Συναγερμός στη Λήμνο: Η «βλέννα» του Μαρμαρά έφτασε στο νησί
Εσπευσμένα στο νησί κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος
Την εμφάνισή της στις ακτές της Λήμνου έκανε η «βλέννα» από τη θάλασσα του Μαρμαρά, η οποία προκαλεί συναγερμό στους κατοίκους και κινητοποίηση των Αρχών εν μέσω τουριστικής περιόδου. Πριν από μερικές ημέρες, ψαράδες εντόπισαν τη βλέννα 3 με 4 μίλια ανοιχτά του νησιού, αλλά το επόμενο διάστημα έφτασε και στην ακτή. Κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά αναμένεται να φτάσει το ερχόμενο Σάββατο στο νησί προκειμένου δύτες να πάρουν υλικό από τη θάλασσα και να το στείλουν για ανάλυση.
Επί ποδός οι τοπικές αρχές
Οι τοπικές Αρχές βρίσκονται επί ποδός, καθώς η εμφάνιση της «βλέννας» μπορεί να πλήξει την οικονομία του νησιού και έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους, καθώς η Λήμνος στηρίζεται πολύ στην αλιεία και την τουριστική κίνηση. «Λαμβάνουμε τα όποια μέτρα χρειάζονται να ληφθούν, αλλά ας σημειωθεί ότι το φαινόμενο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί, τις επόμενες μέρες αναμένεται να διαλυθεί. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε και τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων που έχουν ληφθεί προκειμένου να ελεγχθεί η επικινδυνότητα, αλλά και αν μιλάμε για τη βλέννα από τη θάλασσα του Μαρμαρά ή για άλλο φαινόμενο», είπε ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης.
Τι δήλωσε ο Λιμενάρχης
Από την πλευρά του, ο λιμενάρχης της Λήμνου, Γιώργος Αρβανίτης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η βλεννώδης μάζα να είναι απλά ένα περιστατικό το οποίο κάνει την εμφάνισή του κάθε χρόνο αυτή την εποχή στις παραλίες του νησιού. Σύμφωνα με το λιμενάρχη, οι ψαράδες της περιοχής παρατήρησαν τη βλέννα πριν από περίπου 3 μήνες. Η αύξηση της θερμοκρασίας, όμως, επηρεάζει πιο έντονα την ανάπτυξη της θαλάσσιας βλέννας, η οποία αποτελείται από τοξικό φυτοπλαγκτόν. Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι κάποιες ποσότητες της «βλέννας», η οποία κάλυψε τη θάλασσα και τις ακτές του Μαρμαρά, θα κάνουν την εμφάνισή τους και στο Αιγαίο. Από τον περασμένο Φεβρουάριο υπάρχουν καταγραφές περιστατικών σε παράκτιες περιοχές, οι οποίες δέχονται τα νερά από τη Μαύρη Θάλασσα διαμέσου του Στενού των Δαρδανελλίων, όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος, οι ακτές της Θράκης και της Μακεδονίας. Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο τα νερά από τη Μαύρη Θάλασσα διέρχονται από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Ίμβρου.
Ο φυσικός-ωκεανογράφος στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, Βασίλης Ζερβάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Όπως εξήγησε, τέτοια περιστατικά, που η «βλέννα» εμφανίζεται για σύντομο διάστημα σε μικρές περιοχές, δεν προκαλούν προβλήματα. Σύμφωνα με το φυσικό-ωκεανογράφο, αν αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης ή έντασης τέτοιων φαινομένων, τότε θα πρόκειται για μία ανησυχητική εξέλιξη για το θαλάσσιο οικοσύστημα στη χώρα μας, το οποίο δεν θα είναι σε θέση να «αναπνέει».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time
Επί ποδός οι τοπικές αρχές
Οι τοπικές Αρχές βρίσκονται επί ποδός, καθώς η εμφάνιση της «βλέννας» μπορεί να πλήξει την οικονομία του νησιού και έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους, καθώς η Λήμνος στηρίζεται πολύ στην αλιεία και την τουριστική κίνηση. «Λαμβάνουμε τα όποια μέτρα χρειάζονται να ληφθούν, αλλά ας σημειωθεί ότι το φαινόμενο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί, τις επόμενες μέρες αναμένεται να διαλυθεί. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε και τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων που έχουν ληφθεί προκειμένου να ελεγχθεί η επικινδυνότητα, αλλά και αν μιλάμε για τη βλέννα από τη θάλασσα του Μαρμαρά ή για άλλο φαινόμενο», είπε ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης.Τι δήλωσε ο Λιμενάρχης
Από την πλευρά του, ο λιμενάρχης της Λήμνου, Γιώργος Αρβανίτης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η βλεννώδης μάζα να είναι απλά ένα περιστατικό το οποίο κάνει την εμφάνισή του κάθε χρόνο αυτή την εποχή στις παραλίες του νησιού. Σύμφωνα με το λιμενάρχη, οι ψαράδες της περιοχής παρατήρησαν τη βλέννα πριν από περίπου 3 μήνες. Η αύξηση της θερμοκρασίας, όμως, επηρεάζει πιο έντονα την ανάπτυξη της θαλάσσιας βλέννας, η οποία αποτελείται από τοξικό φυτοπλαγκτόν. Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι κάποιες ποσότητες της «βλέννας», η οποία κάλυψε τη θάλασσα και τις ακτές του Μαρμαρά, θα κάνουν την εμφάνισή τους και στο Αιγαίο. Από τον περασμένο Φεβρουάριο υπάρχουν καταγραφές περιστατικών σε παράκτιες περιοχές, οι οποίες δέχονται τα νερά από τη Μαύρη Θάλασσα διαμέσου του Στενού των Δαρδανελλίων, όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος, οι ακτές της Θράκης και της Μακεδονίας. Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο τα νερά από τη Μαύρη Θάλασσα διέρχονται από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Ίμβρου. Ο φυσικός-ωκεανογράφος στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, Βασίλης Ζερβάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Όπως εξήγησε, τέτοια περιστατικά, που η «βλέννα» εμφανίζεται για σύντομο διάστημα σε μικρές περιοχές, δεν προκαλούν προβλήματα. Σύμφωνα με το φυσικό-ωκεανογράφο, αν αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης ή έντασης τέτοιων φαινομένων, τότε θα πρόκειται για μία ανησυχητική εξέλιξη για το θαλάσσιο οικοσύστημα στη χώρα μας, το οποίο δεν θα είναι σε θέση να «αναπνέει».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time