Ασυνήθιστο «σμήνος» σεισμών χτυπάει τη Θήβα
Ανησυχία για τις περισσότερες από 40 δονήσεις που σημειώθηκαν χθες και περίπου 30 το Σάββατο
Πάνω από 40 σεισμοί σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο των 12 ωρών στη Θήβα. Μετά τη δόνηση των 4,3 ρίχτερ, που καταγράφηκε λίγο μετά τις 3 χθες τα ξημερώματα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, και μέχρι και τις 14:00 το μεσημέρι σημειώθηκαν άλλοι 42 μικρότεροι σεισμοί, με την έντασή τους να κυμαίνεται μεταξύ 1,8 ως 3,4 ρίχτερ. Σε ανάρτησή του στο Facebook το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρει πως θα πρέπει να παρακολουθηθεί παραπάνω το φαινόμενο προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το αν θα γίνει χειρότερη η κατάσταση ή όχι. Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία για το ότι το επίκεντρο είναι κοντά στην αστική ζώνη της Θήβας.
Προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία σεισμικής παρακολούθησης, παρατηρείται η εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήβας με μικρά μεγέθη, με εξαίρεση το σημερινό (σ.σ. χθες) σεισμό μεγέθους 4,3. Η δραστηριότητα καταγράφεται με λεπτομέρεια από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο ενισχύει περαιτέρω σήμερα το ήδη πυκνό δίκτυο παρακολούθησης και με φορητούς σταθμούς. Θυμίζουμε ότι ήδη από το Δεκέμβριο του 2020 είχαν εγκατασταθεί τοπικά φορητοί σεισμογράφοι οι οποίοι συνεχίζουν να είναι εν λειτουργία. Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την εξέλιξη της ακολουθίας θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, ώστε οι δείκτες εξέλιξης της ακολουθίας να ενισχυθούν ως προς την αξιοπιστία τους. Ακολουθίες τέτοιες είναι συχνές στον ελληνικό χώρο αλλά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία όταν βρίσκονται κοντά σε αστικές ζώνες και σε ζώνες με βεβαρυμένο σεισμικό ιστορικό», αναφέρεται στην ανάρτηση.
Ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε ότι ο σεισμός των 4,3 ρίχτερ ήταν επιφανειακός γι’ αυτό κι έγινε αισθητός. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν είναι εύκολο να απαντηθεί εάν έρχεται μεγαλύτερη δόνηση. «Είναι σε εξέλιξη σεισμική ακολουθία από τον περασμένο Δεκέμβριο στην περιοχή. Χαρακτηριστικό των δονήσεων ότι είναι πολύ μικρού μεγέθους. Οι κάτοικοι της Θήβας όμως τους αντιλαμβάνονται» υπογράμμισε. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν είναι ακολουθία από τις συνηθισμένες που συμβαίνουν στην Ελλάδα και διαρκούν αρκετούς μήνες. Ελπίζουμε να μην είναι προσεισμική ακολουθία», πρόσθεσε. Σύμφωνα με το σεισμολόγο, η περιοχή έχει ιστορικό μεγάλο σεισμών και ένα μεγάλο ρήγμα.
Περισσότεροι από 30 σεισμοί
Περισσότεροι από 30 σεισμοί σημειώθηκαν στη Θήβα το Σάββατο, με το μεγαλύτερο να είναι 3,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος σημειώθηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι, ενώ μέχρι και αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι δονήσεις. Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν πρόκειται για προσεισμούς και τονίζουν ότι σε αυτή τη φάση είναι ένα «σμήνος» μικροσεισμών. Σε αυτό πάντως που συμφωνούν είναι πως πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο αυτή η καταγραφή μικρών σεισμών σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Προέρχεται από τα ρήγματα της περιοχής» είπε τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Την επαναλαμβανόμενη σεισμική έξαρση στην περιοχή επιβεβαίωσε και ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθάνασιος Γκανάς. Όπως επισήμανε, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμική ακολουθία του Δεκεμβρίου του 2020 στο χωριό Καλλιθέα με μέγεθος τότε 4,6 ρίχτερ.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time
Προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία σεισμικής παρακολούθησης, παρατηρείται η εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήβας με μικρά μεγέθη, με εξαίρεση το σημερινό (σ.σ. χθες) σεισμό μεγέθους 4,3. Η δραστηριότητα καταγράφεται με λεπτομέρεια από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο ενισχύει περαιτέρω σήμερα το ήδη πυκνό δίκτυο παρακολούθησης και με φορητούς σταθμούς. Θυμίζουμε ότι ήδη από το Δεκέμβριο του 2020 είχαν εγκατασταθεί τοπικά φορητοί σεισμογράφοι οι οποίοι συνεχίζουν να είναι εν λειτουργία. Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την εξέλιξη της ακολουθίας θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, ώστε οι δείκτες εξέλιξης της ακολουθίας να ενισχυθούν ως προς την αξιοπιστία τους. Ακολουθίες τέτοιες είναι συχνές στον ελληνικό χώρο αλλά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία όταν βρίσκονται κοντά σε αστικές ζώνες και σε ζώνες με βεβαρυμένο σεισμικό ιστορικό», αναφέρεται στην ανάρτηση.Ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε ότι ο σεισμός των 4,3 ρίχτερ ήταν επιφανειακός γι’ αυτό κι έγινε αισθητός. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν είναι εύκολο να απαντηθεί εάν έρχεται μεγαλύτερη δόνηση. «Είναι σε εξέλιξη σεισμική ακολουθία από τον περασμένο Δεκέμβριο στην περιοχή. Χαρακτηριστικό των δονήσεων ότι είναι πολύ μικρού μεγέθους. Οι κάτοικοι της Θήβας όμως τους αντιλαμβάνονται» υπογράμμισε. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν είναι ακολουθία από τις συνηθισμένες που συμβαίνουν στην Ελλάδα και διαρκούν αρκετούς μήνες. Ελπίζουμε να μην είναι προσεισμική ακολουθία», πρόσθεσε. Σύμφωνα με το σεισμολόγο, η περιοχή έχει ιστορικό μεγάλο σεισμών και ένα μεγάλο ρήγμα.
Περισσότεροι από 30 σεισμοί
Περισσότεροι από 30 σεισμοί σημειώθηκαν στη Θήβα το Σάββατο, με το μεγαλύτερο να είναι 3,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος σημειώθηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι, ενώ μέχρι και αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι δονήσεις. Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν πρόκειται για προσεισμούς και τονίζουν ότι σε αυτή τη φάση είναι ένα «σμήνος» μικροσεισμών. Σε αυτό πάντως που συμφωνούν είναι πως πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο αυτή η καταγραφή μικρών σεισμών σε μικρό χρονικό διάστημα.Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Προέρχεται από τα ρήγματα της περιοχής» είπε τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Την επαναλαμβανόμενη σεισμική έξαρση στην περιοχή επιβεβαίωσε και ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθάνασιος Γκανάς. Όπως επισήμανε, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμική ακολουθία του Δεκεμβρίου του 2020 στο χωριό Καλλιθέα με μέγεθος τότε 4,6 ρίχτερ.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time