Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας, καθώς από σήμερα ξεκινά ο εμβολιασμός των 30άρηδων, ενώ ακολουθούν και οι 40άρηδες. Μάλιστα, χθες, πρώτη ημέρα κατά την οποία άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες 30-39 ετών, έκλεισαν ραντεβού πάνω από 90.000 έως το βράδυ.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία μάλιστα, μπορεί να πάει να κάνει το εμβόλιο ακόμη και την επόμενη ημέρα από αυτήν που θα κάνει αίτηση για ραντεβού, καθώς υπάρχουν αποθέματα του AstraZeneca. Υπενθυμίζεται ότι οι 30-39 εμβολιάζονται αποκλειστικά με αυτό το εμβόλιο.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει για άλλες δύο κατηγορίες πολιτών μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα, αύριο ανοίγει για την ηλικιακή ομάδα 40-44 (μόνο για AstraZeneca) και το Μεγάλο Σάββατο για τους 45-49 ετών (για όλα τα σκευάσματα).

Όπως δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, το 95% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ και αυτών που χάνουν τη ζωή τους δεν έχει εμβολιαστεί. «Το να πάμε να εμβολιαστούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα, πρέπει να το κάνουμε αύριο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, προσθέτοντας ότι στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας εξετάζονται τα πλάνα «απελευθέρωσης» όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται:

Πολίτες 30-39 ετών
Πολίτες άνω των 50 ετών
Πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου
Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας
Εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευση

Γρηγορότερα η δεύτερη δόση της AstraZeneca

Όπως ήταν γνωστό μέχρι τώρα, η χρονική απόσταση των δύο δόσεων της AstraZeneca είναι στις 12 εβδομάδες. Ωστόσο, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως όσοι επιθυμούν να κάνουν γρηγορότερα την δεύτερη δόση, θα μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού τους και να το κάνουν 8 εβδομάδες μετά το πρώτο εμβόλιο.

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Οι 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
Οι 80-84 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 55%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%