H έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο, προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς για οκτώ νησιά της χώρας. 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τα νησιά: Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο. Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ότι η Μύκονος και η  Ίος βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων και των κανόνων λειτουργίας, ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις περιοχές αυτές «θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών».

Οι επιστήμονες έχουν ήδη στο μικροσκόπιο την Ίο, ενώ ανησυχούν για το ξέσπασμα των κρουσμάτων κοροναϊού και στην Κρήτη, με αιχμή το Ρέθυμνο. Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη Ασθενειών επικαιροποιεί τον χάρτη με τις «κόκκινες περιοχές». Σε αυτές, περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Τα νησιά που «φλερτάρουν» με lockdown

Κατά τη σημερινή ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα συγκεκριμένων νησιών. Αυτά είναι τα εξής:
Ζάκυνθος
Τήνος
Λευκάδα
Σαντορίνη
Πάρος
Ρόδος

Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού έκανε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, διαμήνυσε πως «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας». Εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6).

Αστυνομικές ενισχύσεις στις Κυκλάδες

Αυτό ωστόσο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, τα πάρτι και ο συνωστισμός δεν σταματούν. Με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ολοκληρώνεται σήμερα η αποστολή στην Ίο 30 αστυνομικών ΟΠΚΕ και 10 αστυνομικών της Ασφάλειας που θα κυκλοφορούν με πολιτικά, ενώ στην Πάρο φτάνουν σήμερα 30 αστυνομικοί ΟΠΚΕ και 15 ένστολοι αστυνομικοί της ασφάλειας.

«Βράζει» η Ίος

Ο αγαπημένος προορισμός των παραθεριστών νεαρής κυρίως ηλικίας, «βράζει», καθώς καθημερινά εμφανίζονται δεκάδες νέες μολύνσεις. Στο νησί των 2.300 μόνιμων κατοίκων, βρίσκονται αυτήν την στιγμή περίπου 9.000 επισκέπτες, ενώ μόλις ένα ξενοδοχείο καραντίνας 10 δωματίων προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς. Σε πολλά ξενοδοχεία του νησιού παραμένουν απομονωμένοι στα δωμάτιά τους ασθενείς μέχρι να βρουν μια κλίνη στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 92%, ενώ σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιείται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
* Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
* Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
* Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
* Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
* Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
* Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).