Δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ιδιαίτερρα όσον αφορά την κατάσταση στα σχολεία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή είναι πολλά και εκτίμησε ότι θα διπλασιαστούν στο επόμενο διάστημα.

«Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολκεία στα σχολεία, καθώς «δεν χρησιμοποιούνται όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεση μας, όπως οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η  αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός».





Απειλή lockdown στη Βόρεια Ελλάδα


Σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δέχτηκε σφοδρό πλήγμα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση στο τέλος Οκτωβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών, μια κατάσταση που, όπως τόνισε, οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα. 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη για τη λήψη αυστηρότερων  μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, «αλλιώς το lockdown θα είναι μονόδρομος και δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που έχει πρόβλημα, αλλά και οι όμορες περιοχές».