Μετάλλαξη Δέλτα: Συναγερμός για τα κρούσματα - «Χτύπησαν» νεαρά άτομα - Μοναδικό όπλο ο εμβολιασμός
Τι λένε οι ειδικοί
Ανησυχία, προβληματισμό και φόβο έχει προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές η νέα μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού. Ύστερα από αρκετές χώρες στις οποίες έχει κάνει αισθητή την παρουσία της η εν λόγω παραλλαγή, που έχει τις ρίζες της στην Ινδία, «ταξίδεψε» και στην Ελλάδα. Αν και έγινε αμέσως αντιληπτή, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνουν έκκληση προς όλους τους πολίτες για εμβολιασμό.
29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 18 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα, με τα 19 εξ αυτών να χωροθετούνται στο Ηράκλειο Κρήτης, 5 στην Αττική, 1 στην Αχαΐα, 2 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Κορινθία και 1 ακόμη σε ταξιδιώτη, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Συνολικά, στη χώρα έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της νέας μετάλλαξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα αφορούν σε νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών.Έκτακτη Σύσκεψη
Το μεσημέρι της Πέμπτης (24/6) Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς συγκάλεσαν εκτάκτως σύσκεψη, με τη συμμετοχή των Παναγιώτη Αρκουμανέα, Άκη Σκέρτσου, Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και των δημάρχων για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη.Λίγο πριν την έκτακτη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της παραλλαγής στη χώρα, τονίζοντας ότι κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι.
Ανησυχία Μητσοτάκη για εξάπλωση
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε χθες τον έντονο προβληματισμό του για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως, «Η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».
Τι λένε οι ειδικοί
Για τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης στη χώρα μας αναφέρθηκε χθες ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος υποστηρίζοντας ότι είναι «πολύ επικίνδυνο στέλεχος» και ότι «δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό».Σύμφωνα με τον ίδιο, το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. Μεγάλη έξαρση υπάρχει και στην Πορτογαλία και φυσικά στην Ινδία από όπου ξεκίνησε.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτησή του στο Facebook προέβλεψε ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.
Με τη σειρά του, ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες, και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. «Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε, τονίζοντας ότι το μοναδικό μας όπλο -μέχρι να δαμάσουμε την πανδημία- για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.
Τέλος, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.