Ένα από τα μεγαλύτερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ελλάδα από την Ελληνικός Χρυσός
Μετά από 40 χρόνια αποκαθίσταται πλήρως έκταση 32.000 τ.μ. από το σύνολο των μεταλλευτικών καταλοίπων των παλαιότερων ιδιοκτητών μεταλλείων που επιβάρυναν την περιοχή
Μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, μία έκταση μια έκταση 32.000 τ.μ. συνολικά αλλάζει όψη και επανέρχεται στη φυσική της κατάσταση. Στην έκταση που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως υπαίθριος χώρος απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, προϊόντων της παραγωγικής δραστηριότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, φυτεύτηκαν 3.700 ενδημικά φυτά τα οποία προέρχονται από το φυτώριο της Ολυμπιάδας. Ένα φυτώριο που βρίσκεται και λειτουργεί σε χώρο που επίσης έχει αποκατασταθεί από την Ελληνικός Χρυσός λόγω προγενέστερης μεταλλευτικής χρήσης.
Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται σε ένα μεγάλο, συνολικό έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα που ανέλαβε η Ελληνικός Χρυσός από την έναρξη της λειτουργίας της στην περιοχή. Πρόκειται μάλιστα για το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.
Ο αποκατεστημένος χώρος βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας και λειτούργησε από το 1975 έως το 1995 από προηγούμενους ιδιοκτήτες των μεταλλείων, ενώ από την πρώτη μέρα της δραστηριοποίησής της η Ελληνικός Χρυσός σχεδίασε και υλοποίησε το μεγαλεπήβολο έργο της αποκατάστασης τόσο του συγκεκριμένου υπαίθριου χώρου, καθώς και άλλων αντίστοιχων σημείων στην ευρύτερη περιοχή που παρέμεναν ανενεργά και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.
Πέραν της απομάκρυνσης του αρσενοπυρίτη, που ήταν η κύρια πηγή ρύπανσης της περιοχής, απαιτήθηκαν και εκτενείς εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης από τα υπολείμματα και τα επιβαρυμένα εδάφη τα οποία μεταφέρθηκαν στο σύνολό τους στον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, για την περιβαλλοντικά ασφαλή απόθεσή τους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εδαφοβελτιωτικά έργα προκειμένου το καθαρό πλέον έδαφος να εμπλουτιστεί και να γίνει κατάλληλο για φύτευση.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο έχει ενεργοποιηθεί από την Ελληνικός Χρυσός από την πρώτη στιγμή της παρουσίας της στη Χαλκιδική, κινείται στα πρότυπα της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζονται βέλτιστες πρακτικές υψηλής τεχνογνωσίας για την πλήρη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών, όχι μόνο παράλληλα με τις εργασίες της αλλά και συνολικά στις από την προγενέστερη από αυτήν, ιστορική μεταλλευτική δραστηριότητα περιοχές.. Βασικοί άξονες είναι η προστασία του περιβάλλοντος που φιλοξενεί τις δραστηριότητές της και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία για την πλήρη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών. Απώτερος στόχος άλλωστε είναι η περιοχή να παραδοθεί συνολικά άρτια στην τοπική κοινωνία μετά το πέρας λειτουργίας των μεταλλείων.