχές και να πουν τι έζησαν» τόνισε.

«Με βάση το ισχύον καθεστώς η περιφέρεια έχει την εποπτεία των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων. Ο έλεγχος περιλαμβάνει το αν το προσωπικό είναι επαρκές και εξειδικευμένο. Στον τελευταίο έλεγχο, γνωρίζω, ότι βρέθηκε ένας υπάλληλος είχε αναλάβει την εποπτεία 60 ηλικιωμένων σε 2 ορόφους. Αυτό η αντιπεριφέρεια Χανίων το θεωρεί νόμιμο. Επίσης υπήρχαν κλειδωμένες πόρτες. Είναι και αυτό νόμιμο;» πρόσθεσε.