Δράμα: Να ανοίξουν τα σύνορα του σταθμού Εξοχή ζητούν Έλληνες και Βούλγαροι αυτοδιοικητικοί
Κανένας ιός δε μπορεί να σταματήσει τις καλές σχέσεις των δυο λαών
Την επαναλειτουργία του συνοριακού σταθμού διέλευσης Εξοχής στη Δράμα, ζητούν εκπρόσωποι του πρώτου και του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των μετακινήσεων πολιτών και ταξιδιωτών μετά τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων.
Στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, με πρωτοβουλία του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Παπαδόπουλου και με τη συμμετοχή του γενικού προξένου της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Βλαντιμίρ Πισάντσεφ και του περιφερειάρχη Μπλαγκόεβγκραντ Νικολάι Σουσκόβ, αποφασίστηκε η έκδοση κοινού ψηφίσματος, προκειμένου να ασκηθεί πίεση για το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού διέλευσης Εξοχής. Από ελληνικής πλευράς το ψήφισμα θα κοινοποιηθεί στα αρμόδια υπουργεία, ενώ από βουλγαρικής στον πρωθυπουργό και το υπουργείο Εξωτερικών.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και οι δήμαρχοι Καβάλας, Δράμας, Νευροκοπίου και Παγγαίου. Από βουλγαρικής πλευράς συμμετείχαν οι δήμαρχοι Γκότσε Ντέλτσεφ, Σατόβτσα, Γκάρμεν, καθώς και εκπρόσωποι από τους δήμους Χατζιδίμοβο, Ραζλόγκ, Μπάνσκο, Γιακορούντα και Μπέλιτσα.
Ο συνοριακός σταθμός διέλευσης Εξοχής πριν από την επιβολή τω υγειονομικών μέτρων λειτουργούσε κανονικά όλο το εικοσιτετράωρο και αποτελούσε ένα ιδιαίτερα δημοφιλή συνοριακό πέρασμα για τους κατοίκους και τους ταξιδιώτες των περιοχών της νότια Βουλγαρίας, καθώς συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, λόγω αποτροπής μετάδοσης του κορονοϊού, το τελωνείο λειτουργεί από τις 07.00 το πρωί έως τις 23.00 το βράδυ, μόνο για τη διέλευση φορτηγών αυτοκινήτων.
Ο κ. Παπαδόπουλος, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε, ότι «η πανδημία επέφερε τεράστια κρίση και ύφεση. Τα νέα δεδομένα όμως είναι ενθαρρυντικά και μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Το κλείσιμο των συνόρων δημιούργησε προβλήματα και στις δυο χώρες στην οικονομία, στον τουρισμό και τις μετακινήσεις των πολιτών. Είναι η στιγμή να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα αυτό προκειμένου να αλλάξει η συνολική εικόνα της περιοχής. Υπάρχει η κοινή βούληση και το ενδιαφέρον τόσο από ελληνικής όσο και βουλγαρικής πλευράς να λειτουργήσει ξανά ο συνοριακός σταθμός».
Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας στάθηκε και στο γεγονός ότι για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουλίου στη γειτονική Βουλγαρίας, θα στηθούν σε διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας 12 κάλπες, για να μπορούν να ψηφίζουν οι Βούλγαροι που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. «Αυτό αναδεικνύει τον μεγάλο πληθυσμό των Βουλγάρων στην περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως αυτοί οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται κάνοντας περισσότερα χιλιόμετρα για τις διασυνοριακές μετακινήσεις τους.
Κανένας ιός δε μπορεί να σταματήσει τις καλές σχέσεις των δυο λαών
Ο περιφερειάρχη Μπλαγκόεβγκραντ Νικολάι Σουσκόβ, έκανε λόγο για ένα «σημαντικό πρόβλημα που αφορά τους κατοίκους και των δύο πλευρών των συνόρων και πρέπει να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό. Αναγνώρισε πως «η βασική αιτία για το κλείσιμο των συνόρων ήταν η πανδημία», όμως, όπως πρόσθεσε, «τα δεδομένα που λαμβάνουμε από το υπουργείο Υγείας και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στην Ελλάδα μας δείχνουν ότι αυτή η κρίση αντιμετωπίζεται». Ακόμη, υπογράμμισε, πως «το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Εξοχής προκάλεσε μεγάλες οικονομικές απώλειες και στις δύο πλευρές των συνόρων» και ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει πρόσκληση προς τις ελληνικές αρχές «για όσο το δυνατόν γρηγορότερο λύσιμο του προβλήματος».
Από τη μεριά του ο γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη κ. Πισάντσεφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση της συνάντησης και επεσήμανε ότι «κανένα εμπόδιο και κανένας ιός δεν μπορεί να σταματήσει τις σχέσεις συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών». Όπως είπε, «οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων και στις δύο πλευρές των συνόρων» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι αποφάσεις και τα αποτελέσματα της συνάντησης να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών».