Τα θεμέλια του τείχους ανοσίας που χρειάζεται για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα με το μικρότερο δυνατό κίνδυνο έχουν ήδη μπει, όμως παρά τις συνεχείς παροτρύνσεις των ειδικών ένα ποσοστό συμπολιτών μας δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί. Ειδικά οι νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί σε επαρκές ποσοστό προκειμένου να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία.

«Γιατί να εμβολιαστώ;», «Είμαι νέος δεν κολλάω», «Ε και να κολλήσω θα το περάσω ελαφριά». Για να απαντηθούν όλες αυτές οι απορίες, να περιοριστεί ο δισταγμός και να γίνουν οι νέοι συμμέτοχοι στην εθνική προσπάθεια, η ΟΝΝΕΔ διοργάνωσε μια συζήτηση στην οποία νέοι υγειονομικοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κοροναϊό γκρεμίζουν τους μύθους γύρω από τον εμβολιασμό, μιλούν για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά του.

Η Μαρία Τσιρίβα, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος που εργάζεται στο εμβολιαστικό Κέντρο του ΓΝΑ Αλεξάνδρα, η Βένια Παπαθανασίου, Ιατρός-Γαστρεντερολόγος του ΓΝΑ Αλεξάνδρα που έχει εργαστεί σε κλινική Covid-19 και ο Απόστολος Καραγιαννίδης, Χημικός MSc., Υποψήφιος Διδάκτορας του εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ απαντούν στις απορίες των νέων.

Χαρακτηριστικά σημεία από τις απαντήσεις των νέων υγειονομικών

– Κανείς δεν είναι άτρωτος, ούτε ξέρει πως θα επηρεάσει τον οργανισμό του ο κοροναϊός μελλοντικά.

– Ακόμα κι αν τώρα θεωρούμε ότι δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα πρέπει να προλάβουμε τις παρενέργειες του ιού. Και ο μόνος τρόπος να προστατευθούμε είναι το εμβόλια.

– Ακόμη κι αν δεν κινδυνεύεις ο ίδιος, είναι πολύ πιθανό να μεταδώσεις τον ιό σε κάποιον που θα κινδυνεύσει. Πρέπει με όπλο μας το εμβόλιο να σπάσουμε την αλυσίδα της πανδημίας.

– Οι παρενέργειες του εμβολίου όπως ο πυρετός ή ο πόνος είναι παροδικές και ελάχιστες σε σχέση με αυτές που μπορεί να δημιουργηθούν από τη νόσηση. Η θρόμβωση λ.χ. είναι πολλές φορές πιο συχνή με τη νόσηση από ότι με το εμβόλιο.

– Δυστυχώς πάνω από 9 στους 10 ανθρώπους οι οποίοι νοσηλεύθηκαν, διασωληνώθηκαν ή που έχασαν τη μάχη με τον ιό τους τελευταίους μήνες ήταν ανεμβολίαστοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

– Τα αντισώματα της νόσησης φθίνουν με το χρόνο. Γι’ αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι.

– Ουσιαστικά την πανδημία την «τρέχουν» οι νέοι και οι ανεμβολίαστοι. Όσο αυτοί δεν εμβολιάζονται, τόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τις μεταλλάξεις να κυριαρχούν όπως γίνεται τώρα.

– Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η γονιμότητα μιας γυναίκας επηρεάζεται από τα εμβόλια, απεναντίας πλέον συνίσταται ο εμβολιασμός και για όλες τις εγκύους.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία: «Κερδίζουμε τις ζωές μας πίσω. Με αυτό το σύνθημα πριν επτά μήνες η ΟΝΝΕΔ ξεκίνησε μια καμπάνια για την αναγκαιότητα και τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19. Στο σημείο που βρισκόμαστε είναι κρίσιμο να εμβολιαστούμε όλοι για να μη δώσουμε ζωτικό χώρο στον κορωνοϊό να μεταλλαχθεί και να πάει πιο πίσω τη ζωή μας. Το κλειδί για την ελευθερία είναι τώρα στα χέρια των νέων και γι’ αυτό θέλαμε να φέρουμε τους νέους κοντά σε συνομήλικούς τους ειδικούς που μπορούν να τους εξηγήσουν με απλά λόγια για ποιο λόγο πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα, διαλύοντας κάθε δισταγμό τους. Ενημερωνόμαστε σωστά. Συμβουλευόμαστε τους ειδικούς. Με προτεραιότητα την ασφάλεια όλων μας, προγραμματίζουμε το ραντεβού μας για τον εμβολιασμό και κερδίζουμε τις ζωές μας πίσω».

Δείτε το βίντεο με τη συζήτηση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ για τις βασικές απορίες των νέων γύρω από τον εμβολιασμό:



Μάθε περισσότερα και κλείσε το ραντεβού σου για εμβολιασμό