Ξεκίνησαν οι εργασίες του 16ου Διεθνούς Σεμιναρίου για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως “Jean Rey”, που πραγματοποιούνται στο εντυπωσιακό Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας στο Τατόι, και διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης με επικεφαλής τον Δρ.Κωνσταντίνο Μπαλωμένο.

Το Σεμινάριο διοργανώνεται μετά από επίσημη πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αμύνης και Ασφαλείας και σε αυτό συμμετέχουν επίσης, η Αυστριακή Ακαδημία Αμύνης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την εκπαίδευση σε ζητήματα ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σεμινάριο αυτό, λόγω των υγειονομικών περιορισμών της πανδημίας του κοροναϊού, διεξάγεται σε υβριδική μορφή, καθώς υπάρχει παρακολούθηση τόσο με φυσική παρουσία όσο και μέσω τηλεκπαιδεύσεως (livestreaming) από την ψηφιακή πλατφόρμα (CISCO WEBEX), του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αμύνης και Ασφαλείας.

Ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δριμούσης ΠΝ πραγματοποίησε σήμερα την έναρξη των εργασιών του Σεμιναρίου, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα στο εξωτερικό Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ενώ στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου περιλαμβάνονται ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, διπλωματικό και τον ακαδημαϊκό τομέα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της ΕΕ. Οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο είναι υψηλόβαθμα στελέχη, διπλωμάτες, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί από χώρες της ΕΕ, οι οποίοι κατέχουν ηγετικές θέσεις, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Ασφαλείας και της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Αμύνης (ΚΕΠΠΑ / ΚΠΑΑ).

Στη διάρκεια του Σεμιναρίου, ειδικοί στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας από την ΕΕ, θα αναπτύξουν μία σειρά θεμάτων ξεχωριστού ενδιαφέροντος, όπως:
• Οι διεθνείς συνεργασίες.
• Η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια.
• Η μετανάστευση.
• Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική αυτονομία.
• Η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και οι παράγοντες που την επηρεάζουν όπως η κλιματική αλλαγή, οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί, οι περιφερειακές συγκρούσεις και οι υβριδικές απειλές.

Συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ και τον Δρ.Κ.Μπαλωμένο «Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η κατανόηση των πτυχών της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας μεταξύ του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού της Ε.Ε., η ανάπτυξη ολοκληρωμένης προσέγγισης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια ως βασικό εργαλείο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και η διαμόρφωση κοινής αντίληψης σε σχέση με τις αποστολές και επιχειρήσεις της Ε.Ε., καθώς και τις υπάρχουσες και μελλοντικές απειλές της Ένωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου, περιλαμβάνεται η ανάληψη δράσεων κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως η διοργάνωση συναντήσεως υποδοχής στα ΚΑΑΥ του Αγ. Ανδρέα, επίσκεψη και ξενάγηση στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ξενάγηση και δείπνο στο Μουσείο της Ακροπόλεως κ.λπ), «…ώστε να ενδυναμωθούν οι σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελλήνων στρατιωτικών και διπλωματών με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς.