«Μπήκε μια διευκρίνιση προχθές από την επιτροπή εμβολιασμών, την κα Θεοδωρίδου, ότι στις γυναίκες που είναι σε αυτή την ηλικία και είτε είναι εγκυμονούσες είτε θηλάζουν καλύτερα να αποφύγουν το εμβόλιο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Όχι γιατί υπάρχει κάποιο στοιχείο επιβαρυντικό για το εμβόλιο για αυτές τις κατηγορίες αλλά γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία και είναι μια πάγια τακτική στην φαρμακολογία να διαχειριζόμαστε τις γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης ως μια ιδιαίτερη ομάδα πιο ευαίσθητη που πρέπει να έχουμε στοιχεία ότι είναι ασφαλές ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο ή οτιδήποτε», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τη σύσταση να μην χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε εγκύους, θηλάζουσες και όσες γυναίκες θέλουν να τεκνοποιήσουν, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε: «Μπήκε μια διευκρίνιση προχθές από την επιτροπή εμβολιασμών, την κα Θεοδωρίδου, ότι στις γυναίκες που είναι σε αυτή την ηλικία και είτε είναι εγκυμονούσες είτε θηλάζουν καλύτερα να αποφύγουν το εμβόλιο όχι γιατί υπάρχει κάποιο στοιχείο επιβαρυντικό για το εμβόλιο για αυτές τις κατηγορίες αλλά γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία και είναι μια πάγια τακτική στην φαρμακολογία να διαχειριζόμαστε τις γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης ως μια ιδιαίτερη ομάδα πιο ευαίσθητη που πρέπει να έχουμε στοιχεία ότι είναι ασφαλές ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο ή οτιδήποτε».

Αναφορικά με την πρόκριση των εμβολίων MRNA από την ΕΕ, επισήμανε: «Η ΕΕ αιτιολόγησε αυτή την επιλογή κυρίως για εμπορικούς λόγους επειδή έχει μια αντιδικία με την AstraZeneca η οποία θα πάει δικαστικά και από την άλλη μεριά τα εμβόλια MRNA έχουν αποδειχθεί ξεκάθαρα αποτελεσματικά και ασφαλή για αυτό εξασφάλισε και για τον επόμενο χρόνο μια μεγάλη ποσότητα εμβολίων. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το να κάνει συμφωνίες και με άλλους στο μέλλον».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 18-30, σημείωσε: «Αυτή η ομάδα θα εμβολιαστεί όταν θα έρθει η σειρά της, με την έννοια ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί στις μεγαλύτερες ηλικίες τότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για αυτές τις ηλικίες αλλά βέβαια είναι σαφές ότι δεν θα είναι για το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο έχει όριο ηλικίας τα 30. Άρα θα είναι για τα υπόλοιπα εμβόλια».

«Ο πρώτος στόχος που πρέπει να πετύχουμε είναι να φτάσουμε στο τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου σε ένα 50% που μπορεί να μην είναι ανοσία της αγέλης αλλά θα έχει εξασφαλίσει να έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι ώστε αυτό θα μειώσει κατά πολύ την πίεση στο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς σε τι ποσοστό θα το καταφέρουμε αυτό, ο καθηγητής απάντησε: «Από τι φαίνεται από τα εμβόλια που έχουν ανακοινωθεί ότι θα έρθουν αν έχουμε 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέσα τους επόμενους δύο μήνες με αυτούς που έχουν ήδη γίνει, μαζί με τη φυσική ανοσία των ατόμων που έχουν νοσήσει ήδη θα το καταφέρουμε. Το κρίσιμο σημείο είναι αυτοί που είναι σε ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν».