Παπαϊωάννου στα Παραπολιτικά 90,1: Όλα τα εμβόλια μπορούν να καλύψουν τις μεταλλάξεις που υπάρχουν στη δεδομένη στιγμή
Ποια η διαφορά MRNA και DNA στην ανατιμετώπιση τους
«Υπάρχει μια σχετικά επιδημιολογική και κλινική βελτίωση των δεδομένων όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο επεμβατικός καρδιολόγος, διευθυντής της Β΄Καρδιολογικης Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Σπύρος Παπαϊωάννου, αναφορικά με τη μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
«Αυτό και με την πρόοδο των εμβολιασμών μας επιτρέπει έτσι ώστε σε εξωτερικούς χώρους να είμαστε σχετικά πιο χαλαροί. Όμως εδώ πρέπει να έρθει αυτό που λέμε διαστρωμάτωση κινδύνου δηλαδή ένας ο οποίος πάσχει από πολλές συνοσηρότητες δηλαδή είναι καπνιστής, είναι παχύσαρκος, είναι διαβητικός ασχέτως αν έχει εμβολιαστεί αλλά είναι άτομο υψηλού κινδύνου σε αυτούς τους συγκεκριμένους ανθρώπους θα ήμουνα οριακά επιφυλακτικός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη Δ μετάλλαξη, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι είναι μια μετάλλαξη η οποία σύμφωνα με τα κλινικά δεδομένα είναι περισσότερο επιθετική και λίγο πιο θανατηφόρος. Όμως -όπως είπε - στη Μεγάλη Βρετανία έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο DNA της AstraZeneca κυρίως, τα MRNA εμβόλια είναι περισσότερο ασφαλή και μπορεί να τροποποιηθούν σχετικά πιο εύκολα από τα DNA εμβόλια».
«Η εκτίμησή μου είναι ότι παρά την Δ μετάλλαξη οι ασθενείς που ενδεχομένως να νοσήσουν στην μεγάλη πλειοψηφία τους, και μιλάω σε ποσοστό πάνω από 90%, δεν θα έχουν βαριά νόσο και θα έχουν αποφύγει και το θάνατο. Άρα υπάρχει όντως ένας προβληματισμός αλλά όχι τόσο μεγάλος που να μας απασχολήσει εμάς σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα όσον αφορά και τον τουρισμό αλλά και γενικότερα την πορεία της πανδημίας», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν το AstraZeneca παρέχει μεγαλύτερη προστασία στη Δ μετάλλαξη από τα MRNA εμβόλια, ο καρδιολόγος απάντησε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι όλα τα εμβόλια μπορούν να καλύψουν και τις μεταλλάξεις αυτές που υπάρχουν στη δεδομένη στιγμή απλώς το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα των MRNA εμβολίων είναι ότι μπορεί να τροποποιηθούν και να αντιμετωπίσουν το οτιδήποτε. Τα DNA εμβόλια θεωρείται ότι έχουν περισσότερη και πιο παρατεταμένη ανοσία, εξασφαλίζουν και ενισχύουν ένα καλό αμυντικό σύστημα του οργανισμού, βελτιώνουν το ανοσιακό προφίλ και παρέχουν και αυτά μεγάλη ασφάλεια».
Για το 4ο κύμα της πανδημίας, εκτίμησε ότι κατά 95% θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους. «Οι εμβολιασμένοι σαφώς έχουνε διαμορφώσει ένα ανοσοποιητικό το οποίο είναι ενισχυμένο έναντι του κοροναϊού και είναι προφυλαγμένοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.
Για τον έλεγχο αντισωμάτων, ο γιατρός ανέφερε: «Δεν θεωρώ λάθος κάποιος ο οποίος έχει εμβολιαστεί πλήρως από κάποιο εμβόλιο να κάνει ένα τεστ αντισωμάτων να ξέρουμε που βρίσκεται το αμυντικό του προφίλ. Γιατί και η άμυνα του καθενός οργανισμού οφείλεται σε ιδιοσυστασιακούς παράγοντες, οφείλεται σε γενετικά υλικά τα οποία έχει ο καθένας και μπορεί ο κάθε άνθρωπος να αναπτύξει ένα εντελώς διαφορετικό ανοσιακό προφίλ».
Ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει όταν ελέγξει τα αντισώματα και δει ότι είναι χαμηλά, απάντησε: «Από τη στιγμή που είναι χαμηλά θα δούμε σε τι κατάσταση είναι, πρέπει να υπολογίσουμε και αν είναι κάτω από ένα όριο θα πρέπει να κάνει μια τρίτη δόση».
Αναφερόμενος στον εμβολιασμό της κ. Μέρκελ με διαφορετικό εμβόλιο από την πρώτη δόση, σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με την τακτική της. «Από τη στιγμή που δεν είχαμε πρόβλημα κατά την πρώτη δόση είναι απειροελάχιστες οι πιθανότητες να προκληθεί πρόβλημα με τη δεύτερη δόση», διευκρίνισε ο κ. Παπαϊωάννου.
«Όμως εδώ υπάρχει ένα τεράστιο θέμα ότι ο κεντρικός οργανισμός φαρμάκων της Ευρώπης δεν έχει δώσει σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες δηλαδή βλέπουμε ότι οι χώρες αυτοσχεδιάζουν, οι ηγέτες των χωρών βγαίνουν και ανακοινώνουν και λένε, που δεν είναι επιστήμονες, ότι θα κάνω το ένα ή το άλλο δυστυχώς δεν υπάρχει μια κεντρική γραμμή αυτό δημιουργεί μια σύγχυση στον κόσμο. Οπότε εδώ θα έλεγα ότι αυτή η τοποθέτηση της καγκελαρίου δεν είναι σωστή, και επιστημονικά ακόμα δεν έχει τεκμηριωθεί απολύτως», επισήμανε.
ΔΗΜ: Όπως όταν έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου είπαν ότι δίνει το παράδειγμα τώρα προφανώς επέλεξε να δώσει ένα άλλο παράδειγμα
«Είναι παιχνίδι σκοπιμοτήτων, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και εγώ δεν το λαμβάνω αυτό υπόψη μου», κατέληξε.